петак, 11. децембар 2015.

RIGOJANČI KOCKE

Rigojanči  je kolač sa tradicijom. Kolač koji se prenosi sa kolena na koleno, kolač koji su spremale naše bake za svečane trenutke. Super kremast i ukusan nikoga neće ostaviti ravnodušnim. 

SASTOJCI: 
Za koru
140g brašna,
250g šećera,
6 jaja,
100ml ulja,
3 kašike vode,
3 kašike kakaa,
1 prašak za pecivo.
Preliv za biskvit je šolja crne kafe.
Za žuti krem:
200g šećera,
300ml mleka,
1 kesica pudinga od vanile ili 3 pune kašike brašna, 
2 vanilina šećera,
4 žumanca,
250g putera ili margarina.
Za šaum
4 belanca,
250g šećera,
1 čaša vode.
Za glazuru
100g čokolade,
50g margarina,
3 kašike ulja. 

PRIPREMA: 
Odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti penasto.
Posebno umutiti žumanca i dodati šećer, ulje i vodu.
Dodati žumancima brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo pa umešati u jaja špatulom.
Na kraju umešati belanca i sve lepo sjediniti.
Smesu za koru izliti u veliki pleh od rerne obložen pek papirom i peći je na 200c.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, proverite čačkalicom posle 15~20 minuta.
Gotovu ohlađenu koru preseći na pola i preliti sa kafom.
Odvijite malo mleka za puding. Mleko sa šećerom i vanilinim šećerom staviti na ringlu da provri.
Žumanca penasto umutiti pa dodati mleko i puding ili brašno.
Zakuvati u provrelom mleku.
Kada se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim maslacem.
Vodu sa šećerom kuvati dok se malo ne zgusne (kuvati još oko 7 minuta dok vri).
Belanca penasto umutiti, pa im polako postepeno sipati šerbet sve vreme muteći.
Napraviti glazuru od čokolade, ulja i margarina.
Filovati rigojanči kolač kao na fotografiji : kora, žuti fil~kora, beli fil~glazura.
Ostaviti kolač preko noći da se ohladi pa ga iseći na kocke i poslužiti.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TIRAMISU SA JAGODAMA.




Нема коментара:

Постави коментар