Странице

недеља, 29. новембар 2015.

ROLAT OD SIRA

Rolati su neozostavni deo svečane, a posebo slavske trpeze. Super su predjelo i posluženje kada vam dolaze dragi gosti. Ovo jedan simpatičan i vrlo ukusan rolat od sira. Brzo se sprema a zbog svoje neobičnosti oduševljava degustatore. Može se puniti sa raznim sastojcima i praviti sa raznim vrstama sira. Ja sam odabrala edamer u listića i premaz od susam salate. Kombinacija je odlična, sočno hrskava. Rolat od sira se slaže sa uz svako meze, mesance i proizvode od testa. Ako ste ljubitelj dobrog zalogaja preporučujem da probate :). 

SASTOJCI :
12 listića sira po želji (trapist, edamer, tost sir),
pavlaka,
susam, 
šunka,
malo trapista za susam salatu.

PRIPREMA :
Prvo pripremite fil. 
Recept za susam salatu pogledajte klikom  OVDE.
Ako ipak ne biste susam salatu možete rolat premazati pavlakom ili krem sirom i poređati šunku, kisele krastavčiće ili sastojke po želji.
Na dno pleha stavite pek papir.
Poređajte listiće sira u četiri reda po tri listića tako da se međusobno preklapaju.
Sir otopiti u zagrejanoj rerni na 100c desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se samo malo prohladi, pa dok je sir topao premazati fil.
Ja sam preko susam salte dodala još malo seckane šunke.
Uviti u rolat i ostaviti da se lepo ohladi i stegne, pa ga iseći i poslužiti. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANI ROLAT OD OBLANDI.


петак, 27. новембар 2015.

PLAZMA ČIZKEJK

Plazma torte su jedne najpopularnijih u većini domaćinstava, a mališani im se posebno raduju. Domaćice nemaju puno posla oko pripreme a mogu biti sigurne da će se svima dopasti. Jednostavno, sa plazma tortom nema greške. Ovo je malo drugačija verzija plazma torte koju preporučujem da probate. Posebno ako ste ljubitelj čizkejka. Kombinacija krem sira i plazma keksa je lagana, ne preterano slatka i izuzetno ukusna. 
SASTOJCI :
Za koru :
200g mlevenog plazma keksa,
2 kašike meda, 
125g putera.
Za fil:
200g krem sira,
500ml slatke pavlake, 
200g šećera u prahu, 
300g mlevenog plazma keksa.
Za šlag:
200 ml slate pavlake,
100g šećera u prahu,
čaša kisele pavlake.

PRIPREMA :
Omekšali puter dodajte u posudu sa mlevenim plazma keksom umesite ručno sa medom.
Dobije smesu rasporedite po dnu kalupu od 26cm.
Slatku pavlaku čvrsto umutite.
Krem sir penasto umutite sa šećerom u prahu.
Sjedninite ga umućenom slatkom pavlakom.
Umešajte mleveni plazma keks.
Fil premažite preko kore.
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu za šlag i dodajte kiselu pavlaku.
Sa tim premazom dekorišite tortu.
Ostavite plazma čizkejk da se ohladi i stegne pa poslužite.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na NUTELA ČIZKEJK



среда, 25. новембар 2015.

PITA SA BUNDEVOM-BUNDEVARA

Prava jesenja poslastica je pita sa bundevom, bundevera. Mirisna i sočna, pravljena po bakinom receptu uvek, svaki put, oduševi. S obzirom da je sada pravo vreme za spremanje ove divne pite ja sam rešila da sa vama podelim moj recept po kome spremam godinama. Recept koji podseća na baku i njenu kuhinju, recept za bundevaru koji čuvam od zaborava. Spremiti pitu i nije neka nauka, ali za početnike su bitne one male cake koje svako jelo čine posebnim. Mene je jedna moja čitateljka zamolila za recept i ja joj ga rado poklanjam. Njoj, Milici mojoj imenjakinji, i svima vama koji pratite moj rad i željno isčekujete nove recepte! I ne, nije mi teško da sednem da pišem u 9 uveče posle dugog radnog dana. Nije mi teško jer ni vama nije teško da mi pišete pohvale i podražavate to što radim. Nije mi teško jer ste mi vi, verni čitaoci koji me godinama trpe, najveća motivacija!
Uživajte u mirisu jeseni uz kaficu i parče mirisne pite sa budnevom :). 
SASTOJCI :
500g kora za pitu,
oko 1kg sveže bundeve,
25 kašika šećera,
1 kesica vanilinog šećera,
1 kesica cimeta (ako volite, ali verujte pita je ukusnija),
100 ml vode, 
100 ml ulja.

PRIPREMA: 
Bundevu izrendati i pomešati je sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom.
Ostaviti da odstoji desetak minuta. 
Odvojiti po 4 kore za svaku rolnu.
Pomešati vodu i ulje.
Premazati prvu koru, pa preko nje staviti drugu i uraditi isto, a i sa trećom.
Četvrtu koru ne premazujte, ima dovoljno tečnosti od bundeve.
Rasporedite fil na dve trećine kore pa urolajte pažljivo.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite kore i fil.
Ja dobijem 4 rolata, što znači da imam 16 kora u pakovanju i fil delim na 4 dela.
Premažite pleh uljem, složite pite i premažite ih uljem.
Zagrejte rernu na 200C i pecite pitu tako desetak minuta, kasnije smanjite i pecite dok lepo ne porumeni.
Ako volite sočnije pite napravite preliv od dve šolje vode i pola šolje šećera. Sastojke prokuvajte do vrenja i još par minuta dok vri, pa prelite preko tople pite :). 
Ohlađenu bundevaru posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KOKOS ROL BAKLAVA.

KOKOS ROL BAKLAVA

Pita sa kokosom, pripremljena na ovaj način, je sočna, topi se u ustima. Brzo i lako se sprema a ukus je zaista božanstven. Kada ne znate šta bi slatko toplo preporučujem da probate baš ovu pitu. Poručka se u slast :). 
SASTOJCI :
500g kora za pitu,
3 jaja,
1 šolja za čaj šećera,
1 šolja ulja,
šolja ipo jogurta,
250g kokosa,
1 vanilin šećer, 
1 prašak za pecivo.
Za preliv:
3 šolje vode,
1,5 šolja šećera, 
2 vanilina šećera.

PRIPREMA :
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati ulje i jogurt, zatim kokosovo brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Sve lepo promešati.
Na pola kore premazati malo fila pa preklopiti.
Urolati u rolat.
Ako želite veće komade pite onda to isto uradite sa dve kore.
Urolanu pite složite na podmazan pleh.
Isecite parčite željene veličine.
Pecite pitu na 200C dok lepo ne porumeni.
Dok se pita peče skuvajte preliv.
Sve sastojke za preliv skuvajte, i kada provri kuvajte još par minuta.
Prelite vrelu pitu vrućim prelivom.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa zatim stavite u frižider.
Kokos pitu poslužite hladnu uz šoljicu kafe, kuglu sladoleda, neko fencz pićence, dragim gostima :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na GRČKA BAKLAVA.



TROUGLIĆI SA MESOM

Pite sa mesom, sirom, šampinjinima i drugim ukusnim punjenjem su neizostavni deo domaćinske trpeze. Ako se spremaju sa gtovim korama gotove su čas, a pravi su užitak za nepca. S ponosom krase i slavsku trpezu a gosti im se uvek obraduju. Dakle, sa pitama nema greške, svi ih vole i uživaju u njima. Trouglići sa mesom su super ukusne pitice, spolja hrskave a unutra sošne. Doručak, ručak ili večera, toplo ili hladno predjelo, pita sa mesom je rado viđen gost na trpezi :D. 
SASTOJCI :
500g kora za pite,
400g mlevenog mesa,
1 praziluk i glavica crnog luka,
1 čaša jogurta,
2 jajeta,
soli po ukusu,
biber po želji,
ulja po potrebi,
200ml kisele vode.

PRIPREMA :
Praziluk i crni luk sitno, baš sitno, iseckati i prodinstati.
Dodati mleveno meso i dinstati par minuta.
Posoliti po ukusu i dodati biber.
Ostaviti da se prohladi.
Odvojiti po dve kore za svaki trouglić. 
U prohlađeno meso dodati jaja i jogurt i sve lepo promešati.
 Kiselu vodu pomešati sa par kašika ulja (može oko 5~6 punih). 
Premazati donju koru mešavinoom vode i ulja, pa preko  nje staviti drugu koru. 
Raporedite deo fila po drugoj kori ali ne preterujte da ne kore pukle.
Presavijte kore na pola, pa na još pola da bi dobili traku od kore.
Dobijenu traku savijte od gornjeg ćoška prema unutrašnjem delu u trougao.
Zatim to ponovite i sa druge strane, kao cik cak.
Postupak ponavljate dok ne dobijete formu trougla. 
Kada ste utrošili sav materijal i kore prebacite trougliće u podmazan pleh.
Pitice možete premazati mešavinom vode i ulja ili razmućenim jajetom, posuti susamom po želji.
Pecite trougliće sa mesom u zagrejanoj rerni na 200 oko 30 minuta ili dok lepo ne porumene. 
Poslužite ih sa jogurtom, pavlakom ili paradajz salatom, tople ili hladne, i uživajte.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA ŠAMPINJONIMA I PRAZILUKOM


среда, 18. новембар 2015.

PILEĆA KREM ČORBA SA POVRĆEM I SLANINOM

Pileća čorba je odlična uvertira za glavno jelo. Zdrava, ukusna, lagana i hranljiva, savršena je za hladne zimske dane. Ako se kombinuje sa povrćem posle pileće krem čorbe vam nije potrebno glavno jelo jer ona lepo zasiti. Pogodna je za sve prilike a svojim ukusom i mirisom oduševljava degustatore. 
SASTOJCI :
100g slanine,
400g pilećeg mesa iseckanog  (filea ili po želji),
3 srednja krompira iseckanog na kockice, 
oko 100g šećerca, 
2 crna luka ili praziluka sitno iseckana,
600ml bujona (skuvane vode sa kockom supe),
200ml neutralne pavlake za kuvanje, 
300ml mleka,
kockica putera,
začini po želji (so, biber, vegeta).

PRIPREMA : 
Propržiti seckanu slaninu i belo meso na kockici putera oko desetak minuta. 
Slaninu možete propržiti posebno i dodati u činiju kada čorba bude gotova. 
Dodati krompir i luk, naliti sa malo vode i kuvati još desetak minuta stalno mešajući.
Već divno miriše! 
Sada dodati bujon i mleko i kuvati još pola sata.
Šećerac dodati posle 15 minuta jer njemu ne treba mnogo da se skuva.
Po želji možete dodati još povrća. 
Posle pola sata dodati neutralnu pavlaku i začine po želji i kuvati još desetak minuta pa skloniti sa šporeta i poslužiti toplu uz domaću pogaču :D. 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM ČORBA OD KROMPIRA




ROZEN TORTA SA KARAMELOM

Rozen torte pravim često jer su izdašne, kremaste i brze. Ako je neko slavlje u pitanju od jednog pakovanja rozen kora može da se napravi baš velika torta a takođe za slavu može da se napravi i nekoliko vrsti kolača, kako posnih tako i mrsnih. Dakle, kombinacija je bezbroj. Ovog puta sam kombinovala rozen kore sa karamelom i zaista sam se oduševila ukusom i teksturom koja se topi u ustima. Rozen torte nisu teške za spremanje ali je bitno da se lepo premažu filom i da  odstoje bar preko noći da bi kore lepo upile krem. Sve ostalo je manje bitno. Fil možete praviti po želji i volji, ili jednostavno pratite ovaj recept ako volite divnu karamelu :D. 

SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora,
4 kesica pudinga od karamele,
100g karamela (mlečnih ili sa lešnikom),
10 kašika šećera,
1,5 litar mleka,
100g eurokrem bloka,
2 kašike gustina,
2 vanilina šećera,
125g maslaca ili margarina.
Za glazuru :
150g čokolade,
50g margarina,
1 kašika vode, 
2 kašika ulja.

PRIPREMA :
Od litre ipo mleka odvojite malo za puding. 
Ostatak stavite da se kuva sa šećerom i vanilinim šećerom.
Kada se mleko skuva dodajte rastopljen puding i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava.
U vreo puding dodajte karamele i mešajte dok se lepo ne rastope. 
Na kraju dodajte izlomljenu eurokrem blok čokoladu.
Mešajte dok se i ona ne rastopi.  
Ostavite krem da se ohladi.
Mikserom sjedinite sa umućenim margarinom. 
Filujte kore dok se ceo fil ne potroši.
Na poslednju ravnomerno premažite glazuru.
Za glazuru sve sastojke sjedinite i skuvajte na pari.
Ostavite tortu u frižideru preko noći i tek sutradan je secite i poslužite.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI ČIZKEJK.

KINDER PINGVIN ŠNITE

Kinder pingvin, ne previše sladak, lagan, ukusan i blag sa aromom vanile i čokolade jedan je od omiljenih kolača kod mlađe populacije. Čak i stariji, koji nisu ljutelji slatkiša kažu da bi uvek mogli da se zaslade ovom divnoćom. Postoji nekoliko recepata koje sam isprobala, i možda je ovaj najzahtevniji mada ništa strašno, ali verujte mi upravo ovaj recept je i najbolji. Može se praviti u obliku kolača ili torte, za slave ili rođendane :). Nama se jako dopao, nadam se da će i vama :D. 
SASTOJCI :
Za kore :
10 jaja,
200g šećera,
2 vanilina šećera,
5 kašika griza,
5 kašika brašna,
5 kašika kakaa,
5 kašika meda,
prstohvat soli,
1 prašak za pecivo,
250 ml ulja,
50 ml mleka. 
Za fil :
700 ml slatke pavlake, 
50 ml mleka,
3 kašike meda,
1 kesica želatina,
malo arome vanile.
Za prvu glazuru :
120g čokolade,
70g margarina,
1 kašika vode,
2 kašike ulja.
Za drugu glazuru :
220g čokolade,
100g margarina,
1 kašika meda, 
3 kašike ulja,
1 kašika vode.

PRIPREMA :
Odvojiti 5 belanaca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvato soli u čvrst šne.
Ostalih 5 jaja umutiti sa 5 žumnaca, šećerom i vanilinim šećerom u lep krem. 
Dodati  u jaja griz, kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano špatulom umešati. 
Dodati mleko i ulje i na kraju med.
Sve lagano izmešati.
Dodati šne od belanaca i sjediniti sve.
U većoj četvrtastoj tepsiji ispeći dve iste kore u zagrejanoj rerni na 180 C.
Kore peći oko 15 minuta. 
Gornji sloj će biti mekši ali tako i treba da bude da se kore ne bi previše osušile. 
Kore prekriti kuhinjskim krpama i ostaviti ih da se ohlade. 
Za prvi čoko preliv sjediniti sve satojke i suvati ih na pri.
Ostaviti glazuru da se ohladi do sobne temperature. 
Želatin preliti sa 4 kašike vode, sačeti da nabubri pa otopiti na šporetu. 
Slatku pavlaku ulupati u čvrst šlag, dodati želatin, med, mleko i vanilu. 
Pola fila premazati preko jedne kore. 
Preko fila ravnomerno rasporediti prvu glazuru i ostaviti sve u frižider da se stegne.
Dok se kolač hladi pripremiti drugu glazuru na isti način kao i prvu.
Ostaviti da se malo prohladi. 
Kada se čokolada stegla na filu preko nje premazati ostatak fila. 
Preko fila odmah staviti drugu koru. 
Premazati glazurom i ostaviti da se kolač stegne preko noći. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TIRAMISU.



GIBANICA MAFINI

Šta za večeru, ili doručak ili predjelo, večita dilema. Posebno je teško odlučiti ako ste zaposlena mama. Ja iz tog razloga non stop tražim nove ideje, brze i lake recepte koji se mogu kombinovati onim danima kada se nema puno vremena. Gibanica mafini su super brzo i ultra lako jelo koje se može poslužiti i kao svečano, slavsko predjelo. Pravi se od sastojaka za klasičnu gužvaru samo što se kore ne ređaju u tepsiju već u kalupe za mafine. Pretpostavljam da vam se dešava kao i meni da vam ostane po koja kora od pakovanja za pitu i onda ne znate šta sa njom. S obzirom da ja ne volim da bacam hranu uvek se dosetim kako da je recikliram. Ovog puta sam rešila da te ostatke ostavim u zamrzivač i iskoristim za super brzu gibanicu koja pritom i izgleda lepo i primamljivo :). Najbolje od svega je što nećete morati da se grabite za krajeve. Ovde je svaki mafin spolja hrskav :D.   Dakle, ako ste i kao i većina nas često u dilemi šta za večeru, evo ideje! 
PRIPREMA :
Kore izvadite iz zamrzivača (ako vam ostane po koja kora od pite ostavite ih u zamrzivaču).
Izmrvite ih čim ih izvadite u neku dublju posudu. 
Dodajte jaja i jogurt, ulje i sir, pososlite, dodajte prašak za pecivo i sve lepo promešajte.
Ako vam se čini da je smesa retka ili nemate dovoljno kora dodajte nekoliko kašika griza.
Kalupe za mefine nauljite, ako koristite metalne. Ako imate silikonske ovaj korak preskočite. 
Sipajte kutlačom u kalupe i pecite gibanica mafine na 200C dok lepo ne porumene. 
Ako ipak nemate kore u zamrzivaču možete ih spremiti na drugi način
Sve sastojke, sem kora, sjedinite. 
Umačite jednu po jednu svežu koru i pažljivo prebacite u kalup da mafin pazeći da ništa ne viri. 
Gibanica mafine poslužite uz jogurt ili uz meze.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO!
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na GIBANICA BEZ KORA.

четвртак, 12. новембар 2015.

RAFAELO TORTA

Za ljubitelje kokosa, rafaelo torta je vrhunac kulinarskog užitka. Pored toga što se ističe dobro poznatim ukusom kokosa, ona je kremasta, lagana i sočna. Nije preterano slatka, pa samim tim nije ni teška i retko se dešava da mi ne traže i drugo parče. Ako volite kokos toplo preporučujem da probate. 
SASTOJCI : 
Za koru :
7 belanaca,
150g šećera,
150g kokosovog brašna,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo, 
70g oštrog brašna.
Za fil :
7 žumanaca,
700ml mleka,
2 pudinga od vanile,
100g šećera,
100g šećera u prahu,
2 kašike gustina,
100g putera,
500 ml slatke pavlake.
I još :
12 komada pettite beure keksa,
mleko za umakanje,
100g kokosa za posipanje.

PRIPREMA :
Belanca čvrsto umutite postepeno dodavjući šećer i vanilin šećer.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i lagano varjačom umešajte u belanca.
Na kraju dodajte kokos i sve lagano promešajte špatulom.
Smesu izlijte u kalup od 26 cm i pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta.
Biskvit okrenite tako da donja strana bude gore.
Ako želite sočniju koru preporučujem da je poprskate sa malo mleka.
U 200 ml mleka rastopite puding, šećer i gistin i umutite i žumanca sa tom smesom da sve lepo sjedini.
Preostalo mleko stavite da provri.
Zakuvajte puding u mleku uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Kada se fil ohladi sjeidnite ga sa umućenim puterom i šećerom u prahu.
Slatku pavlaku čvrsto umutite i sjedinite je sa ohlađenim filom.
Na koru premažite pola fila.
Na fil poređajte keks koji ste prethodno umakali u mleko.
U mleko za keks možete dodati neki liker, maraskino, bejlis, rum ili sta god volite.
Preko keksa premažite ostatk fila, ali možete ostaviti malo da tortu premažete sa strane kada se stegne.
Kada skinete kalup pospite kokos po torti i ukrasite je rafaelo kuglicama.
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na RAFAELO KUGLICE.



ŠNENOKLE

Šnenokle, dobro poznata poslastica a koju su naše bake spremale i to obično nedeljom kada se porodica okupi. Ja sam ih kao dete obožavala ali sam prilikom odrastanja i zaboravila na njih. U ovo moderno doba, kada se spremaju razni kolači sa mnoštvo noviteta, šnenokle su nešto je palo u zaborav. Ali ja volim da se setim bake i njene kuhinje i uvek mi krene voda na usta. Sećam se i mirisa vanile, njenog osmeha i parole ništa mi nije teško za moju dečicu. I ja se držim te parole i ne dam da se ti starovremenski kolači tek tako zaborave. I zato, evo jednog starog i proverenog recepta iz sveske moje bake :). 
SASTOJCI :
6 belanaca,
2 kašike šećera,
1 litar mleka,
6 žumanca,
6 kašika šećera,
2 vanilina šećera,
1 kašika griza.

PRIPREMA :
Belanca umutiti u čvrst šne.
Za to vreme staviti litar mleka sa dve kašike šećera da provri.
Ubacivati kašikom nokle od belanca u kipuće mleko i kuvati ih sa obe strane po malo.
Izvaditi ih u odgovarajuću činiju. 
Umutiti 6 žumanaca sa šećerom, vanilinim šećerom i grizom.
Umešati u mleko i vratiti na ringlu.
Kuvati desetak minuta uz konastantno mešanje.
Kad je gotovo preliti nokle i poslužiti kad se ohlade.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŽERBO KOCKE.

среда, 11. новембар 2015.

LUDO TESTO SA JOGURTOM-TESTO ZA SVA PECIVA

Pre nekoliko godina mi je moja draga sveki rekla da ima super recept za ludo testo. Bila sam zbunjena, zašto baš ludo testo, dok mi nije objasnila da je to zaista ludo jer se brzo umesi i može da stoji danima u frižideru. To mi i nije delovalo baš primamljivo tada jer ja imam neki svoj već dobro poznati recept za testo i uvek je sveže i super su mi sva peciva. Jendostavo nisam htela da menjam. Ali pre nekoliko meseci sam se setila, čuvši od još par ljudi za taj fenomen zvani ludo testo i odlučila sam da probam. Mislim, ne može da bude loše, umem da mesim :D. I tako sam na brzaka umesila testo koje je pod prstima meko, vazdušasto, izuzetno prijatno za rad. Moje prvo iznenađenje. Dok je narastalo bukvalno je poludelo, samo što mi nije pobeglo iz vangle. Od ludog testa se mogu praviti sve vrste peciva, od pogača do kiflica i mekika, ma šta god da zamislite. I sve je odličnog ukusa i meko ko duša. Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili, ali bukvalno!

SASTOJCI :
oko 1 kg brašna (spremite još 200g za svaki slučaj),
500 ml mlakog mleka,
200 ml jogurta,
2 jaja,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
1 kocka kvasca.

PRIPREMA :
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. 
Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom.
Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. 
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo. 
Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke.
Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste.
Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite.
Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na JOGURT POGAČA.

ČOKOLADNI ČIZKEJK

Čizkejk je mnogima omiljeni kolač, još ako je začinjem čokoladom onda je to pun pogodak. Ovo je jedna od verzija ovog popularnog kolača bez maskarpone sira koji se em teško nalazi em je prilično skup. Dakle, ovo je lakša i svakako jeftinija verzija čokoladog čizkejka. Za pripremu ove divnoće vam nije potrebno puno vremena a nepca će zaista uživati, kako vaša tako i nepca vaših degustatora. Uvek kada je spremam sigurna sam da će se ljudi oduševiti i da će mi tražiti recept. Ovo je torta koja ponsno može da stoji na svečanoj trpezi a vi se ni malo ne umorite prilokom pripreme. Ima li šta bolje? :D
SASTOJCI :
Za koru :
2 šolje od čaje mlevenog čokoladnog keksa,
125g rastopljenog putera,
5 kašika šećera u prahu.
Za fil :
500g krem sira,
250g šećera,
300 ml slatke pavlake,
100g crne čokolade,
2 kašičice ekstrata od vanile.

PRIPREMA :
Sastojke za koru pomešajte da se lepo sjedine i rasporedite koru na dno kalupa od najviše 26 cm.
Krem sir umutite sa šećerom i vanilom.
Umutite slatku pavlaku i dodajte je smesi sa krem sirom. 
Podelite tu smesu na dva dela.
U jedan deo dodajte na pari otopljenu čokoladu.
Tamniji fil premažite preko kore a svetliji ravnomerno rasporedite preko tamnog. 
Ostavite čokoladni čizkejk preko noći u frižideru da se lepo stegne pa ga poslužite.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na NUTELA TORTA.


MONTE KOCKE

Monte kocke su kolači koji sam probala pre nekoliko godina i odmah se oduševila ukusom. Nisam pre toga ni čula za taj kolač, ali mi je već na prvi pogled privukao pažnju. Deluje izazovno, kremasto i sočno, a tek kad proba ostavlja bez daha. Od tada je rado viđen kod mene na trpezi i zauzima posebno mesto i u svečanim trenutcima, kao što su Nova godina, slava ili nečiji rođendan. Može se praviti i u obliku torte ili kao kolač, svakako je ukus fantastičan i neće nikoga ostaviti ravnodušnim. :) Ako volite ukus lešnika ovo je pravi recept za vas! 
SASTOJCI :
Za koru :
5 jaja,
5 kašika šećera,
3 kašike brašna,
1 kašika kakaa,
3 ravne kašike ulja,
1 ravna kašičica praška za pecivo,
50g prženih mlevenih lešnika.
Za beli krem :
1 l mleka,
4 kašika šećera,
9 kašika gustina,
1 vanilin šećer,
2 kašike meda,
250g putera.
Za glazuru ;
500 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag),
200g tamne čokolade sa visokim postotkom kakaa,
100g mlečne čokolade,
50g prženih mlevenih lešnika.

PRIPREMA :
Prvo skuvati beli krem jer mu je potrebno vreme da se ohladi.
Od litre mleka odvojiti oko 100 ml da bi se rastopio gustin.
Ostatak staviti da se kuva sa šećerom i medom.
Kada provri zakuvati gustin i kuvati ga uz konstantno mešanje dok se lepo ne zgusne.
Ostaviti fil da se ohladi.
Kada se lepo ohladi sjedinite fil mikserom sa umućenim maslacom. 
Odmah zatim možete propržiti 100g lešnika (50g za koru i 50g za tamni fil).
Očistite ih od ljuske i lepo sameljite u blenderu.
Sada spremite glazuru tj tamni krem.
Slatku pavlaku stavite na šporet da se zagreje, i čim se malo ugreje dodajte obe vrste čokolade.
Kuvajte uz konstantno mešanje  dok se čokolada ne rastopi.
Na kraju dodajte 50g dobro samlevenih lešnika, maltene da budu u tečnom stanju.
Kada slatka pavlaka proključa sklonite sa šporeta i ostavite da hladi.
Treći korak je spremanje kore. 
Odvojite belanca od žumanaca.
Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte jedno po jedno žumance i dalje muteći.
Dodajte i ulje i mutite mikserom. 
Na kraju pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo i umešajte suve sastojke špatulom. 
Posle svega umešajte mlevene lešnike.
Ugrejte rernu na 180 C. 
Pecite koru za monte kocke oko 15 minuta u plehu 25x30 cm oblaženim pek papriom ili lepo podmazanom plehu. 
Na ohlađenu koru raporedite beli fil špatulom da bude svuda ravnomerno.
Preko njega sipajte mlaku glazuru.
Ostavite kolač preko noći u frižideru da se stegne.
Uživajte uz kolač i kaficu sa dragim ljudima.
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE KOCKE.




уторак, 3. новембар 2015.

ŽERBO KOCKE

Nedavno se vratih iz Budimpešte sa prelepim utiscima. Jedan od njih je svakako ambijent u njihovoj čuvenoj Žerbo poslastičarnici u kojoj se pored ostalih kolača služi specijalitet kuće žerbo kocke.
Ovo je tradicinalni mađarski kolač koji smo mi usvojili  i podvrgli inovacijama. Čija je verzija bolja to vam ne mogu reći. Stvar ukusa! Ipak, nama prisnija je ova varzija na koju smo navikli.
Žerbo kocke su poslastica koja je izuzetno popularna u Srbiji. Čak se prodaju u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici i moram vam reći da uopše nisu loše. Recept za žerbo kocke je svaka baka imala u svojoj svesci i takvi recepti su se prenosili sa kolena na koleno. Moj recept je takođe od davnina i od kada znam za sebe ovaj kolač se parvio sa domaćim džemom. To znatno utiče na kvalitet samog ukusa kolača. Žerbo kocke se prave sa mašću ali mast ne igra bitnu ulogu sem što kolaču tj korama daje vlašnost. Da bi vam kolač bio kao iz najboljih poslastičarnica najbolje je da ga ostavite da prenoći. Prhko testo, orasi, džem od kajsija, čokolada, sastojci su ovog čuvenog kolača koji zasigurno ima posebno mesto u srcu svih sladokusaca :). Prožimaju se i ukus kajsije, oraha i čokolade. Da li je pita ili torta, ili po malo od svega, u svakom slučaju ovo je jedan ukusan i raskošan kolač u mojoj izvedbi :).
SASTOJCI :
Za kore:
4 žumanaca,
3 kašike šećera,
180g masti,
200ml toplog mleka,
500g brašna,
10g svežeg kvasca.
Za fil:
250g mlevenih oraha,
250g šećera,
6 punih kašika džema od kajsije.
Za preliv:
100g čokolade za kuvanje,
100ml slatke pavlake,
3 kašike meda,
komadić putera oko 20g.


PRIPREMA :
Kvasac potopite u toplom mlku i dodajte šećer i dve kašike od pripremljenog brašna.
Ostavite ga da naraste oko desetak minuta.
Mast umutite sa žumancima. 
Dodajte tu smesu u posudu sa kvascem, pa tek na kraju brašno.
Umesite glatko testo koje se ne lepi za prste. 
Ostavite testo prekriveno krpom da odstoji oko sat vremena. 
Podelite testo na 4 loptice i svaku oklagijom rastanjite na veličinu pleha u kojem ćete peći kore.
Najbolje je da koristite pleh od 20x30cm. 
Pleh dobro podmažite puterom i pospite brašnom. 
Da bi ste bili sigurni da će vam kora biti dobre veličine možete da stavite pleh preko nje i pica sekačem ili oštrim nožem  da odstranite višak.
Prebacite koru preko oklagije i prenesite je u pleh.
Koru izbockajte viljuškom.
Koru prvo premažite sa dve kašike džema. 
Zatim pospite trećinu šećera i na kraju trećinu oraha.
Rasporedite fil ravnomerno po kori da svuda bude ista količina.
Drugu koru izbockajte na stolu i pažljivo je prebacite preko fila.
Ponovite postupak sve do četvrte kore. 
Kolač prekrijte krpom da odmori dok se rerna ne zagreje na 180C. 
Kolač pecite oko dvadesatk minuta ili dok ne porumeni. 
Izvadite ga iz rerne i ostavite ga da se ohladi, pa mu odsecite krajeve. 
Slatku pavlaku zagrejte do vrenja i prelijte je preko kockica čokolade.
Ostavite nekoliko minuta da čokolada omekša pa je promešajte. 
Dodajte med i puter i sve lepo promešajte. 
Ravnomerno je rasporedite po kolaču i ostavite da ohladi pre sečenja. 
Kao što sam napomenula, potrebmo je da kolač odstoji u frižideru preko noći. 
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOBOŠ TORTA.

FINI ŠTAPIĆI SA SIROM

Štapići sa sirom su super grickalica za dečicu, a odlično su posluženje i kada se okupi starija ekipa. Jednstavni su sa pripremu i brzo su gotovi. Odlično se slažu i uz meze. Ja volim da ih spremim kad god mi se najave neki gosti jer su savršeno posluženje uz čašicu razgovora :). 
SASTOJCI:
Za testo:
200g brašna, 
1 jaje,
3 kašičice praška za pecivo,
1 kašičica soli,
100g putera,
100g trapista.
I još :
malo mleka,
1 jaje,
parmezan po želji.

PRIPREMA :
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo.
Napravite udubljennje u testu i dodajte so i  jaje.
Pomešajte to sa jednim delom testa.
Izrendajte trapist i dodajte hladni puter iseckan na kockice.
Umestite glatko testo.
Umotajte ga u providnu foliju ili kesu i ostavite u frižider oko sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom rastanjite tsto debljine oko 3 mm.
Testo premažite sa malo mleka.
Isecite ga na štapice i uvijate sa svake strane na suprotnu stranu.
Štapiće premažite žumancetom i pospite parmezan po želji.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko dvadesetak minuta ili dok ne porumene.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE KIFLICE MEKE KAO DUŠA