субота, 8. фебруар 2014.

DOMAĆE KROFNE

Kad mi neko spomene krofne voda mi krene na usta :D. Vazdušaste i meke, ma prste da poližeš! Često mesim razne vrste testa a krofnice su mi nekako na brzinu pa kad nam se prijede nešto slatko ja to očas posla :). Uglavnom sam ih spremala kao uštipke, sa tu i tamo po nekom izmenom ali kada  je suprugova sestra izrazila želju za pravim domaćim krofnicama bacila sam se u potragu po internetu za nekim dobrim receptom. I svi su više manje isti a ja nisam htela da rizikujem pa sam iskoristila svoje znanje i u testo za moje kiflice dodala vanilin šećer, narendanu koru narandže i malo više šećera i moram vam priznati da je to bio pun pogodak :D Sanja je dobila svoje vazdušaste i meke ko duša krofne! A ni mi ostali se nismo bunili, planule su rekordnom brzinom :)

Sastojci :
500 g brašna,
2 jajeta,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera - See more at: http://mogujatosama.rs/recept-za-kiflice-sa-sirom-428#sthash.1cK4rgcZ.dpuf
500 g brašna,
 2 jajeta,
1 Sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
1 kašičica soli, 
5 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica narandže ili limuna,
ulje za prženje,
šećer u prahu za posipanje
Priprema :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela.
Rastanjiti jedan deo oklagijom i modlom ili ako nemate možete i čašom vaditi krugove za krofne. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa pa ostaviti krofne da osdtoje jos petnaestak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile. U dubljoj šerpi zagrejati veću količinu ulja i polako ubacivati krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne lepo ocediti (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i ceđenje krofnica) i stavljati ih na salvetu da upije višak ulja. Krofne posuti šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemom :) 
Prijatno! 


500 g brašna,
2 jajeta,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera - See more at: http://mogujatosama.rs/recept-za-kiflice-sa-sirom-428#sthash.1cK4rgcZ.dpuf

5 коментара:

  1. E ženo:) Inače mi je mrsko da komentarišem kad mi se nešto svidi, ali krofne su FANTAZIJA:) Prošle nedelje mi se najavili gosti, i gledam ja one tvoje krofnice punjene paradajzom itd i mislim se - na šta li će ovo ličiti:) i zamjesim dva tijesta - jedno sa kukuruznim brašnom, drugo bez:). Obzirom da sam bila skeptična za ove slane krofnice, napravim ja jedno tijesto za slatke, drugo za slane krofne. (mjere prepolovim:) DOSLOVNO pola jajeta u jedno, pola u drugo tijesto:) i očekujem ludnicu:) Međutim - slane nestadoše sa stola u tren oka, a ja ih ni probala nisam, slatke su jeli onako usput. Pa ja ponovo u kuhinju i nabrzaka po još jednu turu slanih - od onih ostataka tijesta:) Tako da znaš - imaš vjernog pratioca sad kad su u pitanju ove "večerice" i iznenađenja za goste:) Sljedeće planiram probati one uštipke u koje ću nasjeckati salamu vjerovatno, a koliko vidim, mogu tako nešto iskombinovati sa jabukama, pa će opet biti slatko-slana kombinacija na stolu:) odužih:) uglavnom - hvala na idejama ;) pozz iz Sarajeva, Amela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Amela, hvala na divnom komentaru i hvala sto pratite moj blog! Drago mi je sto su krofnice tako dobro prosle a nadam se da ce i ustipci takodje jer su zaista brzi a divni :).
      Srdacan pozdrav od Milice iz Beograda! :)

      Избриши
  2. Evo, ja sam prezadovoljna sa receptom, meni su ispale savršeno, i moram reći da sam ih prvi puta pripremala :)

    ОдговориИзбриши
  3. super recept , ja radim uvjek sa suhom germom sva dizana tijesta. po polovici tijesta stavite kasikom marmeladu i poklopite sa ostalom polovicom dobro pritisnite oko hrpica i sa modlicom ili casom izvadite krofne . ostavite da de dizu na toplom oko pola sata ja ih pustim da dobiju duplu velicini i pecem ih prvo sa strane gdje su lezala isto kao i Milica. hvala vam svima na idejama i receptima . ljubav i svijetlo na vasem putu

    ОдговориИзбриши