уторак, 25. фебруар 2014.

DOMAĆI HLEB

Kod nas u porodici se retko kad kupuje hleb. Ja ga mesim skoro svaki dan i trudim se bude topao kad mi dragi muž dođe sa posla :). Ne zahteva puno vremena a nama je lepši nego kupovni i volim kad mi kuća zamiriše na domaći hleb. Hleb sam počela da mesim pre nekoliko godina iz ekonomskih razloga sada ga mesim jer smo navikli i jer nam duže traje tj izdašniji je od kupovnog. Kad ga par dana ne pečem zbog obaveza i kad nam kuća zamiriše dečica se motaju oko rerne i čekaju da bude gotov da bi ga tako toplog ručkale. Nekad stavimo pavlaku ili sir u sredinu i to nam je slađe od pečenja :D. Šta god da spremam, kakav god specijalitet da pravim domaći hleb je neizostavan deo moje trpeze i savršeno se slaže uz svako jelo. Pravim ga u raznim oblicima a ovo je jedna od verzija i nadam se da će vam se dopasti :).
SASTOJCI :
8oo gr brašna
oko 5oo ml mlake vode
1 sveži kvasac
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
 PRIPREMA :

U vanglu staviti brašno i so pa promešati. Izmrviti kvasac direktno u testo pa preko njega staviti šećer i mlaku vodu i umesiti lepo mekše testo. Ako vam je testo retko dodajte još malo brašna po potrebi a ako je tvrdo dodajte još malo vode. Testo za hleb treba da se odvaja od zidova vangle i da se ne lepi za prste. Prekriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da nadođe oko 1h (može i kraće, zavisi gde stoji). Testo izvaditi na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela.
Prva dva dela razviti i iseći kao za kiflice i uviti u kiflice pa staviti uz ivicu uljem premazanog pleha. Druga dva dela testa podeliti na po još dva i svaki razviti pa uviti u rolat. Iseči na nekoliko delova i ređati na sredinu pleha uspravno ili vodoravno (zavisi koliko vam je pleh). Ostaviti da odstoji još 2o minuta da nadođe i da se spoje kiflice pa staviti u zagrejanu rernu da se peče na 2oo C oko 2o, 25 minuta. Hleb je gotov kad porumeni i kad se uhvati lepa korica. Kad se izvadi iz rerne prekrije se krpom par minuta pa se posluži uz ručak :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆA PRIZRENSKA PITA.



6 коментара:

  1. Probam sada pa javljam za koji sat :) U potpisu "nesikusna domacica"
    Hvala na svim receptima. Sjajna si!
    Lep dan zelim svima

    ОдговориИзбриши
  2. Javljam - odlican! Nije tako rumen kao kod tebe na slikama, mozda zato sam na stolu stavljala vise brasna.
    Jos jedan recept sa tvog bloga koji sam isprobala i evo vec uzivam u parcetu jos vrelom .. no ne mogu da odolim :)
    Hvala ...
    Zelim ti jos puno ovako dobrih recepata ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru i što me pratite draga Tatjana :) Drago mi je što sa mojim receptima započinjete svoje kulinarstvo :)... Biće ih još dosta, sve što pravim ja fotografišem i postavljam :D
      Srdačan pozdrav!

      Избриши