Странице

среда, 27. јануар 2016.

HLADNO PREDJELO II

Pre nekoliko dana sam izbacila post sa predlozima za predjela i to za slane torte i rolate. Kao što sam obećala sledi nastavak. Ovog puta ću ispisati recepte za pite i kiflice. I jedno i drugo možete zamrznuti, pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i peći. To znato olakšava posao svakoj domaćici :). 
Ovo su predjela za slave, rođendane i bilo koje drugo slavlje. Ovo su predjela koje ja spremam za svoje drage goste :).


KIFLICE SA SIROM.
SASTOJCI :
500g~600g mekog brašna,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 jaje,
1 kocka svežeg kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
200 ml pavlake,
300~400g sira,
susam za posipanje.

PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna il ako je čvrsto dodajte mleko.
Staviti testo na toplo mesto da bi naraslo.
U posebnu činiju izmrviti 300g. sira i pomešati sa kiselom pavlakom a dobijenu smesu upotrebiti za filovanje kiflica.
Oklagijom razvući testo na podlogu posutu brašnom i iseći na jednake trouglove. 
Najbolje je podeliti testo na 4 jufke, pa svaku jufku na 8 jednakih trouglova.
U svaki trougao staviti kašičicu fila i zavijati u kiflice pa ređati u podmazan pleh.
Kiflice sa sirom premazati umućenim jajetom sa malo pavlake i posuti susamom po želji.
Kiflice staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni do 30 minuta


BRZE KIFLICE MEKE KAO DUŠA.
PRIPREMA :
Kvasac pomešajte sa toplim mleko i šećerom i ostavite da se aktivira.
U brašno dodajte prašak za pecivo i so.
Dodajte ulje i pavlaku i kašikom promešajte. 
Dodajte nadošao  kvasac i umesite glatko testo.

Testo odmah prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 jufke.
Svaku jufku oklagijom razvijte u krug i isecite na 8 trouglova.
Na svaki trougao stavite po kašičicu sira pomešanog sa pavlakom.
Urolajte kiflice i složite ih plah obložen pek papirom.
Uključite rernu na 200 C da se greje 15 minuta.
Premažite kiflice jajetom pomešanim sa pavlakom i pospite susam ili kim ili semenke koje volite.
Pecite kiflice dvadesetak minuta ili dok lepo ne porumene.
Ove kiflice možete zamrznuti kada se ohlade i kada vam se prijedu ili vam se najave gosti samo ih izvadite, složite na pleh i prekrijete folijom. Zatim ih stavite u rernu na 15 minuta da se podgreju.
Biće sveže i meke kao da ste ih tog momenta spremili.

BRZE FETA KIFLICE
SASTOJCI :
250~300g brašna,
1 belance,
130g feta sira (ili nekog svežeg ako već imate u kući),
50 ml mleka,
50 ml ulja,
1 kašičica soli,
1 prašak za pecivo,.
Za premaz :
1 žumance,
1 kašika pavlake,
semeke po želji (susam, lan, susncokret...).
PRIPREMA :
Brašno (za početak 25o gr) pomešati sa praškom za pecivo i prosejati ga. Dodati ostale sastojke i mikserom polako sjediniti. Koristite one spiralne nastavke za testo. Prvo mutite najslabijom brzinom pa polako pojačavajte. Isključite mikser i rukama ga još malo obradite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite ga oklagijom.
Sada uključite rernu na 2oo C da se greje.
 Testo je mekše od običnog i lepljivo je, pa pospite brašno i preko gornjeg sloja testa da se oklagija ne bi lepila. Rastanjite ga kao za obične kiflice i isecite na trougliće. Ja sam dobila 16 komada od ove količine. Punila sam ih praškom šunkom a vi ih možete filovati po želji (ajvarom, čvarcima, sirom...) ili ne morate, lepe su i ukusne i bez ikakavog fila :). 
Urolajte kiflice i poređajte ih u podmazan pleh. 
Premažite ih razmućenim žumancetom sa pavlako i pospite mrvice. Ja sam na svaki red druge semenke stavila :). 
Stavite ih u rernu i pecite 25~30 minuta, dok lepo ne porumene sa svih strana. 
Ove kiflice kao i prethodne možete zamrznuti.
Kada se malo prohlade navalite :D. Lepe su i tople ali su meni čak i lepše hladne.

CARSKA PITA.
SASTOJCI :
4 jaja,
2,5 čaše brašna,
200 ml jogurta,
100 ml ulja,
1 prašak za pecivo,
200g šunke, pečenice ili suvog vrata,
100g trapista,
100g belog sira,
2~3 kisela krastavčića,
2 iseckane kisele paprike,
2 kašičice soli. 
PRIRPEMA :
Penasto umutiti jaja pa dodati ulje i jogurt i posoliti. Šunku ili parizer ili kobasicu (šta volite i imate) iseckati sitno. Krastavce i papriku takođe iseckati. Trapist izrendati ili sitno iseckati. U brašno umešati prašak za pecivo. Brašno sjediniti sa jajima i varjačom mešati dok se ne razbiju grudvice, ne mutiti mikserom. Sve iseckane sastojke i beli sir takođe lepo umešati u testo. 
Smesu izliti u nauljen pleh ili pleh obložen pek papirom pa ubaciti u zagrejanu rernu na 2oo C da se peče dok ne dobije lepu boju. Čačkalicom proveriti da li je gotova. Carsku pitu iseći na kocke pa poslužiti toplu ili hladnu uz jogurt ili kiselo mleko, salatu i ostalo predjelo.

PROJARICE SA SIROM.

SASTOJCI :
3 jaja,
6 kašika belog brašna mekog,
6 kašika kukuruznog brašna,
200 ml jogurta,
100 ml ulja,
1 prašak za pecivo,
soli po ukusu,
250 g sira ili više ako volite (sitni ili feta). 

PRIPREMA :
Rernu uključite na 180 C da se zagreje.
Kalup za mafine premažite puterom, margarinom ili mašću (mast je nabolja varijanta, ne lepe se nikada).
Jaja umutite žicom i dodajte jogurt, ulje i so.
Ubacite pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Varjačom promešajte dok se ne razbiju grudvice.
Zatim dodajte kukuruzno brašno i opet varjačom ili špatulom mešajte.
Na kraju dodajte sir.
Sve lepo promešajte i kutlačom sipajte u kalupe za mefine.
Pecite dok lepo ne porumene ali svakako kada vam se učini da su gotovi čačkalicom odradite test.
Projice poslužite tople ili hladne, svakako su fantastične!

GIBANICA MAFINI

PRIPREMA :
Kore izvadite iz zamrzivača (ako vam ostane po koja kora od pite ostavite ih u zamrzivaču).
Izmrvite ih čim ih izvadite u neku dublju posudu. 
Dodajte jaja i jogurt, ulje i sir, pososlite, dodajte prašak za pecivo i sve lepo promešajte.
Ako vam se čini da je smesa retka ili nemate dovoljno kora dodajte nekoliko kašika griza.
Kalupe za mefine nauljite, ako koristite metalne. Ako imate silikonske ovaj korak preskočite. 
Sipajte kutlačom u kalupe i pecite gibanica mafine na 200C dok lepo ne porumene. 
Ako ipak nemate kore u zamrzivaču možete ih spremiti na drugi način
Sve sastojke, sem kora, sjedinite. 
Umačite jednu po jednu svežu koru i pažljivo prebacite u kalup da mafin pazeći da ništa ne viri. 
Gibanica mafine poslužite uz jogurt ili uz meze.

TIROPITA~GRČKA PITA SA SIROM.
SASTOJCI :
5 jaja,
200g brašna,
400g feta sira,
200g trapista,
1 časa kisele pavlake od 2o % mm,
100 ml. ulja,
1 prašak za pecivo. 

PRIPREMA:
U posudi  izmutiti jaja. Dodati fetu izmrvljenu viljuškom, trapist izrendan na krupno rende, pavlaku i ulje pa mikserom sve sjediniti. Brašno i prašak za pecivo i izmešati pa umešati varjačom i smesu sa jajima. Tepsiju prečnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu. Peći na 18o Co ko 45 minuta.
Pitu iseći na kockice ili rombove i poslužiti je toplu ili hladnu.

PITA SA SIROM, PITA SA MESOM, PITA SA ŠAMPINJONIMA.
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za pitu (500g do 20 komada),
Premaz za sve pite:
2 jaja,
2 čaše jogurta,
2 čaše od jogurta griza,
1 čaša ulja,
soli po ukusu.
2 jajeta,
200g sira,
200g mlevenog mesa,
2 praziluka,
400g šampinjona,
biber, origano, začin po želji.

PRIPREMA:
Prvo napravite fil za pitu sa mesom i fil za pitu sa šampinjonima.
Jedan praziluk iseckajte i propržite ga na malo ulja.
Dodajte mleveno meso i dinstajte 5 minuta.
Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.
Drugi praziluk sitno iseckajte i prodinstajte ga.
Dodajte iseckane sveže šampinjone i dinstajte dok voda ne ispari.
Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.
Pomešajte sir sa dva jajeta.
Napravite premaz za pite tako što čete umutiti jaja, dodati jogurt i ulje, umešati griz i malo soli.
Na prvu koru premažite samo malkice ulja.
Preko nje stavite drugu koru i premažite je sa premazom od griza.
Preko premaza stavite pola fila od mesa, ili sira ili pečurki.
Urolajte kore i sklonite ih sa strane.
Na ovaj način napravite po dve pite sa svakim filom. 
Možete praviti i druge oblike, trougliće, pužiće i šta već volite.
Pitu možete peći odmah ili je zamrznuti.
Ako je zamrzavate isecite je neposredno posle vađenja iz zamrzivača na rolatiće.
Premažite ih sa mešavinom jednog jajeta i malo jogurta.
Pospite susam po piti i pecite ih odmah na 200C oko 20 minuta.
Fantastične su i tople i hladne. Moji gosti se uvek oduševe i izgledom i ukusom.
Ja ih uvek zarznem i na taj način uvek imam pitice za iznenadne goste :).

Eto, nadam se da sam vam i ovog puta pomogla da odaberete predjelo za svoju svečanu trpezu :).
Uskoro sledi i treći deo... 

NE PROPUSTITE I PRVI DEO PREDJELA. KLIK NA HLADNO PREDJELO.

уторак, 26. јануар 2016.

AMSTERDAM 2015.

Amsterdam je najveći grad kraljevine Holandije. Grad leži na obali reke Amstel i povezan je kanalima i mostićima, nešto nalik Veneciji. Amsterdam je danas jedan od najvećih finansijskih centara Evropa, ali i prestonica raznih kulturnih dešavanja. Svake godina u Amsterdamu se održava stotinu premijera na raznim pozornicama širom grada. Amsterdam tokom cele godine beleži izuzetnu turističku posetu. 

Otići u Holandiju i posetiti Amsterdam i upoznati njihovu kulturu je veliki izozov. Ja sam imala sreće te sam  se u oktobru 2015. sa prijatljima uputila na putovanje koje nikada neću zaboraviti!
Rano ujutru stižemo u Amsterdam, već vidno ispijeni od puta i Oktobar festa koji smo posetili prethodni dan. Ulazimo u grad i ja se polako budim. Uzbuđenje mi raste i od lepote mi zastaje dah. 
Dočekuju nas šarmantne građevine, neobične vrste ptica i veliki broj biciklista koji žurno voze ne pazeći na pešake. Posle kraće šetnje sam došla do zaključka da mi moramo paziti na bicikliste i uvek ih propušati jer bi nas u suprotnom neko udario. Biciklizam je kod njih stvar tradicije koju oni neguju i poštuju. Automobila maltene da i nema. Dobro, ima ih, ali ne u toj meri kao bicikala. 
Elem, krećemo iz luke u kojoj smo se parkirali i ja opet ostajem bez daha. 
Kolaž grada, arhitektura, živopisne boje, veseli ljudi već u 9h ujutru koji šetaju i pale džointe usput, sve me je to vidno iznenadilo i oduševilo. 
Iskreno, pre putovanja nisam znala šta da očekujem. Nisam ni mogla da zamislim da je sve tako nestvarno. Nisam ni mogla da pretpostavim da je Amsterdam bajkovit grad sa kućicama koje izgledaju kao da su od čokolade. 




Vodič nam objašnjava koji je koji deo grada ali ja sam u transu. Ne čujem  ništa, samo uživam i upijam energiju grada. Kasnije sam sama otkrila gde se šta nalazi, jer Amsterdam nije veliki grad, ali  je živ grad kojeg se ne možete zasititi. 
Stižemo do prvog trga Dam gde se nalazi kraljevska palata i muzej Madam Tiso (muzej voštanih figura). Skrećemo u ulicu koja podseća na našu Knez Mihajlovu i laganim hodom gledamo izloge.
Moj pogled su privukle simpatične prodavnice sira i suvenirnice. Pored toga u toj ulici možete pronaći sve one radnje o kojima mi iz Srbije samo maštamo.
Razne kozmetičke prodavnice kao što su Mac, Urban Decay, Body Shop, Douglas parfimerija, Lush, se sve nalaze u toj ulici. Na kraju te ulice se nalazi prelepa cvetna pijaca na kojoj možete pazariti lukovice lala u svim bojama kao i seme za bilo koju drugu biljku :D. Cene na ovoj pijaci su vrlo pristupačne. Ja sam svoju sveki obradovala lalama u bojama koje se mogu zamisliti. Kesa sa 20 lukovica  u različitim bojama košta 7e, koliko se sećam.









Dolazimo do drugog trga, Leidseplain, i tu se upoznajemo sa najstarijim Coffe Shopom u Amsterdamu. Vodič nam je objasnio da je taj coffe shop nastao među prvima i da sada ima lanac svojih radnji. Da smo bili zainetersovani da konzumiramo nešto od lakih droga koje se prodaju u coffe shopovima cenim da bi Buldog bio naš izbor. Ali, ipak, iako je to u Amsterdamu najnormalnija stvar mi se nismo usudili. Policije ima skoro na svakom ćošku, ali su prilično nenametljivi. Za 4 dana boravka nismo primetili ni jedan jedan incident. Svi se dobro zabavljaju, piju i pušu :D ali niko nikoga ne dira, niko ne radi ništa na tuđu štetu. Totalno nestvarno! 
Preko puta coffe shopa Buldog se nalaze ušuškani kafići u kojima je zabranjeno konzumirati marihuanu. Tu dolaze ljudi sa decom i turisti koji nisu zainteresovani za taj vid zabave. 
Cigarete smete pušiti samo u bašti kafića, unutra je to strogo zabranjeno. 
Muzejska četvrt se nalazi blizu trga. 
Rajks muzej, Van Gogov muzej, kuća Ane Frank, muzej Madam Tiso, to  su samo neki od muzeja  koje možete posetiti u ovom čarobnom gradu. 
Blizu tog Leidseplain trga i muzejske četvrti se nalazi Vondelpark koji poseti nekoliko miliona turista godisnje.
Okružen zelenilom kao stvoren je za beg iz buke. U njemu se možete opustiti i iskulirati, a ako vam vreme dozvoljava možete organizovati i piknik na travi koji je normalna stvar u tom parku :).









Posle obilaska muzeja dijamanata i čuvenog natpisa I AMSTERDAM krećemo na plovidbu po Amstelu. Na brod smo se ukrcali u luci prekoputa Heineken experience muzeja u kojem za 17e možete popiti koliko god želite Heinekena :). 
Vožnja brodom traje nekih sat vremena. To je iskustvo koje vam preporučujem da probate ako se nađete u Amsterdamu. Pogled iz broda je fascinantan. Videli smo grad nekim drugim očima. Zašli u delove koje nismo mogli obići pešaka. Građevine, kao što sam već nekoliko puta napisala, mame poglede i uzdahe. Interesantno je to što nigde nisam primetila zavese na prozorima. Čak ni u prizemlju. Ljudi u Holandiji žive opušteno ne zanimajući ih kako drugi žive i šta rade. Možda je na mene najveći utisak ostavio njihov mentalitet, njihova sloboda i energija koja kruži gradom.
Ploveći brodom kroz kanal primetila sam dosta usidrenih brodića kompletno sređenih za život.
Na tim brodovima žive ljudi. To mi isto bilo wooow. Imaju struju, vodovod i sve normalne uslove za život. Fenomenalno, zar ne?! Terasice na tim brodovima su uređene za uživanje. Ma milina. 







Treći trg u Amsterdamu je Rembrandplein. Tu su smešteni kafići, restorani, hoteli i zato je on prilično primamljiv za turiste. Na tom trgu se nalazi skulptura velikog  umetniku po kome trg nosi  ime. 
Cene su šarenolike, ali Amsterdam nije jeftin grad. Harana im je fantastična i na svakom ćošku se može kupiti nešto za grickanje. Mi smo uživali u porcijama fantastičnog pomfrita. Probali smo i rebarca koja su takodje ukusna. Moj prijatelj je inače Amerikanac i on im je dao pozitivnu ocenu :D. 
Cene pića se kreću od 3e pa naviše. Cene porcija po restoranima su od 10e. 
Pomfrit je oko 3e fišek. Parče pica je neverovatno uksuna je oko 3e. 
Cene suvenira su od 1,5 pa do 5e. Na Dam trgu smo pronašli jednu simpatičnu suvenirnicu koja ima najniže cene magneta i ostalih suvenira. 
Kafići i restorani možda i ne izgledaju spektakularno spolja ali kada se uđe u toalet sve se sija. To me je baš iznenadilo. 
Po gradu možete jesti i Meku ili Burger kingu...U Amsterdamu ima za svakoga po nešto! 





Dolazimo do intersantnog dela moje putašestvije :). To je svakako ulica crvenih fenjera.
Sa leve i desne strane kanala se nalaze izlozi u kojima stoje persone koje se bave najstarijim zanatom na svetu. Pored izloga u ulici crvenih fenjera postoje razni sexy shopovi kao i pozorišta sa live nastupima. U redovima, da redovima dugim nekoliko metara, za live sex nastatupe stoje uglavnom Kinezi. U sexy shopovima se može videti svakojaka sexy oprema. 
Iz izloga, razgolićene, zategnute i u fullu našminkane prostitutke mame i zovu da priđeš do izloga. 
Ispred sexy shopova stoje afro amerikanci i nenapadno nude jače droge.
Negde sam pročitala da džepare i da su baš napadni ali mi nismo imali takvo iskustvo. 
Ulicom crvenom fenjera smo se šetali uz ogromnu dozu zabave i smeha. 
Posebno je bilo smešno što je mene zvala jedna lutka koja je savršeno izgledala. Kada je videla da ima moju pažnju rukom mi je pokazala na svoj polni organ. Do tog momenta bih  mogla  da se zakunem da je žensko. Ali prevarila sam :D. Tog sam dana prvi put u svom životu videla transseksualnu osobu. 
Ulica crvenih fenjera je zabavni park sexa.
Fotografisanje je zabranjeno ali su moji prijatelji ipak uspeli da fotografišu jedan deo te famozne ulice :).


Prevoz je u Amsterdamu odlično regulisan. Kroz ceo grad se kreću tramvaji i autobusi. 
Mi smo bili smešteni pored aerodroma, u hotelu Ibis i karta u jednom pravcu do grada je bila 5e.
Kada smo pitali vozača za dnevnu kartu ili neku povoljniju varijantu on nam je rekao da to ne postoji. Za ostala prevozna sredstva i ostale relacije ne znam koliko košta karta.
Pretpostavljam da je jeftinija, jer mi smo ipak bili daleko od grada... 
U svakom slučaju, ako ste prvi put u gradu možete se raspitati bilo gde. Svi pričaju engleski i vrlo su ljubazni. 
Vreme u oktobru je bilo prilično hladno. Ja sam, ako se ne krećem, cvokotala u zimskoj jakni. Ali Holanđanima je to kao proleće. Svi su išli u kratkim rukavima, čak i sandalama. 
Jednom sam se baš zaprepastila kada smo sedeli u bašti nekog kafića gledajući prolaznike  kada je pored nas prošla mama na biciklu sa bebom bez kapice. Vetar je taj dan bio baš jak. 
Dan pre toga je lila kiša kao iz kabla ali to njih nije zaustavilo. Ulice su se punile u sekundi kako  bi stala kiša na 5 minuta. 
Amsterdam je otvoren grad, za sve i svakoga. To što nemaju predrasuda i što žive slobodno je srušilo sve tabue. Potpuno me je opčinio, razoružao i preporodio! 
Amsterdam pruža neponovljiv doživljaj. 
Amsterdam je grad je u kome je sve suprotno od onog na šta ste navikli.
Amsterdam se zavoli na prvi pogled, u Amsterdam jedva čekam da se vratim.
Amsterdam je magičan! 















понедељак, 25. јануар 2016.

HLADNO PREDJELO


Predjela su neizostavni deo svečane trpeze. Pored toga što tako šareno mami, predjelo je uglavnom omiljena zakuska na svim slavama, rođendanima i okupljanjima uopšte. Nedavno sam dobila molbu da napišem ideje za predjela, pa evo da se latim posla i nadam se olakšam domaćicama izbor. U mojoj kući, predjela se spremaju nekoliko dana i njima posvećujem posebnu pažnju. Ipak, postoje stvari koje možete spremiti i mesec dana ranije, i onda kada dođe dan slavlja samo ih izvadite iz zamrzivača i pečete. Super, zar ne?! 

Prvi deo posvećujem slanim tortama :)

SLANA TORTA MIMOZA SA KREKERIMA:
Sastojci:
300g  krekera,
400 ml kisele pavlake,
300 ml majoneza,
25o gr feta sira,
25o gr praške šunke,
25o gr trapista,
4 kuvana jaja. 
Priprema:
Izmrviti feta sir ga pomešati sa pavlakom i majonezom. Podeliti fil na tri dela. U prvi deo ubaciti sitno iseckanu prašku šunku. U drugi deo izrendati kačkavalj i u treći dodati iseckana kuvana jaja. U posudu u kojoj ćete slagati slanu tortu na dno poređati krekere. 
Preko prvog reda krekera premazati fil sa šunkom. Poređati krekere preko prvog fila pa ih premazati filom sa trapistom. Opet poređati krekere i preko njih rasporediti fil sa kuvanim jajima. Poslednji red krekera rasporediti i staviti u frižider da se hladi. Po želji pre posluženja premazati majonezom ili pavlakom i izrendati malo kačkavalja preko. 


SLANA ROZEN TORTA.
Sastojci:
4oo ml pavlake,
2oo ml majoneza,
3oo gr šunke,
3oo gr trapista,
6 tvrdo kuvanih jaja,
pakovanje rozen kora.
PRIPREMA :
Pomešajte pavlaku i majonez. Podelite smesu na tri dela.  U jedan deo umešajte sitno seckanu šunku, u drugi rendani kačkavalj a u treći sitno seckana kuvana jaja. 
Filujte kore sledećim redosledom : fil sa šunkom na prvu (od 3 do 5 kašika), na drugu fil sa trapistom, na treću fil sa jajima. Tako ređajte kore i fil dok se sav materijal ne utroši. Na poslednju nemojte mazati fil. Pritisnite nekim predmetom slanu rozen tortu i ostavite je u frižideru bar preko noći da se stegne. Premažite je po želji pavlakom ili majonezom i dekorišite kuvanim jajima ili rendanim kačkavaljem. Slanu rozen tortu možete napraviti par dana ranije, šta više preporučljivo je da bi kore lepo upile fil.


SLANA TORTA OD TOST HLEBA.
Sastojci:
12 kriški tost hleba,
4 kuvana jaja,
4 kisela krastavčića,
4oo ml kisele pavlake,
4oo ml majoneza,
15o gr pečenice,
 15o gr šunke,
3oo gr kačkavalja,
i još za premaz :
kisela pavlaka,
rendani kačkavalj po želji,
kuvana jaja,
krastavac za dekoraciju.
PRIPREMA :
Na tacnu poređati 4 parčeta tost hleba. Za prvi premaz pomešati 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza. Premazati tost hleb sa većim delom premaza a ostaviti sa strane jednu trećinu za kasnije. Preko majoneza poređati seckanu šunku i 15o gr rendanog kačkavalja. Jaja skuvati i iseći na kolutove ili ih iseckati pa poređati preko kačkavalja. Preko jaja premazati ostatak premaza pa poređati 4 kriške tost hleba. Za drugi premaz pomešati opet 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza. 
Takođe ostaviti jednu trećinu sa strane. Pečenicu  iseckati i naređati preko fila. Opet posuti sa 15o gr rendanog kačkavalja. Preko staviti isečene na kolutove kisele krastavčiće. Onu preostalu trećinu fila premazati preko krastavčića. Ostale 4 kriške tost hleba poređati na vrh slane torteSlanu tortu premazati pavlakom ili majonezom po želji i ukusu i posuti rendanim kačkavaljem. Ako želite da dodatno zadivite drage osobe napravite dekoraciju od kuvanog jaja i kiselih krastavčića. Slanu tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi tost hleb lepo upio premaze i da bi se lepo ohladila i stegla. Uživajte u bogatstvu ukusa :)


SLANA TORTA OD POHOVANIH TIKVICA.
Sastojci:
4 srednje tikvice,
2oo gr šunke,
2oo gr trapista,
2oo gr krem sira (ja sam koristila ABC sa ukusom šunke),
4oo ml kisele pavlake,
2 jaja za pohovanje,
15o gr brašna za pohovanje,
so po ukusu,
ulje za prženje. 
 PRIPREMA :
Tikvice oprati i oljuštiti pa ih uzdužno iseći na šnite.
Jaja penasto umutiti i posoliti. U drugi tanjir spremiti brašno. Tikvice umakati u jaja pa u brašno.
U dubljoj šerpi zagrejati ulje pa spuštati tikvice i pržiti ih po par minuta na srednjoj temperaturi dok ne dobiju lepu zlatnu boja sa obe strane. 
Na dno posude za slanu tortu poređati red tikvica, pola od mere. Preko pohovanih tikvica namazati krem sir koji je pomešan sa pavlakom. Ostaviti sa strane deo za premazivanje slane torte.
Preko fila od krem sira i pavlake ređati urolanu šunku. Preko šunke narendati na krupnije zupce trapist. Ostaviti malo sira sa strane za dekoraciju slane torte.
Drugu polovinu pohovanih tikvica poređati preko sira. Premazati tortu ostatkom fila od pavlake i krem sira pa izrendati trapist preko. 
Slanu tortu od pohovanih tikvica staviti u frižider da se stegne i ohladi pa je iseći na kocke i služiti.


SLANA TORTA OD POHOVANIH PAPRIKA.
SASTOJCI :
1o pečenih crvenih paprika,
jaja za pohovanje paprika,
brašno za pohovanje paprika,
so po ukusu,
ulje za prženje,
kisela pavlaka 2o% mm kantica od 7oo gr,
2oo ml majoneza,
2oo gr šunke ili parizera,
2oo gr trapista,
2~3 tvrdo kuvana jaja.
PRIPREMA :
Paprike lepo oljuštite i ocedite. Umačite ih u razmućena, posoljena jaja pa u brašno. Pržite u dubokom ulju po nekoliko minuta sa obe strane. Vadite paprike na salvetu da upije višak masnoće. Pet pohovanih paprika poređajte u posudi u kojoj ćete slagati tortu. Sjedinite pavlaku i manojez. Četvrtinu smese od pavlake premađite preko paprika. Izrendajte šunku pa opet premažite pavlakom. Preko drugog sloja pavlake izrendajte trapist pa opet premažite delom pavlake. Preklopite slanu tortu preostalim paprikama. Kuvana jaja iseckajte sitno ili ih izrendajte pa pomešajte sa ostatkom pavlake i premažite paprike. Slanu tortu ostavite preko noći da se stegne a sutra je isecite i poslužite :).

Drugi deo su rolati! 


ROLAT SA AJVAROM.
SASTOJCI :
Za koru:
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
3 pune kašike ajvara,
1 kašika ulja,
Za fil:
1 čaša kisele pavake,
100g majoneza,
150g šunke,
100g kačkavalja.
 PRIPREMA :
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini.
Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i ajvar pa umešati varjačom.
Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Nakon 15~2o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa majonezom, pa naređati šunku i kačkavalj.
Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. 


ROLAT OD SPANAĆA.
SASTOJCI :
Za koru :
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
2oo gr spanaća (skuvanog i sitno iseckanog),
so po ukusu,
1 kašika ulja.
Za fil :
1 čaša kisele pavlake,
krem sir (1oo gr),
pakovanje šampinjona (4oo gr),
25o gr suvog vrata.
PRIPREMA:
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i spanać, pa umešati varjačom. Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti  da odstoji. Pečurke sitno iseckati i prodinstati ih na malo ulja. Pred kraj, kad voda ispari, dodati sitno iseckan suvi vrat.
Nakon 3o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa krem sirom. Rasporediti šampinjone i suvi vrat po pavlaci. Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Ako ga spremate dan ranije najbolje da odstoji preko noći pa ga tek onda secite na šnite. 


ROLAT OD SIRA.
SASTOJCI :
12 listića sira po želji (trapist, edamer, tost sir),
pavlaka,
susam, 
šunka,
malo trapista za susam salatu.
PRIPREMA:
Prvo pripremite fil. 
Recept za susam salatu pogledajte klikom  OVDE.
Ako ipak ne biste susam salatu možete rolat premazati pavlakom ili krem sirom i poređati šunku, kisele krastavčiće ili sastojke po želji.
Na dno pleha stavite pek papir.
Poređajte listiće sira u četiri reda po tri listića tako da se međusobno preklapaju.
Sir otopiti u zagrejanoj rerni na 100c desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se samo malo prohladi, pa dok je sir topao premazati fil.
Ja sam preko susam salte dodala još malo seckane šunke.
Uviti u rolat i ostaviti da se lepo ohladi i stegne, pa ga iseći i poslužiti. 


SLANI ROLAT SA OBLANDAMA.
SASTOJCI :
1 list oblande,
pola čaše kisele pavlake,
50ml majoneza,
4 lista praške šunke,
100g kačkavalja.
PRIPREMA:
List oblande umotatjte u mokru krpu na 15 minuta.
Odvojte i premažite ga mešavinom pavlake i majoneza.
Na jedan kraj poređajte šunku i trapist.
Uvijte oblandu u rolat i zavijte je u foliju da se lepo stegne u frižideru.
Isecite rolat na šnite i poslužite. 


BELI SLANI ROLAT.
SASTOJCI:
8 belanaca,
4 kašike nemlevenog maka, 
malo soli,
4 kašike brašna,
1 prašak za pecivo.
Za fil:
200g krem sira,
100ml kisele pavlake,
200g šunke,
2 kisela krastavčića,
2 kuvana jaja.
PRIPREMA:
Penasto umutiti belanca i dodati ostale sastojke koje sjedinite špatulom, ne mikserom.
Pleh od rerne obložite pek papirom i pecite koru na 200c oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Ispečeni rolat zaviti u vlažni krpu i umotati u rolat.
Pomešati krem sir i pavlaku, izrendati šunku, kuvana jaja i krastavčiće.
Nafilovati rolat i ostaviti ga uvijenog u foliji preko noći u frižideru da se stegne. 
Iseći na šnite i poslužiti.


ŽUTI SLANI ROLAT.
Sastojci:
8 žumanaca,
200ml jogurta,
100ml ulja,
i čaša od jogurta brašna,
so po ukusu,
1 prašak za pecivo.
PRIPREMA:
Umutiti žumanca i dodati sve ostale sastojke koje ćete špatulom sjediniti.
Pleh od rerne obložite pek papirom i pecite koru na 200c oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Ispečeni rolat zaviti u vlažni krpu i umotati u rolat.
Fil je isti kao za beli ili ako želite možete iskoristiti neki drugi. 
Nafilovati rolat i ostaviti ga uvijenog u foliji preko noći u frižideru da se stegne. 
Iseći na šnite i poslužiti.

Ovo je prvi deo hladnog predjela. Uskoro očekujte i drugi u kojem ću pisati o kiflicama, piticama, salatama...
Prijatno!