среда, 12. новембар 2014.

PITA SA MESOM~PIRAMIDA

Za vikend smo proslavljali rođendan mlađoj ćerkici. Danima sam razmišljala šta da spremam a da se razlikuje od prethodne godine. Naravno, moje kiflice i goveđa salata su neizostavna stavka na svečanom meniju, a sve ostalo gledam da se razlikuje :). Volim inovacije i volim face dragih mi gostiju kada vide pun sto đakonija koje jedva čekaju da probaju :D. Ove godine smo imali i povod više, a to je useljenje u novi, naš, stan, pa je trebalo ugostiti rodbinu i prijatelje kako dolikuje. Jedna od stavki koja je krasila šareno dekorisan sto, a koja je pobrala punooo komplimenata što izgledom što ukusom, je pita sa mesom u obliku pirade. Em što lepo izgleda em mami svojim mirisom koji neodoljivo podseća na burek. Ja inače volim da mažem kore pavlakom i prelivam i jogurtom ali kada imam goste koji ne vole mlečne proizvode pazim na sastojke i potrudim se da bude za svakoga po nešto. Ova pita je toliko jednostavna a ukusna da je i mene oduševila! Znam da ste navikli da slikam korak po korak ali ovoga puta nije bilo vremena za to jer sam spremala još desetak vrsti klope za rođendan. Trudiću se da vam lepo objasnim kako da dobijete ovakav oblik.
SASTOJCI :
5oo gr (14 komada)  kora za pitu,
5oo gr mlevenog mesa,
2 praziluka,
pakovanje šampinjona (4oo gr),

4 jaja,
1oo ml ulja,
so po ukusu,
kašičica origana ili bibera (šta ko voli),
susam za posipanje. 
 PRIPREMA :


Pre svega naprvaite fil. 
Praziluk sitno iseckajte pa ga propržite na malo ulja par minuta. Šampinjone takođe iseckajte i ubacite u šerpu sa prazilukom. Dinstajte ih uz povremeno mešanje dok voda od pečurki ne ispari, Na kraju dodajte meso i varjačom ga sitnite. Stavite začin po želji, posolite, i sklonite sa šporeta.
Jaja umutitte i sjedinite ih sa uljem.
Izdvojite dve kore za dno pleha. Premažite jednu koru mešavinom jaja i ulja. Preko nje stavite drugu i takođe je premažite. Te dve kore položite na dno pleha.
Zatim uzmite još dve kore i takođe ih premažite na isti način, jednu pa drugu. Na jedan kraj rasporedite deo fila od mesa i uvijte u rolat po dužini. Postupak ponajvljajte još 5 puta. Dakle, napravite ukupno 6 rolata od po dve premazane kore. 
Na dno stavite prvo tri rolata jedan pored drugog. Preko njih stavite dva i na kraju jedan rolat. Preklopite onim korama sa dna pleha i premažite ih ostatkom jaja sa uljem. Pospite susamom i pecite pitu sa mesom u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta (mada, to zavisi od vaše rerne). Sačekajte da se pita sa mesom malo ohladi pa je secite na šnite. Poslužite je vašim najmilijima i dragim gostima.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA ŠAMPINJONIMA I PRAZILUKOM.



Нема коментара:

Постави коментар