уторак, 05. јануар 2016.

POSNA SARMA

Sarma je najomiljeniji zimski gurmanluk u gotovo svokom domaćinstvu. Ni jedan praznik ne može da se zamisli bez sarme. Meni nikada ne dosadi, valjda zato što mi je jedno od najomiljenijih jela. Kad god se posti ja uz prebranac pavim i posnu sarmu, za svoju dušu :D. Ova posna sarma je fantastičnog ukusa i sasvim je korektna zamena originalnoj verziji. Ako ste jedni od onih kji ne vole ribu, koja se sutra sprema u svakoj kući, probajte sarmu, vaša nepca će vam biti zahvalna :D. Super je što ovu sarmu možete spremati i u proleće sa svežim kupusom. 
SASTOJCI: 
veća glavica kiselog ili svežeg kupusa,
1 krompir,
1 šargarepa,
1 veća glavica crnog luka,
2~3 čena belog luka,
veza peršuna po želji,
biber,
kašika aleve paprike,
so po ukusu,
ulje po potrebi,
100g sitno seckanih oraha,
100g obarenog integralnog ili običnog pirinča,
100g sojinih ljuspica,
200ml soka od paradajza,
200ml vode,
lovorov list.

PRIPREMA: 
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte ga na malo ulja sa malo vode.
Dodajte sitno seckan beli luk i izrendanu šargarepu.
Dinastajte nekoliko minuta pa dodajte sitno seckan peršun i izrendan krompir.
Dodajte 2~3 kašike soka od paradajza i kašiku aleve paprike, so i začine po želji i dinstajte još malo.
Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu, procedite ih, pa ih dodajte u šerpu sa lukom.
Na kraju dodajte orahe i obareni pirinač i sve lepo promešajte. 
Ako korostite kiseli kupus proverite da li mora da odstoji u mlakoj vodi tj proverite da li je puno kiseo pa ako jeste potopite ga.
Ako koristite slatki kupus listove, očišćene od korena, potopite u vreloj vodi da malo omekšaju.
Na ovaj način možete praviti i sarmice od zelja i blitve ili listova vinove loze.
Na koren lista stavite po kašiku nadeva pa zavijajte sarmice.
Sarme složite u sud u kojem će se kuvati i prelijte ih mešavinom vode sa paradajz sokom.
Kuvajte ih na tihoj vatri pa ih zapecite u rerni poslednjih pola sata ili ih odmah pecite u rerni.
Posnu sarmu poslužite uz ren, ja je tako najviše volim :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PREBRANAC.

Нема коментара:

Постави коментар