петак, 10. октобар 2014.

KLIPIĆI KIFLE~VARAŽDINSKI KLIPIĆI

Testo i peciva obožavam, što već zante svi vi koji pratite moj blog. Nikada se neću umoriti od traženja novih ukusnih recepata kao ni od spremanja i mešenja. Kada pronađem neki dobar recept ne mogu da izdržim do sutra, odmah se bacam na posao :). Ove kifle, klipiće, nažalost nisam imala prilike da probam tamo gde su nastale ali sam rado prepisala recept od žene koja ih pravi godinama. Ona kaže da su ovako pripremljeni klipići pravi i da neodoljivo podsećaju na izvorne. Kako god, savršene su, meke, ukusne, ma prosto se tope u ustima a nije ih teško napraviti. Izazaivaju i na oko i na miris, a tek kad se probaju ne možete prestati da ih jedete. Zato je valjda moj dragi navalio pa za sutra nije ostala ni jedna. Sva sreća da sam fotkala pre ručka :D. Klipiće kifle možete praviti sebi za posao, deci za školu ili kada vam dolaze dolaze, ukusniji su od bilo kog peciva iz pekare! 
SASTOJCI :
1 kg brašna, 
6oo ml mleka,
25o ml ulja,
2 kockice kvasca,

1 kašika šećera,
1,5 kašika soli,
jaje za premaz i susam ili kim za posipanje.
 PRIPREMA :

 U malo mleka potopite kvasac i šećer. Ostavite petnaestak minuta da nakisne. U posudu sa brašnom ubacite so, ulje, mleko i kvasac pa zamesite testo toliko kompaktno da se može da se prebaci na radnu površinu posutu brašnom. Nastavite da mesite testo koliko možete, jer što se duže i jače mesi klipići će biti lepši. Ostavite testo da se udvostruči, oko 45 minuta. Testo podelite na 25~3o loptica i ostavite ih na nauljenoj radnoj površini. Prekrite ih krpom i ostavite da odstoje još pola sata. 
Nakon toga sledi izrada klipića
Svaku lopticu oklagijom rastanjite u što duži i tanji oval. Zatim rolajte kifle ali tako da prstima vučete testo ka napolju da bi se izdužilo i dobilo formu klipića
Možda vam ovaj postupak neće biti jasan ali čim počnete da rolate znaćete o čemu se radi. 
Jedna jako bitna stvar, podloga na kojoj razvlačite testo ne sme biti pobrašnjena već samo nauljena. 
Slažite klipiće na podmazan pleh i premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom.
Ostavite ih u plehu još pola sata pa tek onda ubacite u zagrejanu rernu. Klipiće pecite oko 25 minuta na 2oo C. Ako vam se čini da je izradu klipića potrebno puno vremena ne očajavajte, svakako se isplati a i vi sami ne treba da radite ništa specijalno dok testo nadolazi. Za to vreme skuvajte sebi čaj ili kaficu :D. 
Ove kifle možete i puniti mada su meni najlepše kada ih premažem margarinom umućenim sa žumancetom pre rolanja, a odozgore ih premažem belancetom :). 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KUPUS KIFLE SA SIROM.

1 коментар: