понедељак, 1. децембар 2014.

PRIMENA SODE BIKARBONE U DOMAĆINSTVU I KOZMETICI

Juče sam pričala sam drugaricom o primeni sode bikarbone u domaćinstvu i tako sam došla na ideju da napišem za šta sve možete koristiti ovaj magični prah. Pored toga što se koristi za kolače i protiv žgaravice ona ima mnogo širu primenu. Najbolje od svega je što je jeftina, pa je dostupna svima. Moja komšinica Maja je pre neki dan kilogram sode kupila za 58 dinara. Čistila je parket sa sodom i još nekom mešavinom i on se sada sija a da ne pričam da je dezinfikovala ceo dom. Ja lično sam probala neke stvari, recimo rernu sam čistila sa sodom i sirćetom i mogu vam reći da je ta mešavina skinula tvrdokorne fleke koje ranije nisam mogla sa hemijom da očistim. To je samo jedan od primera a ima ih zaista dosta :). 
Piling
Ukoliko pomešate sodu bikarbonu sa vodom (3:1) dobićete odličnu smesu za piling lica, laktova i peta. Ona će ukloniti sve mrtve ćelije epidermisa i koža će izgledati sjajno.

Za higijenu lica
Zbog svoje zrnaste teksture, soda će istovremeno odlično ukloniti svu šminku i mrtve slojeve epidermisa. Rezultat je čista i glatka koža.
Tretman akni
Kao alkalna supstanca, soda deluje baktericidno na kiseli sadržaj u koži koje prouzrokuje stvaranje akni. Za tretman akni, pokvasite lice i ruke, zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode na dlanu, i nežno masirajte lice, ne duže od minut. Tretman završite ispiranjem lica hladnom vodom.
Za blistav osmeh
Ako pri svakom pranju zuba na pastu za zube dodamo malo sode, zubi će biti belji i sjajniji. Potrebno je paziti da ne koristimo previše sode, kako bismo izbegli oštećenje gleđi.
Dubinsko pranje kose
Dodajte sodu bikarbonu u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi i omogućiti koži da diše. Možete dodati jednu kašičicu sode u flašu sa šamponom i tako ćete posle svakog pranja biti sigurni da su uklonjeni svi preparati, kao što su pena ili lak za kosu, i da vam je kosa zaista čista.
Kupka za stopala
Napravite kupku od mlake vode sa dve male kašičice sode bikarbone i kašičicom morske soli. Potopite noge u ovu kupku oko dvadeset minuta. Soda će ukloniti sve nečistoće sa stopala i noktiju. Za omekšavanje peta, delotvoran je i piling sodom.
Kupka za celo telo
Dovoljno je dodati oko pola šoljice soda bikarbone u kupku, da koža bude čista i glatka, jer soda deluje kao piling i uklanja nečistoće. To će ublažiti i kiselost tela. Potrebno je samo dobro isprati, kako koža ne bi ostala iziritirana.
Kod ujeda insekata
Malo sode na mesto uboda smanjiće svrab i ublažiti svrab i otok.
Čisti češljeve i četke za kosu 
Kako na vašoj kosi, tako se i na češljevima i četkama talože ostaci preparata za kosu. Lak za kosu ili prirodnu masnoću kože glave lako možete da odstranite sa četke ako je potopite u rastvor tople vode i dve kašičice sode bikarbone.
Mekša koža na laktovima i kolenima
Koža na laktovima i kolenima često zna da dobije grub i krut izgled. Napravite pastu od malo sode bikarbone i vode i sa njom istrljajte ove delove tela. Odmah ćete primetiti razliku.
Čisti i izbjeljuje nokte
Stavite malo sode na neku staru četkicu za zube i s njom isčetkajte nokte na rukama i nogama. Tako ćete, em omekšati zanoktice, em ćete da očistite i izbelite nokte, koji često znaju da požute od korišćenja lakova za nokte, ali i od nikotina kod pušača.
Osvežava dah
U čašu vode rastvorite jednu kašičicu sode bikarbone. Promućkajte jedan gutljaj u ustima, a potom ispljunite rastvor. Neugoni mirisi u ustima će biti neutralizovani.
Soda bikarbona čisti slavine, sudoperu, rernu, mikrotalasnu pećnicu i vraća i sjaj. Takođe sa sodom možete prati i kuhinjsku dasku za sečenje, plastične činije i tvrdokorne fleke na sudovima. Em će sudovi biti čisti em će nestati neprijatni mirisi. 
Soda takođe uspešno vraća sjaj percelanskom i srebrnom posuđu.
Mešavinom sode i vode se mogu čistiti i koferi, tepisi i garderoba. Ako želite da osvežite svoje stvari i odstranite neprijatne mirise od duvanskog dima, pre pranja potopite veš u sodu i vodu.
Da li ste probali nešto od ovoga? Ja jesam mnoge stvari i prilično sam zadovoljna učinkom :).

1 коментар: