петак, 18. децембар 2015.

BELISIMA TORTA

Spoj bele čokolade i crvenog voća mi je oduvek bio fascinantan. Volim kolače koje sadrže te sastojke i rado i spremam i ručkam. Belisima torta je kremasti užitak koji se topi u ustima. Savšeno ukusna i sočna belisima torta je dostojna svečane trpeze. Degustatori su oduševljeni i uvek traže parče više. 
SASTOJCI:
Za koru:
4 belanca,
4 kašike šećera,
2 kašike brašna,
2 kašike mlevenih pečenih badema, lešnika ili oraha.
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo.
Za vanila krem:
2 čaše kisele pavlake (360g),
200ml slatke pavlake,
1 kesica želatina,
3 kašike meda,
1 kašika arome vanile,
2 table rendane bele čokolade.
Za voćni fil:
150g zamrznutog šumskog voća,
200ml vode,
5 kašika šećera,
1 kesica pudinga sa kusom šumskog voća.
Za mus od bele čokolade:
200g bele čokolade,
300ml slatke pavlake,
100g šećera.

PRIPREMA: 
Belanca umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom u čvrst šne.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene bademe i špatulom sve lepo sjediniti.
Izliti smesu u kalup od 26cm obložen pek papirom.
Peći koru u zagrejanoj rerni na 180C oko 15 minuta.
Peče se dok ivice ne porumene, biskvit ostaje svetle boje.
Gotovu koru zaviti u vlažnu krpu i ostaviti je da odmara.
Umutiti slatku pavlaku čvrsto pa joj dodati kiselu pavlaku, aromu vanile i med i sve sjediniti mikserom.
Želatin potopiti u 5 kašika vode i ostaviti ga 5 minuta da nabubri.
Otopiti ga na šporetu pa ga sjediniti sa filom.
Na kraju umešati mrvice bele čokolade.
Premazati preko kore i ostaviti u frižideru da se hladi dok pripremate ostale filove.
Vodu i šećer staviti da se kuva do vrenja.
Zamrznuto voće u blenderu istiniti da se dobije kaša.
U kašu dodati 50 ml vode.
Rastopiti puding u voću i izmešati dok se ne razbiju sve grudvice od praha.
Zakuvati puding na najjačoj temperaturi dok ne zgusne, a onda smanjiti i kuvati uz neprestano mešanje još 3 minuta.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature uz povremeno mešanje.
Pažljivo, ravnomerno premazati fil preko krema od vanile i vratiti u frižider.
Zagrejati slatku pavlaku sa šećerom, da bude vrela ali da ne provri.
Belu Čokoladu otopiti na pari.
Dodati čokoladu slatkoj pavlaci i mešati dok se lepo ne sjedine.
Ostaviti mus da se ohladi do sobne temperature, pa ga umutiti mikserom.
Premazati ga preko fila od voća.
Mus pre hlađenja bude više tečan, ali ne brinite u frižideru će se lepo stegnuti.
Ako vam se čini da je previše redak pre mazanja na tortu ga stavite u frižider pola sata pa ga ponovo umutite.
Ostavite tortu preko noći u frižider da se lepo stegne.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept: Klik na KOLAČ VOĆNI UŽITAK. 

Нема коментара:

Постави коментар