Странице

четвртак, 23. јул 2015.

GRČKA BAKLAVA

Baklava je tipični orijentalni kolač prisutan u bosanskoj, turskoj, grčkoj, bugarskoj, makedonskoj, crnogorskoj i srpskoj kuhinji. Razlike u pripremi su neznatne i svuda je prepoznatiljiv oblik. Kore, orasi, te slatki preliv su ono što je zajedničko kod svake baklave. S obzirom da sam obišla nekoliko mesta u grčkoj svuda sam morala da probam baklavu. Negde je prave kao rolnice a negde podseća na našu, dakle seče se u trougliće.
SASTOJCI :
500g kora sa baklavu,
9 jaja,
300g šećera,
300 ml ulja,
300g mlevenih + 100g seckanih oraha,
300 ml čvrstog jogurta (grčkog).
Za preliv :
500g šećera,
800 ml vode,
2 vanilina šećera,
2 limuna.


PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti sa šećerom dok se ne dobije svetlo žuta boja.
Ubacite ulje i dalje muteći.
Umešajte lagano jogurt i orahe.
Na nauljen pleh od rerne poređajte dve kore.
Premažite malo nadeva, pa preko stavite koru.
Opet premažite nadevom, pa prekrijte korom i tako sve dok ne utrošite sav nadev i kore s tim što na kraju poslednji sloj  nadeva treba da se prekrije sa dve kore.
Pre pečenja baklavu treba da isečete na trogliće oštrim nožem.
Zagrejte rernu na 180 C i baklavu pecite oko 4o minuta.
Za to vreme pripremite preliv.
Jedan limun isecite na kolutiće a drugi iscedite.
Sve pomešajte sa vanilin šećerom, šećerom i vodom i stavite u šerpicu da se kuva.
Kada provri kuvajte još desetak minuta.
Pečenu baklavu ravnomerno prelijte sa prelivom i ostavite da se lepo ohladi. 
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na HURMAŠICE.


Нема коментара:

Постави коментар