Странице

среда, 30. март 2016.

REFORM TORTA~POSNA

Reform torta, prosto neodljiva poslastica sa hrskavim koricama i čokoladnim kremom. S obzirom da se nalazimo u periodu kada je aktuelna posna hrana, ova torta zauzima počasno mesto na svečanoj trpezi. Nije bitno da li je slava i neki praznik u pitanju, reform torta  je uvek dobrodošla. Čak iako ne slavite, ovom tortom možete počastiti svoje najmilije :). Savšeno je kremasta i sočna, prilično lako se sprema, mada znam da će sad neki od vas pomisliti kako lako kad se peče kora, ali to sve ide brzo jer se peče samo jedna kora i na kraju se trud i te kako isplati. Ako do sada niste imali prilike da probate ovu divnoću, toplo preporučujem :). 

SASTOJCI: 
Za kore
18 kašika brašna,
250g oraha,
250g šećera,
200g meda,
3 štangle čokolade za kuvanje,
300ml kisele vode,
300ml ulja,
2 vanilina šećera,
1 prašak za pecivo.

Za fil
450g šećera,
pola čaše vode,
450g oraha,
200g margarina,
100g čokolade,
3 vanilina šećera.

PRIPREMA: 
Pomešati šećer, med, ulje, vodu, vanilin šećer i čokoladu i staviti na šporet da se čokolada rastopi.
Kada skonite sa šporeta dodati izmešano brašno sa praškom za pecivo i orasima.
Izručiti smesu na pleh od šporeta obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta (čačkalicom proverite da li je gotovo).
Ohlađenu koru preseći na tri jednaka dela.
Zagrejte šećer i vanilin šećer sa vodom dok ne proključa.
Kada se rastopi šećer dodajte čokoladu i mešajte dok se rastopi, a zatim dodajte mlavene orahe.
Kada se smesa ohladi dodajte margarin koji je stajao na sobnoj temperaturi i mikserom sjedinite.
 Sada je red da filujete kore.

Premažite svaku ali vodite račiuna da vam fil ostane za dekoraciju torte sa strane.
Na kraju pospite seckane ili mlevene orahe ili lešnike, a pre toga možete napraviti glazuru.
Tortu stavite u frižider da odstoji bar preko noći pa je poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA ŠVARCVALD TORTA.

петак, 18. март 2016.

BRZI PUŽIĆI SA SIROM

Pužići sa sirom su omiljeno pecivo svim generacijama. Super su doručak ili večera a odlično su i posluženje kada vam dolaze gosti, jer kao što rekoh svi ih vole. Ovi pužići sa sirom se brzo i lako spremaju, meki su i ukusni. Pre neki dan sam snimala tutorijal i odmah sam imala pozitivne komentare od osoba koje su ih probale, što znači da su zaista vrh :). Probajte ih i vi pa mi javite da li vam se dopadaju :D. 

PRIPREMA:
Brašno prosejte u vanglu i napravite udubljenje na sredini.
U to udubljenje izmrvite sveži kvasac, dodajte mleko i šećer i promešajte.
Dodajte odmah prašak za pecivo, so, ulje, jaje i pavlaku i zamesite glatko meko testo.
Ako se testo lepi za prste dodajte još malo brašna.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i umesite ga još malo.
Podelite testo na 4 jufke.
Prvu jufku podelite na 4 loptice.

Sireve izmrvite i pomešajte (ako imate samo jednu vrstu sira nju izmrvite).
Prvu lopticu rastanjite u formu valjka, premažite ga sa kašikom pripremljenog fila i zasecite je po sredini nekoliko puta ali tako da ne isečete krajeve.
Urolati testo ukoso i uviti u formu puža.
Kada ste napravili svih 16 pužića složite ih na pleh obložen pek papirom i premažite ih mešavinom jajeta i pavlake. Pospite susam po njima.
Zagrejte rernu na 200C oko 15 minuta taman dok pužići odmore i pecite ih dok lepo ne porumene.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO :)


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE ROLNICE SMAZALICE.

среда, 16. март 2016.

ZAPEČENE MAKARONE SA JOGURTOM

Makarone su nam omiljena brza klopa. Kombinujemo ih sa raznim sastojcima i skoro sve što napravim nam je omiljeno :). Jednostavno volimo testeninu na hiljadu i jedan način. Nedavno sam otkrila jedan fantastičan recept koji nas je, malo je reći, oduševio. Mene je oduševio jednostavnošću i brzinom pripreme a moje najmilije svojim divnim ukusom. Zapečene makarone sa jogurtom su nam  jedno od omiljenih jela, a ako vas zanima zašto obavezno ih napravite pa ćete videti :).

PRIPREMA:
Makarone tj testinu po želji skuvajte na pola (oko 5minuta u slanoj kipućoj vodi).
U manju šerpu sipajte pola od pripremljenog ulja i prodinstajte iseckan crni luk (on ovom jelu daje poseban šmek!).
Jaja umutite i sjedinite ih sa ostatkom ulja, jogurtom i mlekom. Posolite po ukusu.
U tu smesu dodajte izrendanu šunku, dve trećine pripremljenog trapista, marinirane šampinjone i začin po želji.

Procedite makarone i promešajte ih sa pripremljenim filom. Na vrh pospite ostatak trapista.
Zapecite makarone u rerni na 200C oko 30 minuta ili dok lepo ne porumene.
Poslužite ih tople ili hladne, svakako su uksune! 
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO:
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ROLOVANE LAZANJE.

BRZA MILKA TORTA

Milka torta je omiljena među mališanima ali i među starijom populacijom. Ova verzija Milka torte je brza, kremasta, sočna i ne peče se. Interesantno izgleda, savršenog je ukusa i pogodna je i za svečane prilike. Toliko se brzo i jednostavno sprema a tako je ukusna. Po meni ova torta nema manu! :) Probajte je pa mi javite da li vam se dopada kao nama :D. 

PRIPREMA: 
Od litre ipo mleka odvojite čašu a ostatak stavite da se kuva sa pripremljenim šećerom.
Pomešajte prah za puding sa odvojenim mlekom i zakuvajte ga u vrelom mleku.
Sklonite sa šporeta i ostavite ga da se prohladi prekrivenog prijanjajućom folijom.
Kada se puding ohladio sjedinite ga sa puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi.
Podelite puding na tri dela.

U prvi dodajte mleveni plazma keks i taj deo rasporedite na dno kalupa kao koru.
U drugi deo dadajte rastopljenu na pari mlečnu čokoladu, a u treći dodajte rastopljenu belu Milka čokoladu.
Sjednite čokolade sa filovima mikserom.
Preko kore od plazma keksa ređajte kašiku belog, zatim kašiku tamnog fila i tako u krug dok se filovi ne potroše.
Ostavite tortu u frižideru preko noći da odstoji pa je dekorišite šlagom od čokolade.
Poslužite ovu divnu tortu svojim dragim osobama :)
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO:
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA NUTELA TORTA.

POSNI LISNATI ŠTAPIĆI

Domaća peciva su omiljena kada se društvo okuplja, a posebno su nam dragi lisnati štapići. Brzo i lako se pripremaju, super su ukusni i meki, a najbolje od svega je što ih možete filovati sa omiljenim sastojcima. Ovi lisnati štapići su posni pa su pogodno posluženje i u vreme posta. 

PRIPREMA:
U dublju posudu, u kojoj ćete mesiti, pomešajte kvasac sa 200ml vode, kašičicom brašna i kašičicom šećera. Ostavite kvasac da se fermentiše, oko desetak minuta.
U tu posudu dodajte polovinu pripremljenog brašna i kašičicu soli.
Mikserom, sa metlicama za testo, sjedinite sastojke.
Ostatak  brašna izručite na pobrašnjenu radnu površinu i prebacite testo.
Ručno sjedinite brašno sa testom.
Kada prestane da vam se lepi za prste testo je gotovo.

Vratite testo u posudu u kojoj ste mesili, prekrijte ga čistom krpom i ostavite ga da odstoji dok se testo ne udupla.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dva dela.
Prvi deo rastanjite oklagijom u formu pravougaonika i preko njega izrendajte četvrtinu hladnog margarina. Preklopite testo na pola, pa opet izrendajte još jednu četvrtinu.
Preklopite ga opet i ostavite ga odstoji 15 minuta.
Postupak ponovite i sa ostatkom testa.
Testo rastanjite u formu pravougaoniika i premažite ga kečapom.
Po testu pospite susam, semenke, masline, pica sastojke ako ne postite ili šta god volite.
Isecite testo na trake i uvijajte ga sa obe ruke u suprotnom pravcu.
Dakle, levo rukom levo a desnom ka desno.
Lisnate štapiće pecite u zagrejanoj rerni na 180C  od 15 do 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
Poslužite ih tople ili hladne, sa jogurtom ako ne postite ili same :)
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO:


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA ŠPANSKA PITA.