уторак, 7. октобар 2014.

POGAČICE SA ŠUNKOM

U poslednje vreme često pravim đakonije od testa i baš mi lepo ide :D. Uvek mi pecivo bude meko ko duša a kada degustatori oduševljeno navale to mi je dovoljan podstrek da spremim nešto lepo i sutra. I tako, dan za danom, kod mene u kući se se oseća miris toplog peciva koje mami. Ovog puta sam pravila pogačice sa šunkom. Recept sam sama "zbudžila" od onoga što imam u kući. Zamišljeno je super uspelo tako da ću sigurno opet da ih pravim na ovaj način :D.
SASTOJCI :

500 gr brašna, 
1 jaje, 
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml jogurta, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera, 
1 žumance,
so,
1 belance,

1oo gr margarina,
25o gr šunke ili parizera,
susam za posipanje.
 PRIPREMA :

 Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, jogurt, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo jogurta. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogačice sa šunkom čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Svaki deo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm. Margarin razmutiti sa žumancetom i dodati so pa premazati testo.  Posuti izrendanu šunku po testu. Urolati testo pa ga opet pažljivo rastanjiti oklagijom, malo deblje od predhodnog puta. Vaditi čašom krugove i ređati ih u podmazan pleh. Ostavite ih da odstoje taman dok se rerna zagreje, desetak minuta. Pre pečenja ih premažite razmućenim belancetom i pospite susam po njima. Peći pogačice sa šunkom na 2oo C do lepe rumene boje (zavisi od vaše rerne, od 2o do 3o minuta). Kad se malo prohlade navalite, tada su najleše :). Poslužite ih uz jogurt ili kiselo mleko, pavlaku. 
 Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na KUPUS KIFLE SA SIROM.

2 коментара:

  1. Fenomenalan recept. Umesto sunke stavila sir. Hrskave a mekane. Ekstra

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komentaru :). Meni samo da je testa, to će me dokusiriti jednog dana hihi :D Ove pogačice zaista jesu odlične, za čas se razgrabe ali najbitnije je da volite da mesite onda nema šanse da ne uspeju!

    ОдговориИзбриши