уторак, 27. мај 2014.

PROJICE SA BLITVOM I PRAZILUKOM

Uz ručak uglavnom mesim hleb ali postoje jela uz koje se savršeno slažu projice pa se i one često nađu na mojoj trpezi :). Najčešće spremam proju sa sirom ali ponekad, posebno u proleće, volim da razbijem monotoniju i začinim ih zelenišom koji u to vreme mami sa pijačnih tezgi. S obzirom da svi u kući volimo zeleno povrće nekako uvek napravim duplu meru da nam ostane i za večeru. Uz jogurt su jedan od omiljenijih obroka :). Ove projice sa blitvom ili zeljem odlično prolaze i na raznim svečanostima kada se okuplja društvo i rodbina i super su i kao predjelo i kao dodatak glavnom jelu kao što je sarma recimo :). Oblik nije bitan, mada izgledaju dekorativnije kada se spreme u kalupu za mefine, možete ga spremiti i u običnom plehu pa iseći na kocke :D.
SASTOJCI :
4 jaja,
15o gr belog brašna pšeničnog,
2oo gr kukuruznog brašna,
1 prašak za pecivo,
3oo ml kisele vode,
2 kašičice soli,
1 praziluk,
2 veze blitve ili zelja,
susam za posipanje po želji.
PRIPREMA :
Umutiti penasto jaja pa dodati so i kiselu vodu. U pšenično brašno ubaciti prašak za pecivo i umešati pa dodatiti u posudu sa jajima. Takođe ubaciti i kukuruzno brašno pa sve lepo sjedinti varjačom, ne mutiti mikserom. Blitvu ili zelje skuvati i iseckati.
Praziluk iseckati i propržiti par minuta na ulju pa dodati iseckanu blitvu. Praziluk i blitvu ubaciti u testo za proju i promešati. Podmazati pleh pa izliti testo za proju, posuti susaom po želji i peći u zagrejaanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Čačkalicom proveriti da li je proja gotova. Proju sa blitvom poslužiti uz glavno jelo ili kao predjelo ili za večeru uz jogurt :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.

2 коментара: