уторак, 25. март 2014.

ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA

"Čorbas pasulj volem, sa rebarca suva..." 
Svi u kući smo ljubitelji dobre čorbe od pasulja. Mada volimo sve vrste kuvanog pasulja nekako najčešće kuvam šareni pasulj sa suvim rebrima. Iskustvo mi je pokazalo da je tako najukusniji a probala sam mnooogoo recepata za pasulj. Moj dragi muž svaki put kada kuvam pasulj sa oduševljenjem čeka da dođe kući sa posla i mogao bi da ga jede svaki dan :D. Za dobar pasulj vam je potrebno vreme ali se na kraju isplati čekati ga jer je pravo gurmansko zadovoljstvo. Mada, pretpostavljam da mnogi vas imaju bogato iskustvo kuvanja pasulja ja sam ipak odlučila da sa vama podelim moj način pripreme :). Recepata za dobar pasulj nikada dosta a posebno kada se tek susrećete sa kulinarskim veštinama. 
SASTOJCI :
5oo gr šarenog pasulja,
1 veći praziluk,
2 šargarepe,
kašika origana,
5oo ml soka od paradajza,
3~4 čena belog luka,
oko 3oo~4oo gr suvih rebara,
3~4 lovorova lista.
I još za zapršku:
5 kašika ulja,
1 kašika brašna,
1 kašičica aleve paprike.
 PRIPREMA :
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga preko noći da odstoji u vodi. Prosuti tu vodu pa naliti čistu i kuvati oko 1h. Procediti pa opet naliti i kuvati dok ne proključa. Procediti pasulj i ostaviti ga sa strane. U šerpu u kojoj se kuvao pasulj staviti na dno ulje i iseckan praziluk. Dodati malo vode i dinstati. Šargarepu očistiti u oljuštiti pa je izrendati i dodati praziluku. Naliti šoljom vode i dinstati. Beli luk sitno iseckati i dinasti sa prazilukom i šargarepom još 5 minuta. Suva rebra sa više mesa ubaciti u šerpu i naliti sa još jednom šoljom vode pa kuvati oko 3o minuta Po potrebi dodavati po malo vode. Posle pola sata ubaciti pasulj i sok od paradajza i kuvati na ringli još 3o minuta. Pasulj preručiti u pekač ili vatrostalnu dublju činiju i dodati vode do vrha. Zapeći u rerni na 2oo C oko 1h. Pred kraj kuvanja napraviti zapršku. U zagrejano ulje dodati kašiku brašna i kašičicu aleve paprike. Mešati da se razbiju grudvice pa preliti zapršku u pasulj. Ostaviti u rerni još desetak minuta. Nama je ova mera dovoljna za dva dana ručkanja :). Pasulj poslužiti topao uz mladi luk, crni luk ili kupus salatu a može i uz salatu od pečene paprike :D. Ako imate vremena napravite svojim ukućanima potpuni užitak pa ispecite domaći hleb (recept za hleb pogledajte OVDE)  :D.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVADBARSKI KUPUS.


2 коментара:

  1. Odmah na pocetku moram da pohvalim tvoj blog, ekstra je, ima super dobrih recepata.E sad kako sam naleteo na njega.Danas ne radim pa sam zamenio zenu ukuhinji.Ukucao sam u trazilicu corbast pasulj sa suvim rebrima i izmedju ostalih stranica na prvoj strani googla nasao se i tvoj blog.A zasto sam kliknuo bas na ovu adresu, e pa presudan je bio naslov i ono "tajni sastojak" :)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pohvalama :). Nadam se da je zenica bila zadovoljna :D. Drago mi je sto i muskarci kuvaju i prate recepte sa mog bloga :D.
      Pozzz

      Избриши