среда, 13. август 2014.

KROASANI SA ČOKOLADOM

Iz pekarskog asortimana najviše volim kroasane i puter kifle i sama ih često pravim. Volim taj meki osećaj i volim to što je testo vazdušasto. Nekada ih spremam sa šunkom ali nejčešće su na meniju slatki kroasani.
Pre neki dan smo imali goste a meni se baš mesilo pa sam rešila da napravim prave pekarske kroasane sa čokoladom :D. Nije ih teško naparviti a užitak je zagarantovan :).
SASTOJCI :
500 gr brašna, 
2 jaja, 
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
još 5o gr margarina za rendanje,
1oo gr čokolade za punjenje,
čokolada i ulje za glazuru.

PRIPREMA :


Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za kroasane čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Svaki deo razvući u krug. Margarin otopiti pa premazati svaki krug od testa u debljem sloju. Iseći krug kao vetrenjaču (centar da ostane neisečen). Preklapati jedan kraj preko drugog.  
Ostaviti tako preklopljeno testo da odstoji oko 2o minuta. Razvući ga opet u krug pa podeliti na 8 delova kao za kiflice samo malo veće. U svaki trougao staviti po kockicu ili jednu ipo čokolade (mlečne ili za kuvanje po želji). Urolati kroasane pa ih poređati u margarinom podmazan pleh. Ostaviti ih da stoje još 3o minuta. Pre pečenja izrendati margarin po kroasanima direktno iz frižidera. Zagrejati rernu na 2oo C i peći kroasane oko 25~3o minuta odnosno dok ne dobiju lepu boju :). Kada se malo prohlade preliti ih glazurom od čokolade. Čokoladu istopiti sa malo ulja (ja stavim 2 kašike ulja na 1oo gr čokolade i to bi bilo dovoljno za ove kroasane).
Prijatno! 
Ne propustite i ovaju recept! Klik na PUTER KIFLE.

ZAPEČENE PICA MAKARONE

Makarone spremam sa raznim sastojcima i svaki put imaju drugačiji ukus. Kada nemam vremena makarone su idealno rešenje za ručak na brzinu :). Ovog puta sam ih izmešala sa sastojcima koje stavljam na pizzu i zapekla u rerni. Podjednako su i sočne i ukusne :D. Najbolje od svega je što je ovo jelo izdašno i što se može jesti i sutradan i to hladno jer je podjednako ukusno (meni je još lepše hladno).
SASTOJCI :
4oo gr makarona,
3oo gr šampinjona,
1oo gr šunke,
1oo gr suvog mesa,
1oo gr sušene kobasice,
kečap po potrebi,
origano,
2oo gr trapista.
Za preliv :
1 jaje,
1 čaša jogurta.
PRIPREMA :


Makarone skuvati u slanoj vodi, procediti i isprati hladnom vodom. Dodati na kockice iseckanu šunku, suvo meso, kobasicu i izrendane šampinjone (lepše će se zapeći ako su rendani). Ubaciti  kečap i origano i sve lepo promešati. Ja sam stavila celu kesicu kečapa od 1oo gr.
Sve dobro sjediniti pa sipati u vatrostalni sud  premazan sa malo margarina.
Izrendati polovinu trapista preko makarona.
Umutiti jaja i jogurt, posoliti  pa preliti preko sira. Preko izrendati ostatak sira i po želji posuti origanom.
Zapeći u rerni zagrejanoj na 2oo C oko 3o minuta.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠARENA MUSAKA SA MAKARONAMA.

четвртак, 07. август 2014.

KAKO NAPRAVITI POM POM LOPTE ~ DEKORACIJA PROSTORA


Pom Pom lopte divno izgledaju i daju prostoru veselost. Šarenolikost utiče na pozitivno raspoloženje a prostor zrači vedrinom. Njima možete upotpuniti sve vrste proslava,  venčanja, žurke, dečje rođendane, jednostavno njima možete dekorisati bilo koji prostor za bilo koju priliku :D. Najbolje od svega je što ova DIY dekoracija nije skupa a kada završite posao i okitite prostor namenjen za proslavu sigurna sam da ćete se osećati ispunjeno i ponosno :).
Prave se lako, pogledajte kako :D


Video urađen u saradnji sa Mogu ja to sama.



Ne prospustite i ovaj post! Klik na PRSTENOVI ZA SALVETE.

ČOKO MOKO TORTA

Volim čokoladne torte ali samo kada nemaju onaj jak i težak ukus čokolade. Znate na šta mislim, kada uzmete zalogaj torte a šećer vam udari na oči. Više volim laganiju, kremastu varijantu čoko torti. Pun pogodak je kada mogu i drugo parče da smažem :D. Takva je i ova torta, čoko moko torta. Na izgled sva od čokolade a ukus neodoljivo podseća na sladoled. Ovu tortu sam pravila odavno a tek juče sam se setila da pronađem recept i fotografiju. Ko zna čega još ima na mom kompjutru  :D. Moraću ozbiljnije da pretumbam foldere i naravno ako nađem nešto zanimljivo, kao što je oova torta, podeliću sa vama :). 
SASTOJCI :
Za koru:
25o gr brašna, 
3 kašike kakaa,
12 kašika mleka,
6 jaja,
18o gr šećera,
2 vanilina šećera,
1 prašak za pecivo,
125 gr margarina,
narendana kora narandže.,
3 ceđene narandže za preliv kora.
Za fil :
35o gr šećera,
5 jaja,
3oo ml slatke pavlake,
2oo gr čokolade,
3 kašike ekstarata ruma,
15o gr margarina ili maslaca.
 PRIPREMA :
Kora :
Umutite penasto jaja sa šećerom pa dodajte mleko, narendanu koricu narandže, vanilin šećer i omekšali margarin. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i kakaom pa lagano varjačom umešajte u smesu za koru. Koru pecite na 18o C oko 3o minuta. Ostavite u plehu da se prohladi pa je podelite na 3 dela da se dobiju 3 kore. Svaku koru natopite sokom od jedne narandže. 


Fil :
Na pari mutiti jaja i 2oo gr šećera dok se ne zgusne. Posebno umutiti margarin, 15o gr šećera i rum. Slatku pavlaku umutiti. Istopljenu čokoladu pomešati sa slatkom pavlakom pa odvojiti jednu trećinu za filovanje torte. Fil od jaja ohladiti pa sjediniti sa margarinom i slatkom pavlakom. Mutiti dok se ne dobije lepa kremasta smesa. Filovati tortu sledećim redosledom : Kora ~ fil, kora ~ fil, kora~slatka pavlaka sa čokoladom. Tortu ostaviti u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći. Poslužiti je dragim gostima i svojim najmilijima kada želite da ih oduževite :D.
Prijatno!  
Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE BRZE BAJADERE
 

среда, 06. август 2014.

MAFINI SA BOROVNICAMA I ČOKOLADOM

Sasvim običan dan. Čekam muža mi dragog da se vrati sa posla i razmišljam šta bi mogla slatko da napravim. Ručak imam od juče ali bi mogli da se zasladimo posle ručka. I čeprkam po frizu i nađem borovnice. Mmmm, na pamet mi padaju mafini, brz i ukusan desert. Kao i većina mafina oni su brzi,   jednostavni, ukusni, odlični za uz kafu, za doručak ili večeru... I tako se iz sasvim običnog dana rađa ideja koju sprovodim u delo. Mirisi se šire po kući, aroma me mami i moram vam reći da jedva čekam da ih kušam. Volim mafine a posebno sa voćkicama i čokoladom jer oni su sve samo ne obični :). 
SASTOJCI :
2 jaja,
25o gr brašna, 
25o ml mleka,
1/2 praška za pecivo,
1 vanilin šećer,
2oo gr šećera,
2oo gr borovnica,
1oo gr čokolade,
prstohvat soli,
125 gr margarina.
PRIPREMA :


Izmiksati margarin, šećer, vanilin šećer i jaja. Dodati mleko. U drugoj posudi sjediniti brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Sjediniti sve u jednu posudu, dodati borovnice i rendanu čokoladu pa lagano varjačom promešati.
Puniti korpice za mafine do malo manje od vrha. Peći ih u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Pre služenja ih ostaviti da se prohlade pa ih posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAFINI SA MALINAMA I BELOM ČOKOLADOM.

ŠARENA MUSAKA SA MAKARONAMA

Musaka je uvek dobar izbor za ručak, to je izdašan obrok koji vole svi ukućani. Danas postoji veliki izbor povrća i začina koji ovom jelu daju uvek drugačiji ukus. Ja lično je spremam na nekoliko načina i svaki volim. Ovog puta sam rešila da je pripremim malo drugačije usled nedostatka nekih sastojaka koji su potrebni za tradicionalnu musaku. Sa ovim merama sam dobila ručak za dva dana a ukus je fantastičan tako da nam je drago što ćemo je jesti još jedan dan :D. Kao i svaku drugu musaku, i ovu sam spremila u zemljanom đuveču jer je ukus nekako lepši :D. Musaka sa makaronama je malo drugačija od obične, ima interesantna izgled i još lepši ukus, tako da sam sigurna da ću je spremati opet :).
SASTOJCI :
1 praziluk,
2 šargarepe,
3oo gr mlevenog mesa,
4oo gr šampinjona,
2 veze zelja ili blitve ili 3oo gr spanaća,
4oo gr makarona,
2 jaja,
1 manja pavlaka (180o ml),
1 kašika aleve paprike,
1 kašičica origana,
začin po želji.
PRIPREMA :
Makarone skuvati, ocediti i ostaviti da se prohlade. Zelje očistiti i skuvati pa sitno iseckati. Izlupati jaja i pomešati ih sa pavlakom pa dodati makarone i sitno iseckano zelje. 


Priprema fila :
Praziluk iseckati i prodinstati ga na malo ulja sa malo vode oko 5 minuta. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati još 5 minuta. Šampinjone iseckati i dinstati dok voda ne ispari. Dodati origano, alevu papriku i začin ili so po ukusu. Meso ubaciti na kraju i lepo ga varjačom isitniti i dinstati sve zajedno još par minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo fil malo ohladi. Na dno posude za pečenje staviti pola makarona sa zeljem. 
Preko rasporediti fil. Preko fila staviti ostatak makarona. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C dok se lepo ne zapeku i dok ne dobiju lepu boju (mi volimo hrskave makarone pa je zapečem malo duže).
Musaku sa makaronama poslužiti sa pavlakom i sa sezonskom salatom.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na MUSAKA OD ZELJA.


понедељак, 04. август 2014.

PLAZMA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Plazma je skoro svima omiljeni keks a torte od plazme su prosto neodoljive. Mogu se spremati na razne načine ali im je svima zajedničko što se ne peku. Dakle, kada nemate puno vremena ili jednostavno nemate ideju šta bi mogli slatko da spremite, ili prosto želite da zadivite goste, plazma torta je uvek dobar izbor :). Tako sam ja juče preterula po kući, em je bila nedelja em me mrzelo da idem do prodavnice, i napravila tortu od sastojaka koje imam :D. Nije mi ispala loše, šta više, toliko je ukusna da ću je sigurno opet praviti.
 SASTOJCI :
2 pudinga od čokolade,
1 L mleka,
8 kašika šećera za puding,
1 kašika gustina za puding,
5o gr margarina, 
3oo gr plazma keksa,
1oo gr mlevenog plazma keksa,
1oo gr čokolade,
3oo gr šumskog voća.
PRIPREMA :


Puding skuvati sa 8 kašika šećera i kašikom gustina u 1 L mleka po standardnoj proceduri. Ostaviti ga da se ohladi pa ga razmutiti sa margarinom. Plazma keks izlomiti pa ga pomešati sa pudingom. Dodati mlevenu plazmu. U kalup staviti pola fila pa preko njega rasporediti nožem narendanu čokoladu. 

U drugu polovinu fila dodati šumsko voće. Fil sa šumskim voćem staviti preko čokolade. Tortu ostaviti preko noći u frižideru a pre služenja je dekorisati po želji. Ja nisam imala šlag pa sam je posula čokoladnim mrvicama :D.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PLAZMA VOĆNA TORTA.

DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM

Spremanje zimnice me vraća u detinjstvo. Sećam se mirisa koji se širio kućom kada se kuva domaći džem u veeeelikoj šerpi kupljenoj baš za tu namenu. Sećam se okupljanja komšija iza zgrade i kolektivno pečenje paprika. Sećanja me nose u neki tamo septembar kada se pripremaju tegle i burići za zimnicu. Da, svega se toga toga sećam a posebno mirisa jer se on zadražava u kući danima. Ipak, najomiljenije sećanje mi je kada mi, deca, navalimo na palačinke sa domaćim džemom. Ma, ništa slađe! To je detinjstvo, to je bezbrižni ušuškani osećaj koji želim da i moja deca imaju. Upravo takva sećanja želim i za njih jer ništa lepše od domaćinskih proizvoda :).
SASTOJCI :
5 kg šljiva,
1 kg šećera,
1 štapić vanile ili 4 kesice vanilin šećera,
3oo grama čokolade,
malo ruma (po želji),
cimet po želji.
PRIPREMA :


Šljive pomešati sa šećerom u velikoj šerpi, sipati malo vode na dno i kuvati na tihoj vatri dok se šljive potpuno ne raspadnu(nekoliko sati). Kada su šljive kuvane dodati vanilu i rum, cimet, ubaciti izlomljenu čokoladu i kuvati još desetak  minuta uz stalno mešanje. Sipati u dobro oprane tegle koje ste sterilisali u zagrejanoj rerni na 1oo C  3o minuta. Napunjene tegle dobro zatvorite (stavite celofan ispod poklopca) okrenite na kratko naopako da se napravi vakum. Ostavite ih ušuškane u nekoliko krpa da se potpuno ohlade. Domaći džem poslužite uz domaći hleb za potpuni užitak :D.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI SIRUP OD VIŠANJA.

петак, 01. август 2014.

MESO U SOSU OD POVRĆA NA PALENTI

Pre neki dan mi se vrtela kroz glavu jedna miso koju nisam mogla da izbacim iz glave. "Jede mi se nešto drugačije", to sam ponavljala u sebi kao mantru za taj dan :D. I dok sam preturala po policama i frižideru setila sam se šta bi mogla da spremim. Polako sam poređala sve sastojke na radnu površinu i bacila se na posao zamišljajući kako će, kad ručak bude gotov, ukućani biti iznenađeni a moje čulo vida, mirisa i ukusa zadovoljeni :). Dok se meso krčkalo a palenta hladila aromatični mirisi su se širili po kući što je navelo moje najmilije da se nestrpljivo vrte oko šporeta :D. Tek kada su probali nastalo je pravo uživanje :). 
SASTOJCI :
Za pelentu :
5oo ml vode,
2oo gr palente,
malo peršuna, 
zeleni deo praziluka,
2 čena belog luka,
malo margarina,
so po ukusu.
Za meso u sosu od povrća :
3 šnicle,
3 crvene paprike,
2 paradajza,
gornji deo praziluka,
2 kašike kečapa,
origano po želji,
so po ukusu.

PRIPREMA :
 U šerpu stavite vodu da proključa pa dodajte palentu, sitno iseckan beli luk, iseckan peršun i sitno iseckan zeleni deo praziluka. Posolite po želji i mešajte dok se lepo ne zgusne. Pred kraj umešajte kockicu margarina.
Ostavite palentu da se hladi u šerpici oko 15 minuta a zatim je stavite na pek papir koji ste postavili na spoljnu stranu pleha od rerne. Izravnajte i stavite u frižider dok pripremate fil. 
Praziluk, onaj beli deo, sitno iseckajte i stavite na malo ulja da se dinsta sa malo vode. Meso iseckajte na kockice i ubacite u šeru sa prazilukom. Paradajz potopite nekoliko minuta u vrelu vodu da bi se lakše ljuštio. Iseckajte ga na sitne kockice i dodajte u šerpicu sa mesom. Paprike takođe iseckajte na kockice pa dinastajte sve zajedno oko 1o minuta. Dodajte kečap, origano i posolite po želji. 
Izvadite palentu iz frižidera i polako je isecite na kocke (ja sam isekla na 6). 

Stavite po 2~3 kašike fila preko kocki od palente i ubacite u zagrejanu rernu na 18o C oko 2o minuta da se zapeče. 
 Na ovaj način dobijate kompeltan obrok uz koji vam ne treba hleb, eventualno možete poslužiti uz salatu po želji.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČAMČIĆI OD TESTA SA MESOM I POVRĆEM.