петак, 21. март 2014.

MLADENČIĆI

Mladenci su lep pravoslavni praznik koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini braka. Tog dana se obično pravi gozba na koju dolaze rođaci i bliski prijatelji sa darovima za mladence, a oni ih obavezno služe ovim za tu priliku posebno umešenim kolačićima. Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta  Mladenčići se uvek spremaju posni. . Mladenčiće po pravilu za ovaj slatki praznik mesi domaćica i premazuje ih medom da bi joj brak kao tj  supražnički život bio sladak :).
SASTOJCI :
6oo gr mekog brašna,
3oo gr mlake vode,
1 kvasac,
2 kašičice šećera,
1 kašičica soli,
3 kašike meslinovog ulja,
med,
po želji u testo možete staviti narendanu koricu linuna i preko meda seckane orahe.
PRIPREMA :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer i ostaviti da nadođe. Kad je kvasac nadošao sjediniti
ga sa brašnom, maslinovim uljem i soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga da nadođe oko 30 minuta
na toplom. Nadošlo testo izvaditi na pobrašnjenu radnu površinu i razvući testo debljine 1 cm  pa čašom vaditi krugove. Veoma je važno da se svo testo potroši u 40 kolačića. Podmazati pleh i poređati Mladenčiće.
Ostaviti  ih da odstoje još 30 minuta, zatim ih nadošle premazati uljem. Grančicom bosiljka svaki kolačić izbockati 4-5 puta (možete iskoristiti i drvence za ražnjiće).
Mladenčiće peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Pečene i vruće mladenčiće  premazati medom i ostaviti da se prohlade.
Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар