Странице

уторак, 30. децембар 2014.

NOVOGODIŠNJA POGAČA DEDA MRAZ

Nova godina samo što nije pa u skladu sa prazničnim raspoloženjem ja spremam klopu koja je interesantna na oko. Fotku pogače Deda Mraz sam videla na nekoj stranici na fecebooku i odmah je zabeležila. Testo je ono moje provereno a izgled je pravi novogodišnji. Baš se radujem što sam pronašla nešto jednostavno a efektno. Moju trpezu će sutra krasiti Deda Mraz, a vašu? :D 

SASTOJCI :
5oo gr mekog brašna,
1oo ml ulja,
3oo ml mleka,
1 jaje,
1 kocka svežeg kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
kocka margarina oko 5o gr.
Za premaz :
1 jaje,
1 kašičica pavlake,
jestiva crvena boja,
malo kima ili dve crne masline.
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna ili ako je čvrsto dodajte mleko.

Staviti testo na toplo mesto da bi naraslo.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva manja i jedan veći deo. 

 Veći deo podeliti na tri dela i razvući u krugove. 
Margarin otopiti i premazati dva kruga. Staviti ih jedan preko drugog. Poslednji se ne premazuje. 
Razvući te krugove opet u formu trougla. Prebaciti trougao u podmazan pleh ili obložen pek papirom. 
Širi deo treba da stoji dole gde će biti brada.
Drigi deo razvući u formu jajeta. Makazama iseckati vertiklano. Naravno, pre seckanja dezinfikujte makaze.
Taj deo postavite na onaj širi deo. Uvijte svaki deo da bi brada bila bogatija.
Od trećeg dela testa odvojite jedan manji deo. 
Od ostatka testa razvucite kapu i smestite je na vrh testa u plehu. 
Od onog manjeg dela testa koje ste izdvojili napravite dve loptice. Jednu stavite na mesto nosa a drugu za kapicu.
Treći, i poslednji, deo testa razvucite u trakicu i stavite na donji deo kape. 
Umutite jaje sa pavlakom i premažite donji deo pogače. Oči napravite od kima ili od maslina. 
Preostali premaz obojite u intenzivnu crvenu i premažite kapu i nos. 
Ostavite pogaču da odstoji još 15~2o minita pa je pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko pola sata ili dok lepo ne porumeni. 
Poslužite je dragim osobama i uživajte i u izgledu i u ukusu :D. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

понедељак, 29. децембар 2014.

NEUSPELO :(

Hmmm, razmišljala sam kako da počnem ovaj strašno strašni post ali sam rešila da krenem od poslednjeg kuvarskog kraha. 
Pre nekoliko dana sam se usudila da krenem u avanturu zvanu macaronsi. Dok sam tražila proverene recepte sve mi je delovalo lako. Ali ipak, nisam se usudila do sada jer je bademovo brašno tj mleveni badem skupa stavka i nisam htela da bacim parice. Međutim, to se upravo desilo. Nažalost, moji kolačići nisu izgledali reprezantativno.  Pokušaj je doživeo neuspeh. 
Kasnije ću vam postaviti i fotografiju. 
Ali to me nije obeshrabrilo. Naprotiv, dobila sam volju da pokušam opet. Zainatila sam se i obećala sebi da ću čim mi se ukaže prilika opet pokušati. 


Malo sam preispitala svoje postupke, i iako mi nije baš najjasnije gde sam pogrešila, rešila sam da sledeći put uradim sve drugačije. 
Postoji nekoliko razloga zašto mi macaronsi nisu uspeli. Prvi na listi je moje prezasićenje kuvanjem.
Da, da, i to se dešava nekom ko voli da kuva. Jednostavno sam se umorila a mislim da je na to uticala i činjenica da ja to moram da radim. Ja moram da pravim kolače. Ja moram da kuvam svaki dan. Ja moram, ja moram, ja moram... Ne, ne moram jer ako to radim bez volje desiće se neuspeh. 
Dakle, ako vam se ne prave kolači, nemojte taj dan! Ručak se podrazumeva, mada ja umem da napravim i omlet kada mi se ne kuva. Moji se ne bune :D.
Druga stvar je ta što sam se pravila pametna i menjala recept po sopstvenom nahođenju.
Znači, uvek pratite recept da se posle ni bi pitali zašto vam nešto nije uspelo.
Treća, vrlo bitna stavka, je nedostatak adekvatnog šprica. Ne znam zašto ali sam za te stvari koje retko koristim prilično štedljiva. U toku istiskivanja macaronsa su mi tri šrpica pukla (znam, užas), a za četrvrti nisam našla odgovarajući nastavak. Na kraju sam smesu sipala kašikom. Šta mislite, kako je to izgledalo?

Ako ne poznajete svoj alat dovoljno dobro, nemojte da pravite skupe kolače dok ne savladate tehniku. To je prijateljski savet.
Još jedna vrlo bitna stavka su belanca koja meni taj dan nisu htela da se umute čvrsto. Jedno sam bacila pa sam prešla na drugo dok sam bila koliko toliko mirna.
Mislim da mi je zbog toga smesa bila ređa pa su se makaronski spoštilji u plehu.
I ima još nekoliko stvari na koje bi trebalo da sam navikla, ali ponekad nemam strpljenja. Ako su vam deca tu, posvetite se njima a zahtevne kolače spremajte kada ostanete sami. Uz stalno mamanje nećete biti koncentrisani na ono što radite.
I eto, uz dobru volju da obradujem svoje ukućane i vas sa receptom, ja nisam uspela u toj nameri.
Korice su bile hrskave, baš onakve kakve treba da budu i ukus je fenomenlan, ali im je zato izgled totalno promašen. Iako za neka jela kažu da nije bitno kako izgledaju već je bitan ukus, za ove kolače to nije slučaj. Bitan je izgled koji je prepoznatljiv.
Bilo je u prethodnoj godini još nekih jela na čiji izgled nisam ponosna.
To su recimo Torta nad tortama, Slana torta od lisnatog testa itd...
Što se slatke torte tiče za nju sam već napomenula da nisam stavila u fil ništa što bi ga steglo.
A slana, paaaa nju smo snimali i fotografije su bile potrebne odmah tako da nije ni stigla da se lepo slegne i stegne i zato izgleda tako kao da će se raspasti. Inače, obe đakonije su baš ukusne :D.
Ima tu još jela koja ne izgedaju kao iz restorana ali to mi i nije cilj.
Ovo je domaća kuhinja jedne mame koja voli da kuva i koja je veći deo godine zaposlena.
Dakle, dragi moji, ako vam neko jelo ne uspe ne očavajte jer i to je za ljude. Šta više, sasvim je normalno i dešava se apsolutno svima! Znam, radila sam u restoranu i ni jedan kuvar ne može da se pohvali da su mu sva jela uspela.
Nemojte da vas dva tri pokušaja obeshrabre. Sačekajte da vam se popravi raspoloženje, sipajte sebi čašu vina, pustite omiljenu muziku i uživajte u stvaranju aroma koje bude sva čula :).
Nadam se da će vam ovaj post biti od koristi. Dobro je znati da i drugi ljude greše.
Sada odoh, čeka me spremanje novogodišnje torte :D.
xoxoxo :D 

KIFLICE SA CRNOM I BELOM ČOKOLADOM

Već danima mi se jede nešto slatko, ali moram vam priznati da me je uhvatila neka mrzovolja i nije mi se dalo da se dugo zadržavam u kuhinji. To je valjda i zbog toga što sam imala jedan neuspeh o kome ću vam već pisati u nekom od sledećih postova. Ali juče sam spremala kiflice sa sirom i pola testa sam izvojila za slatke. Neko je ispod kupus kiflica na mojoj fb strani ostavio komentar da takve pravi sa čokoladom. Odmah mi se upalila sijalica, naravno :D. Margarin sa vanilom sam kupila još pre nedelju dana i on je strpljivo čekao da se je nakanim. I evo, sinoć su kiflice sa čokoladom napokon zamirisale moj dom :).

SASTOJCI :
Za testo :
5oo gr mekog brašna,
1oo ml ulja,
3oo ml mleka,
1 jaje,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kašičica soli,
3 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
Za fil :
1oo gr bele čokolade,
1oo gr crne čokolade,
1 žumance,
kocka margarina od vanile (oko 5o gr),
1 vanilin šećer.
Za premaz :
belance,
1 vanilin šećer po želji.

PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za  kiflice sa čokoladom čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo naraslo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva ili tri dela. Ako želite veće kifle podelite na dva a ako volite manje podelite na tri dela. Svaki deo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm. Margarin razmutiti sa žumancetom i dodati vanilin šećer pa premazati testo. 

Dok vi to radite uposlite nekog da renda ili sitno secka obe vrste čokolade. Ja sam uposlila svog dragog. Tako će vam vreme pripreme biti znatno manje. 
Na razvučeno i premazano testo pospite narendane čokolade. 
Urolati u rolat i seći tanjirićem (ja sam koristila tacnu od šoljice za kafu). Seku se komadi cik cak, odozdo na gore i obrnuto. Slagati ih na nauljen pleh ili na pek papir i ostaviti ih da odstoje desetak minuta, taman dok se rerna zagreje. Pre pečenja ih premažite razmućenim belancetom sa vanilinim šećerom. 
Ako vam nije jasno kako se seku, detaljan opis pogledajte OVDE
Pecite kiflice sa čokoladom na 2oo C oko 2o~3o minuta (dok lepo ne porumene). 
Kada se ispeku, po želji ih pospite šećerom u prahu. 
Ostavite ih da se malo prohlade pa navalite :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČUPAVCI.

петак, 26. децембар 2014.

JAFFA MAFINI

Mafini su jedna od omiljenih, poslastica prvenstveno zato što se brzo spremaju, ali i zato što su toliko laki za pripremu i skloni su modifikaciji. Mafine možete spremiti sa onim što trenutno imate u kući. Ja ih uglavnom spremam sa jogurtom ili mlekom ali u nedostatku mlečnih proizvoda sam se opredelila za sveže ceđeni sok od narandže. Ukus je fantastičan, jako sličan jaffa keksu :). Kod pripreme ovih mafina sam imala još par ruku kao pomoć. Te ručice su se igrale i deo mafina smo ukrasile u prazničnom raspolženju :D. 

SASTOJCI :
odnosi se na čašu od 2oo ml :
3 jaja,
1 čaša šećera,
pola čaše ulja,
1 čaša ceđene narandže,
1 vanilin šećer,
2 čaše brašna,
1 prašak za pecivo,
3 narandže (narendane kore),
1oo gr mlečne čokolade.
Za glazuru :
1oo gr čokolade,
kašika margarina,
3 kašike ulja.


PRIPREMA :
 Umutiti penasto jaja postepeno dodavajući šećer. Dodati vanilin šećer, ulje i sok od narandže. Čokoladi iseckati na kosckice i ubaciti u smesu. Takođe, izrendanu koru od 3 narandže umešati u smesu za mafine. Brašno pomešati sa praškom za pecivo pa ga špatulom sjediniti sa ostalim sastojcima. 
Zagrejati rernu na 2oo C. 

Obližiti modle za mafine papirnim korpicama (ako imate silikonske to nije potrebno) i kutlačom sipati smesu. Od ove mere sam dobila 2o mafina. 
Peći mafine na 2oo C oko  15~2o minuta.
Pripremiti glazuru i ostaviti par minuta da se prohladi. Premazati mafine u debljem sloju. 
Ako želite da ih dodatno dekorišete, prvo odsecite vrh pa onda premažite glazurom. Preko glazure možete staviti mrvice, narendanu koricu narandže, šarene bombone ili ukras po želji, pustite mašti na volju :D.
Sašekajte da se glazura stegne pa navalite :).
Prijatno! 


Ne propustite i obvaj recept! Klik na CAKE POPS

понедељак, 22. децембар 2014.

KIŠ OD STAROG HLEBA

Pre par dana sam dobila svoj prvi novogodišnji poklon kojim sam se oduševila. To je nešto što će mi pomoći pri kuvanju. Šta mislite šta je u pitanju? Kuvar, naravno! Ovaj kuvar je kvalitetno odrađen i ima preko hiljadu interesantnih recepata sa fotografijama i savetima. Ma milina za oči :D. Prvi recept koji me je zainteresovao je kiš. Koliko sam shvatila, kiš se može spremati sa lisnatim ili ručno mešenim prkhkim testom. I naravno, bitna je posuda u kojoj se kiš sprema. Ona mora da ima rebraste zidove. I tako sam se bacila u potragu za pekačem za kiš, i danima sam tražila keramički u svim bolje snabdevenim prodavnicama, ali ga nažalost nisam pronašla pa sam za prvu pomoć kupila aluminijumski. Ako neko zna gde se može kupiti keramički pekač zza kiš neka javi :). 
Moj prvi kiš, ili njegova kopija, je sa starim hlebom. Imala sam ga poprilično u kući i bilo mi je žao da ga bacam. Nije uopšte ispalo loše. Šta više, ukus je fenomenalan a izuzetno se lako i brzo sprema. 

SASTOJCI :
1 vekna starog hleba,
2 jaja,
3oo gr sitnog sira,
1oo ml jogurta,
3 kašike pavlake,
5o ml ulja,
15o gr slanine ili šunke,
so po ukusu.

PRIPREMA :
Uključite rernu na 2oo C.

Isecite hleb na tanke kriške. Na dno, margarinom podmazanog, pekeča poređajte polovinu kriški hleba. Umutite jaja sa pavlakom, uljem i jogurtom i dodajte seckanu šunku ili slaninicu i sir. Posolite po ukusu. Prelijte kriske hleba sa dve trećine fila. Prekrijte fil ostatkom hleba. Preostalim filom prelijte ravnomerno hleb i po želji narendajte kačkavalj. 
Pecite kiš 20~30 minuta dok lepo ne porumeni. 
Ovaj hrskavo, sočni, obrok poslužite sa omiljenom salatom ili jogurtom. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA PITA SA JOGURTOM

ROZEN TORTA SA PLAZMA KEKSOM

Sećate se mog oduševljenja zbog otkrića rozen kora? :) E pa, nastavljam sa đakonijama u kojima one zauzimaju počasno mesto. Decembar mi je uvek haotičan zbog privatnih obaveza pa nemam puno vremena za kuvanje. Zato su ove kore idelano rešenje. Ne moram da čekam da se ispeku kore a i ne moram da mutim i idem po sastojke koje nemam u kući. Sve što treba je da smislim kojim filom da ih premažem. Ovoga puta sam se opredelila za plazmu. Kao veliki ljubitelj iste, mogla bi da je stavljam u svaki kolač i da mi nikad ne dosadi :). 
SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora,
5oo ml mleka, 
25o gr šećera,
1oo gr bele čokolade,
15o gr margarina ili maslaca,
3oo gr mlevene plazme,
3oo gr mlevenih oraha,
po želji izrendana korica 2 narandže.
Za glazuru ;
100 gr čokolade za kuvanje,
3 kašike ulja
PRIPREMA :
Mleko i šećer prokuvati. U vrelo dodati čokoladu i margarin i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Ako želite svežiji ukus narandže, dodajte izrendanu koricu. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Poslednju ne premazivati filom.
Na kolač staviti neki lagani predmet i ostaviti preko noći u frižider.
Za glazuru zagrejati čokoladu i ulje i kada se malo prohladi preliti preko kolača i ravnomerno razmazati. 
Kada se glazura stegne iseći kolač na šnite i poslužiti.
Prtijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE BRZE BAJADERE.

субота, 20. децембар 2014.

PITULJICE SA SIROM

Zimski dani su idealni leškarenje ispred televizora ili čitanje knjige i  grickanje  finog peciva. Takva zima je podnošljiva i tako bih mogla da je prezimim :). Ukusna, meka peciva čine zimu lakšom i podnošljivijom. Jedno od peciva koje često zamiriše moj dom su pituljice. Fini mali zalogaji koji se lako i brzo prave a koje možete pripremiti i ranije pa ih zamrznuti i kada su vam potrebni da vam priskoče u pomoć ;). U zamrzivač ih stavite cele i izvadite ih dvadesetak minuta pred pečenje. Kada se testo izvadi iz zamrzivača lakše se i pravilnije seče, a kada se ispeku toliko su ukusne, meke i vazdušaste da ćete poželiti da napunite zamrzivač samo njima :D. 

SASTOJCI :
5oo gr kora za pite (tanjih),
5oo gr sira,
2 jaja,
18o ml jogurta,
5 kašika ulja,
5 kašika pavlake,
so po ukusu.
Za premaz :
1 jaje,
3 kašike pavlake,
2 kašike jogurta.

PRIPREMA :
U jednoj posudi pomešajte sir, jaja, jogurt, pavlaku i ulje. Izmešajte i posolite. 
Prvu koru premažite uljem pa preko nje stavite drugu i rasporedite deo fila. Urolajte u tanak rolat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal  i kore. Predlažem vam da ih svakako pre sečenja stavite par sati u zamrzivač jer će se lakše seći i fil neće curiti. Ali ako nemate vremena vi ih svakako možete odmah seći na manje krugove. 

Kružice poređajte u podmazan pleh i premažite ih umućenim jajetom sa pavlakom i jogurtom.
Pituljice pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta dok lepo ne porumene.
Meni su najlepše tople ali i hladne ih obožavam uz jogurt :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na CIGARET BUREK.


PROJICE SA SIROM

Projice su deo srpske tradicije i služe se kako u restoranima tako i kod kuće kada je neko bitno dešavanje. Dakle, bez projica ne bi mogla da prođe ni jedna slava ni proslava. Brzo se prave a kalupi za mafine su nam prilično olakšali posao. Ja uglavnom koristim feta sir i tri vrste brašna pa mi projice budu meke i ukusne. Često ih uželim pa in na brzinu spremim za večeru  u kojoj uživamo svi :). 
SASTOJCI :
odnosi se na čašu od 2oo ml,
2 jaja,
15o~2oo gr sira (ja koristim feta sir),
1 čaša pšeničnog brašna,
1 čaša kukuruznog brašna,
1 čaša kukuruznog griza 
(ako nemate kukuruzni griz umesto njega stavite još jednu čašu kukuruznog brašna),
pola čaše ulja,
čaša jogurta,
kisele vode po potrebi (pripremite jednu čašu),
soli po potrebi,
1 prašak za pecivo.

PRIPREMA :

Prašak za pecivo izmesati posebno sa pšeničnim brašnom, a zatim dodati sve ostale sastojke i dobro promesati, da se dobije ređe testo. Mutiti žicom da se razbiju grudvice. Smesu sipati u kalup za projice, ili u običnu tepsiju. Ja sam koristila slikonski kalup za manje projice pa sam dobila 24 komada. 
Peći na 2oo stepeni oko 2o-3o minuta. 
Prijatno! 


Ne propustite i pvaj recept! Klik na CARSKA PITA.

ŠTANGLICE SA SIROM

Od kada sam počela da pišem blog primetila sam mnogo više pažnje obraćam na kuvanje i serviranje. Ako ne tražim po internetu recepte ili gledam kulinarske emisije na televizoru, ja pričam sa ljudima o hrani i razmenjujem iskustva i recepte. Kao što ste mogli da primetite već, testa i peciva su mi omiljeni i za pravljenje i za ručkanje. Ne sećam se da mi nešto što sam ručno mesila nije uspelo, dok za torte recimo ne mogu baš da se pohvalim. Predamnom je tek put koji treba da pređem da bih se svrstala u iskusne kuvarice. Mada, znam da mnogo vas rado i čita i priprema moje recepte, ja ponekad nisam zadovoljna izgledom. Ali šta da se radi, nisam profesionalna kuvarica a i još sam mlada (mnogi od vas su mi pisali kako su iznenađeni mojim godinama i kuvarskim umećem) pa se nadam, i radim na tome, naučiću :). Pošto sam za testa vešta onda da podelim jedan provereni recept koji mnogi obožavaju. Štanglice sa sirom možete poslužiti kao grickalice ili za doručak i večeru. Mislim da se uz pivce idealno slažu pa možete iznenaditi i društvance :D. 
SASTOJCI :
5oo gr brašna,
25o gr margarina,
2 jaja,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica soli,
5oo gr sitnog sira.

PRIPREMA :
Umutiti margarin i 2 jajeta, pa dodati izmrvljen sir i sjediniti. Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i posoliti. Sve lepo sjediniti i rukama umesiti testo, koje ne treba da odmara. Na pobrašnjenoj površini razviti testo na debljinu od 1 cm, dužine oko 5~6 da budu iste, pa seći štanglice.  Ređati štanglice u pleh koji podmazan margarinom. Premazati štanglice po želji umućenim jajetom ili samo belancetom i po želji posuti susamom iili kimom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIFLICE SA SIROM.

SLANA ROZEN TORTA

Koliko god da se trudim da svaki čas nešto postavljam moram vam priznati da je teško jer sve to treba i pojesti. U poslednje vreme sam se fokusirala na neke posne receptiće ali pošto nam praznici stižu, u mojoj kući se već oseća euforija, pa mi se po glavi mota novogodišnji meni :). S obzirom da sam fan švedskog stola volim da pripremam sitne, šarene đakonije. Neizostavni deo svake praznične trpeze su slane torte. Pošto uvek sve pripremam sama i imam malo vremena za organizaciju i pripremu klope, uvek gledam da to budu brzi i ukusni zalogajčići. Ali, tek od skoro sam otkrila šta sve može sa rozen korama da se napravi i to me je oduševilo. One imaju neutralni ukus, a i posne su, pa se sa njima mogu praviti sitni kolači, slane ili slatke torte. Za koju god kombinaciju da se odlučite sigurna sam da ne može biti loše a i način slaganja garantuje da će jelo uspeti svaki put. Ova slana torta je savršeno sočna, meka, izdašna i vrlo ukusna pa će ona sigurno biti deo mog prazničnog menija :).
SASTOJCI :
4oo ml pavlake,
2oo ml majoneza,
3oo gr šunke,
3oo gr trapista,
6 tvrdo kuvanih jaja,
pakovanje rozen kora.

PRIPREMA :
Pomešajte pavlaku i majonez. Podelite smesu na tri dela.  U jedan deo umešajte sitno seckanu šunku, u drugi rendani kačkavalj a u treći sitno seckana kuvana jaja. 

Filujte kore sledećim redosledom : fil sa šunkom na prvu (od 3 do 5 kašika), na drugu fil sa trapistom, na treću fil sa jajima. Tako ređajte kore i fil dok se sav materijal ne utroši. Na poslednju nemojte mazati fil. Pritisnite nekim predmetom slanu rozen tortu i ostavite je u frižideru na nekoliko sati da se stegne. Premažite je po želji pavlakom ili majonezom i dekorižite kuvanim jajima ili rendanim kačkavaljem. Isecite slanu tortu na kocke pa je poslužite.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANA TORTA SA KREKERIMA.

POSNA KEKS TORTA

Keks torte obožavam jer su ukusne ali pr svega jer se brzo prave. Podložne su promenama a sa keksom se može kombinovati zaista sve. Ova torta je brža, posna verzija kasato torte. Toliko je ukusna da nestane dok si rekao keks :D. Naravno, i ako ne postite vi je možete spremiti jer je fina i brza, a i deca je obožavaju. 
SASTOJCI :
5oo gr posnog mlevenog keksa (ja sam koristila plazma keks),
15o gr posnog keksa u komadu,
15o gr posnih žele bombona,
2oo ml soka od narandže,
1oo gr šećera,
1 vanilin šećer,
1oo gr čokolade,
125 gr margarina,
posni šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
Mleveni keks pomešajte sa sokom od narandže. Žele bombone sitno iseckajte a keks izlomite pa ubacite u posudu sa mlevenim keksom. Čokoladu, šećer i margarin stavite na srednju temperaturu da se otope pa izmešajte sa ostalim sastojcima. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Smesu prebacite u kalup po želji (možete praviti i sitne slavske kolače od ove smese tako što ćete je podeliti na nekoliko delova pa zaviti u providnu foliju u formu valjka, i po želji preliti glazuru od čokolade kad se kolači stegnu). Ostavite u frižideru da se stegne pa obložite sa šlagom. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA ŠVARCVALD TORTA.

среда, 17. децембар 2014.

POSNI KROASANI SA DŽEMOM

Pre neki dan smo bili kod suprugovvih roditelja na klopi a sveki je napravila kroasane koji se tope u ustima. Meki ki duša a jednostavni za pripremu. Inače sam ja zadužena za testa i ona se retko bakće sa pecivima ali se sa unukom malo igrala i tako su napravile ove divnoće. Nisu teški a s obzirom da u testo ne ide mleko, a ni jaja, ovo je posno pecivo. 

SASTOJCI :

4oo ml vode,
4o gr svežeg kvasca,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
2 kašike ulja
250 gr margarina, 
oko 1 kg brašna,
džem po želji.

PRIPREMA :
Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa proešati. Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmešati. Margarin najbolje da je sobne temperature, lakše će se umesiti. Dodavati postepeno brašno pa umesiti testo. Testo dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta samo, da ulje malo upije u testo. Zatim testo podeliti na tri dela. Svaki deo razvući u krug. Preostali margarin istopite i premažite jedan krug od testa. Preko njega stavite drugi i takođe premažite. Prekrijte sa trećim krugm i malo rukom pritisnite.  Razvucite testo u veliki krug i secite trouglove. Veličina je proizvoljna, ako želite veće kroasane isecite testo na manje trouglova i obrnuto. Na svaki stavite po kašiku džema i urolajte u formu kiflice. Poređajte kroasane u pleh i uključite rernu na 2oo C. Premažite ih rastopljenim margarinom. Kroasane pecite dok ne porumene. Kada su gotove postipte ih šećerok u prahu. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MEKIKE.

SVEKRVIN KOLAČ SA ROGAČEM

Pre nekoliko godina sam prvi put probala ovaj kolač. Pre toga nisam ni čula za rogač. Od nekoliko desetina raznih sitnih kolača, ovaj jednostavan na oko, mi je svojom aromom privukao pažnju i od tada mi je jedan od omiljenih. Nije težak za pravljenje a recept je od moje sveki pa sam ga zato tako i nazvala :D. Rogač možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane. 
SASTOJCI :
odnosi se na malu šoljicu za kafu (5o ml).
5 šoljica mleka,
4 šoljica šećera, 
2 šoljice ulja,
4 supene kašike mlevenog rogača,
8 kašika brašna,
1 prašak za pecivo.
Za glazuru :
5o gr čokolade,
2 kašike šećera,
1 kašika margarina,
2 kašike ulja.
PRIPREMA :
Sve sastojke za biskvit umutiti da se lepo sjedine i peći na 180 C. Čačkalicom proveravajte kada je gotovo.

Kada se kolač ohladi preliti ga sa glazurom.
Ostaviti da se ohladi i iseći ga na željini oblik.
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE GRIZ KOCKE.

POHOVANE PALAČINKE SA PRŠUTOM I RUKOLOM

Pohovane palačinke uglavnom spremam kada mi ostane piletine od pečenog pileta. Ali nekad ih uželim i punim ih onim sastojcima koje imam u kući. Ovoga puta sam malo začinila priču i spremila pravi specijalitet. Rukola je savršen sastojak jer od nje možete praviti svašta i može se jesti i bez obrade, kao salata. Rukola se može pronaći na pijaci sa većim ili manjim listovima. Za palačinke sam koristila manje. Ako se lepo servira, ovo jelo će zadovoljiti sva čula, tako da ga možete poslužiti i vrlo bitnim gostima :).
SASTOJCI :
Za palačinke 
(mera dovoljna za 5 većih palačinki):
1 jaje,
5 kašika brašna, 
25o ml mleka,
5o ml ulja,
kašičica soli,
prstohvat sode bikarbone. 
Za filovanje :
15o gr pršute,
1~2 veza rukole,
15o gr mocarele ili nekog drugog sira.
Za pohovanje :
brašno,
2~3 jaja,
prezle,
ulje za prženje.
PRIPREMA :
Od navedenih sastojaka napravite smesu i ispecite palačinke.
Na svaku rasporedite po list, dva, rukole, parče do dva (u zavisnoti od veličine) pršute i mocarelu. 
Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. 

Zavijte palačinke u rolat i prvo ih uvaljajte u brašno. Jaja umutite, posolite po želji i umočite palačinke. Na kraju ih uvaljajte u prezle i pržite u dobokom ulju dok ne porumene sa svih strana. 
Pohovane palačinke vadite na ubrus ili salvetu da upije višak masnoće. 
Poslužite ih tople uz namaz po želji ili neku lepu salaticu :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE PALAČINKE SA ŠUNKOM.


POSNA PITA SA PIRINČEM I PRAZILUKOM

U vreme posta, iako ne postim, volim da eksperimentisem sa sastojcima i s vremena na vreme napravim nešto fino za ručkanje. Nama je Badnji dan vreme za porodično okupljanje pa se spremaju razne đakonije, kako slane tako slatke. Pite su neizostavni deo svečane trpeze i mogu se praviti u raznim kombinacijama. Oni koji poste, po nekom pravilu, na ulju mogu jesti vikendom. Pita sa pirinčem i prazilukom je brza za spremanje, lagana je i hrskava. Mog dragog je oduševila :D. Stavila sam malo više sastojaka, pa je bila bogata i puna fila, ali mi tako volimo :).
SASTOJCI :
5oo gr pita za koru,
3 struka praziluka,
2oo gr pirinča,
so po ukusu,
1oo ml ulja,
1oo ml kisele vode.

PRIPREMA :
U posoljenoj vodi skuvajte pirinač, zatim procedite i ostavite na strani da se prohladi. Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja. Sjedinite praziluk i pirinač, zatim posolite i dodajte začin po ukusu.

Sjedinite mineralnu vodu i ulje.
Namažite jednu koru mešavinom vode i ulja, pa preko nje stavite drugu koru i takođe je premažite. Raporedite deo fila, pa preko opet stavite dve premazane kore. 
Urolajte i stavite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Isto tako uradite i sa preostalim korama i filom. 
Pite premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 2oo C 2o~3o minuta dok ne porumeni.
Kada se malo ohladi secite na parčiće i poslužite.
Ako ne postite probajte ovu pitu sa dodatkom jogurta ili pavlake, odlična je!
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA MUSAKA.

петак, 12. децембар 2014.

POSNA ROZEN ČOKOLADNA TORTA

Od rozen kora se intereanstni sitni, slavski kolači i uvek su mi najlepši. Rozen torta je idealna kada ne znate šta bi slatko. Sklona je modifikacijama, kore možete mazati sa raznim filovima, kako slatkim tako i slanim. Ja sam se ovog puta opredelila za čokoladni posni fil u skladu sa božićnim postom. Kada sam prebirala po glavi šta bih još mogla posno, a slatko, da spremam drugarica mi je spomenula ovu divnoći i dala mi recept. Hvala joj na tome. Malo sam smanjila količinu čokolade i nisam stavila boju sa aromom po receptu. Čokolada može da ostane u smanjenoj meri ali ipak da bi boja bila intenzivna slobodno možete staviti više kašika arome. Moram priznati da do sada nisam spremala ništa sa rozen korama pa sam prijatno iznenađena lakoćom pripreme kao i time koliko je izdašna. Rozen kore možete kupiti na pijaci ili prodavnicama zdrave hrane.
Probajte :).
SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora (8 komada),
5oo gr šećera,
5oo ml vode,
2oo gr margarina,
1o kašika brašna,
još 5oo ml vode,
3oo gr čokolade (u originalu ide 5oo gr).
Za glazuru :
3oo gr šećera u prahu,
5 kašika vrele vode,
2 kašike ulja,
1o~15 kašika ekstrata od maline ili jagode ili prehrambene boje bez arome.
PRIPREMA :
Šećer karamelizovati kao za čaj. Kada se skrroz istopi preliti sa 5oo ml vode. Kada se sastojci sjedine ubaciti margarin. U drugoj posudi promešati brašno i preostalih pol litre vode. Mešati dok se grudvice ne razbiju. Tu smesu ubaciti u šerpicu sa šerbetom kada se margarin otopi. Mešati dok se ne zgusne a onda ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Kada se rastopi skloniti sa šporeta. 

Filovati kore toplim kremom sve sem poslednje.
Pomešati ulje u vrelu vodu pa ubaciti šećer u prahu i boju. Mutiti kiserom dok se sve lepo ne sjedini. Smesa bi trebaa da bude gušća od jogurta.
Premazati glazurom poslednju koru. Možete je rasporediti nožem ili silikonskom četkicom. 
Rozen tortu ostvavite u frižideru, najbolje preko noći da bi kore lepo upile krem. 
Pre služenja isecite na željeni oblik.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI KOLAČ SA DŽEMOM.