среда, 2. септембар 2015.

GRČKA MUSAKA

Grčka musaka, ukusno jelo koje je probao svako ko je bio u Grčkoj. Sigurna sam da je mnogima ostalo u lepom sećanju. Sočna, toliko da se topi u ustima, ma fantazija. A nije ni teška da se napravi i zato i vi možete uživanju u njoj i u svojoj kući :). Musaka je specijalitet grčke kuhinje koji obavezno morati probati ako niste do sada :D
SASTOJCI :
3 veća plava patlidžana,
500g mlevenog mesa,
3 paradajza,
1 veća glavica grnog luka,
1 čen belog luka,
peršun, 
so, 
biber,
origano.
Za preliv :
50g putera,
2 kašike brašna,
500 ml mleka,
2 jajeta.

PRIPREMA :
Patlidžan isecite na šnite i posolite ga.
Ostavite ga pusti vodu pa ga krpom osušite.
Premažite ga maslinovim uljem i zapecite ga u rerni, na plehu obloženim pek papirom, oko 15 minuta na 200 C.
Na malsinovom ulju prodinstajte crni luk.
Dodajte meso i dinstaje još malo, pa posolite po ukusu.
Paradajz, prethodno potopljen u vrelu vodu i oljušten, naseckajte na kockice i ubacite u šerpu sa mesom.
To neka se krčka još par minuta da paradajz pusti sok.
Na kraju dodajte origano, biber, seckani peršun ili začin koji volite.
Priprema bešamel sosa :
Na puteru propžite dve kašike brašna.
Dodajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne ali pazite da se ne naprave grudvice.
Ako je puno gusto dodajte još mleka.
Kada se bešamel ohladi dodajte dva jajeta.
Na dno vatrostalne činije poređajte red patlidžana.
Preko njega rasporedite fil.
Preko fila poređajte patlidžan.
Zalijte sve bešamel sosom.
Grčku musaku pecite na 200 C oko pola sata ili dok lepo ne porumeni.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SATARAŠ SA MESOM.

Нема коментара:

Постави коментар