понедељак, 26. мај 2014.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU

Ćufte u sosu prosto privlače svojim izgledom i kombinacijom boja u tanjiru. Nije bitno u koje doba godine se spremaju jer prijaju kad god vam se prijedu. Ćufte u paradajz sosu sam volela da jedem još kad sam bila dete a sada ih i moja porodica obožava. Ali ovaj recept nije jedan od kojih koje sam nasledila iako sam volela ćufte koje je moja majka spremala a nisam se žalila ni na one u vrtiću iako sam tamo retko šta jela :). Ukus sam prilagodila svojim potrebama jer baš ovakva kombinacija začina i povrća probudi sva čula :D. Uz njih uvek spremim i pire krompir jer mi je tada ručak potpun. Ovog puta nisam spremala pire jer nisam mogla da odolim mladim krompirićima i moram vam reći da uopšte nije loša kombinacija :D. Od ove mere mi imamo ručak za dva dana pa drugi dan pripremim makarone uz njih.
Probajte ćufte u sosu na moj način, možda vam se svide :).

 SASTOJCI :
Za ćufte :
1 parče hleba,
5 kašika prezli,
1 jaje,
4oo gr mlevenog mesa,
2 manja čena belog luka,
1 praziluk,
1 šargarepa,
2 kašičice vegete,
1 kašičica origana,
1 kašika aleve paprike. 
Za sos :
1 kašika aleve paprike,
1 kašika brašna,
5oo ml paradajz soka,
2oo ml vode. 
 PRIPREMA :
Parče hleba iskidati na komadiće i potopiti u malo vode, toliko da hleb upije. Praziluk i beli luk sitno iseckati. Šargarepu očistiti i izrendati na sitno rende. Ubaciti meso u posudu sa hlebom i dodati povrće. Jedno jaje, 5 kašika prezli, vegetu, origano i alevu papriku ubaciti u posudu sa mesom.
Mesiti ćufte dok se lepo svi sastojci ne sjedine. Ostaviti smesu u frižider oko  3o minuta. Nauljenim rukama vaditi meso i oblikovati ćuftice. Zagrejati ulje u dubljoj posudi pa spuštati ćufte i pržiti ih dok ne dobiju lepu boju sa svih strana. 
Vaditi ćufte i ostaviti ih sa strane. U šerpi u kojoj su se pržile ćufte na tom ulju propržiti kašiku brašna sa kašikom aleve paprike. Dodati paradajz sok i čašu vode pa mešati dok ne proključa.
Smanjiti temperaturu pa ubaciti sve ćuftice i kuvati uz postepeno mešanje još 1o minuta. Ako volite začinjenu hranu u sos možete dodati kašiku origana ili bosiljka :). Ćufte u sosu poslužiti uz krompir ili neku testeninu :D.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠNICLE U GURMANSKOM KREM SOSU.


Нема коментара:

Постави коментар