Странице

недеља, 24. април 2016.

JELA SA KUVANIM JAJIMA

Koliko vam se puta desilo da vam posle Uskrsa ostane kuvanij jaja? Meni svaki put! Ali dobro, to nije čudno s obzirom da ja ispod 150 jaja ne farbam :D. Iako se većina pojede uvek ostane, pa ja sa tim jajima danima spremam ukusne đakonije. I ne, ne dosade nam jer je svako jelo drugačije i posebno na svoj način. Jaja danima mogu stajati u frižideru, pa je zgodno da ih iskoristite za neko od jela koje vam se dopada. Za ovaj post sam izdvojila recepte koje godinama isprobavam, a koji su mi ostavili dobar utisak :). Tu su predjela, prilozi i glavna jela, pa šta ko voli :D. Sva ta jela možete spremiti i za sam dan Uskrsa, degustatori će biti oduševljeni :).

ROLAT OD MLEVENOG MESA SA JAJIMA
SASTOJCI :
350g mešanog mlevenog mesa,
2 krompira skuvana,
1 parče starog hleba,
1 veza mladog crnog luka ili 1 praziluk,

1 jaje,

3 kašike prezli,
2 kašičice soli,
1 kašičica origana,
4~5 kuvanih jaja. 

PRIPREMA :

Hleb izmrviti i potopiti u malo vode (da lepo upije ali ne i da pliva u vodi). Mladi luk iseckati, kuvani krompir ispasirati i sve ubaciti u posudu sa hlebom. Dodati meso, jaje, prezle, so i origano pa umesiti kao testo. Smesu rasporediti po foliji kao koru a na sredinu poređati kuvana jaja.
Zaviti meso uz pomoć folije u rolat i zamotati pa tako staviti da se peče oko 3o minuta na 2oo C. Posle pola sta otvoriti foliji i peći još desetak minuta.

PROLEĆNA SALATA SA JAJIMA I ROTKVICAMA:

SASTOJCI :
3 veća ili 4 manja tvrdo kuvana jaja,
1 veza rotkvica,
1 veza mladog crnog luka,
25og krem sira,
po želji rendana ili secana šunka,
ako volte stavite i malo rendanog trapista.
PRIPREMA :
Kuvana jaja oljuštite i sitno iseckajte.
Rotkvice i mladi luk takođe sitno iseckajte i ubacite u činiju sa jajima.
Na kraju dodajte krem sir i sve lepo promešajte.
Možete dodati sitno seckanu šunku i rendani trapist ako volite i želite :).
Ostavite salatu u frižideru da se hladi do služenja.

MIMOZA SALATA:

SASTOJCI :
3 krompira,
4 jaja,
200g šunke,
150g trapista,
200 ml majoneza,
2 kisele pavlake (od 180 ml),
so po ukusu. 
PRIPREMA:
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti, lepo iscediti i izrendati na dno posude u kojoj ćete slagati salatu. Moj predlog je da to bude staklena posuda da bi se videli redovi salate :). Majonez i pavlaku sjediniti i posoliti po ukusu. Trećinu fila od majoneza premazati preko krompira. Šunku izrendati preko fila pa opet premazati filom. Kačkavalj izrendati pa opet prekriti ostatkom fila. Na kraju na sitno rende izrendati tvrdo kuvana jaja. Mimoza salatu staviti u frižider da se lepo ohladi i sjedini pa poslužiti kao predjelo ili kao dodatak uz ručak.

PECIVO DEDIN BRK SA SPANAĆEM I JAJIMA:

SASTOJCI :
Za testo :
500g brašna,
2 jaja,
100 ml jogurta,
50 ml vode,
50 ml ulja,
1 kockica kvasca (4og),
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli.
Za nadev :
3oog skuvanog spanaća,
2oog sira po želji,
3~4 kuvana jaja.
PRIPREMA :
Jogurt i vodu podmlačiti na ringli. 
U to dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati.
Ostaviti da nabubri.
Brašno prosejati u vanglu i dodati jaja, so i ulje.
Zatim dodati kvasac i umesiti glatko testo.
Prekriti ga krpom i ostaviti ga da se udvostruči.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom ga rastanjiti u pravougaonik debljine oko pola cm.
Odseći stranice da testo bude ravno.
Te ostatke testa iskoristite za trakice koje ćete staviti preko jaja.
Spanać očistite, skuvajte, lepo ocedite i sitno iseckajte.
Pomešajte ga sa sirom i posolite po želji.
Jaja skuvajte i oljuštite.
Testo premazati sa nedevom od spanaća i obe stranice uviti u rolat.
Ne stiskajte puno da nadev ne iscuri.
Na sredinu poređajte kuvana jaja.
Od onog testa koje vam je ostalo napravite trakice i prekrijte jaja unakrst.
Pažljivo prebacite na pleh obložen pek papirom i ostavite još pola sata da odstoji.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite oko pola sata (toliko je trebalo mojoj rerni).
Pre pečenja možete premazati jajetom i posuti susamom.

MUSAKA SA KUVANIM JAJIMA:

SASTOJCI;
9 kuvanih jaja,
500g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
1 kašika brašna,
1 jaje,
so, vegeta, biber po ukusu,
200ml mleka,
100g trapista.
PRIPREMA:
Tvrdo kuvana jaja preseći na pola po dužini, pa polovine poslagati na dno nauljene vatrostalne posude.
Luk sitno iseckati, prodinstati ga na malo ulja, pa mu dodati meso i još malo dinastati.
Posoliti, dodati začine po želji, pa umešati jaje.
Smesu sa mesom rasporediti preko kuvanih jaja.
Na tri kašike ulja upržiti kašiku brašna. Naliti mlekom, pa kuvati dok se ne zgusne.
Tom smesom preliti musaku, posuti izrendani trapist i peći je na 200C dok lepo ne porumeni.


GURMANSKE ĆUFTE PUNJENE JAJIMA:

SASTOJCI:
500g sveže roštiljske kobasice,
4 kuvana jajeta,
brašno po potrebi,
2 jajeta,
150g prezli,
ulje za prženje,
začini po želji,.
PRIPREMA:
Kobasice oljuštite i dobro ih viljuškom izmrvite.
Toj smesi dodajte začine koje želite, te je podelite na 4 jednaka dela.
Svaki deo rukamaoblikujte u pljeskavicu, na sredinu stavite jedno jaje, pa umotajte i formirajte loptu.
Loptice prvo uvaljte u brašno, zatim ih provucite kroz izlupana jaja,  na kraju u prezle.
Pržite ih dok lepo ne porumene sa svih strana. 

JAJA PUNJENA RENOM
SASTOJCI: 
4 kuvana jaja,
2 kašike rena,
2 kašike krem sira,
PRIPREMA:
Tvrdo kuvana jaja preseti na pola po dužini izvadite žumanca.
U jednoj činiji sjedinite mikserom žumanca, krem sir i ren. 
Smesu stavite u poslastičarski špric ili običnu kesu.
Nafilujte jaja, pospite ih alevom paprikom.
Stavite ih u frižider pre služenja.

PILIĆI OD KUVANIH JAJA:

SASTOJCI:
5~6 kuvanih jaja,
1 kašika pavlake, 
1 kašičica senfa,
1 kašika majoneza,
so po ukusu,
biber u zrnu,
sveža šargarepa. 
PRIPREMA: 
Oljuštite tvrdo kuvana jaja, pa lagano isecite vrh jaja. 
Donji deo jaja takođe isecite tako da jaje može da stoji uspravno. 
Pažljivo izvucite žumanca.
U jednoj činiji mikserom sjedinite žumanca, senf, pavlaku i majonez.
Posolite po ukusu. 
Smesu stavite u špric i punite jaja. 
Od ostatka belanceta namestite piletu kapicu.
Od bibera napravite oči a od šargarepe isecite trougliće za nos. 
Pre služenja jaja držite u frižideru. 

PEČENE ĆUFTE SA JAJIMA
500g mlevenog mesa,
3 kašike prezli, 
1 manji crni luk,
2 čena belog luka,
so po ukusu,
1 jaje,
8 kuvanih jaja,
3 jajeta za pohovanje,
prezle.
PRIPREMA: 
U posudu sa mlevenim mesom dodati jedno jaje, 3 kašike prezli, so, isecan crni, iseckan beli luk, i sve lepo rukama umesiti. 
Podeliti smesu na 8 delova i svaki deo rukama rastanjiti kao pljeskavicu. 
Na sredini pljeskavice staviti jedno jaje pa uviti i formirati lopticu. 
Svaku lopticu uvakjati u ulupana jaja pa u prezle.
Poslagati ih na pleh obložen pek papirom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata ili dok lepo ne porumene.

PRIJATNO!

субота, 16. април 2016.

POSNO HLADNO PREDJELO

Vreme je posta a kako nam se bliži Uskrs i vreme okupljanja sa familijom treba organizovati meni koji će zadovoljiti svačiji ukus. S obzirom da se za Veliki petak posti, a mi imamo goste, ja sam rešila da napravim neke đakonije koje će se, nadam se, dopasti svima. Ovo posno predjelo možete poslužiti i za slavu ili za Badnji dan. Trudila sam se da prikupim lepe i ukusne recepte, koje sam isprobala i izdvojila najlepše. Tu ima i pitica, i salatica, i rolatića. Za svakoga po nešto :). 

POSNE KIFLICE SA SUSAMOM:
SASTOJCI:
1 kg brašna,
500ml mlake vode,
180ml ulja,
kockica svežeg kvasca,
5 kašika susama,
2 kašike šećera,
3 kašičice soli.
PRIPREMA: 
U dublju posudu prosejte brašno. Napravite udubljenje i u njemu izmrvite kvasac. Dodajte pola od pripremljene mlake vode, 2 kašike šećera, malo brašna i sve lepo promešajte.
Ostavite kvasac da naraste. Dodajte ostale sastojke i zamesite glatko testo. 
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga da se udupla (minimum pola sata). 
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 dela. 
Svaki deo rastanjite u krug, pa ga oštrim nožem ili pica sekačem podelite na 8 trouglića.
Kiflice možete zavijati odmah ili ih filovati ajvarom ili biljnim sirom.
Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom i ostavite ih 15 minuta da odmaraju, taman dok se rerna zagreje na 200C.
Pecite h dok lepo ne porumene. Gotove kiflice odmah premažite rastopljenim margarinom.


CRVENI POSNI ROLAT  
SASTOJCI: 
8 punih kašika brašna,
4 kašika ajvara,
250ml kisele vode,
1 kesica praška za pecivo,
soli i bibera po ukusu
Za fil: 
posni majonez,
tunjavina,
kiseli krastavčići ili marinirani šampinjoni,
posni trapist.
PRIPREMA: 
Sve sastojke za koru izmešajte varjačom da se lepo sjedine.
Izručite smesu na pleh obložen pek papirom i pecite koru u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumeni. Prebacite koru na mokru krpu i uvijte u rolat.
Od sastojaka koje volite i želite, majonez, tunjevina, šampinjoni ili krastavčići napravite namaz. 
Dovoljna vam je jedna kesica majoneza od 400ml. 
Odmotajte krpu kada se rolat ohladio i premažite filom. Zavijte opet u rolat i zamotajte u foliju, pa stavite u frižider da se ohladi i stegne. 
Isecite na šnite i poslužite.


POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA
SASTOJCI: 
1 pakovanje kora za pitu,
600g šampinjona,
1 šaka sojinih ljuspica,
2 glavice crnog luka,
soli po ukusu,
biber i origano po želji. 
PRIPREMA: 
Sojine ljuspice potopite u malo vode i ostavite da nabubre.
Crni luk sitno iseckajte i izdinstajte na malo ulja. Posle nekoliko minuta dodajte šampinjone isecakne na listiće. 
Kada sva voda ispari posolite, pobiberite i dodajte kašičicu origana ako volite.
Sojine ljuspice ocedite i umešajte u fil. 
Kore podelite na tri dela. 
Prvu koru poprskajte uljem, prekrijte je drugom korom pa rasporedite fil, pa opet koru sa uljem, pa fil i tako dok ne utrošite prvi deo kora. 
Uvijte kore u rolat i složite ih na pleh obložen pek papirom. 
Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i materijal.
Rolate poprskajte uljem i ostavite oh da odstoje dok se rerna greje.
Pecite pitu sa pečurkama na 200C oko dvadesetak minuta ili dok lepo ne porumeni. 
Isecite pitu na koadiće i poslužite kao posno predjelo. 


POSNA PITA SA PRAZILUKOM I PIRINČEM:
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
3 veća praziluka,
150g pirinča,
ulje po potrebi,
kisela voda,
so,
biber.
PRIPREMA:
Pirinač skuvajte, procedite i ostavite da se ohladi.
Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja.
Sjedinite pirinač i praziluk, posolite i pobiberite.
Čašu ulja i čašu kisele vode pomešajte.
Prve dve kore premažite mešavinom ulja i vode, stavite ih jednu preko druge, zatim stavite i treću i nju premažite pa na nju rasporedite deo fila od praziluka.
Urolajte u rolat i prebacite ga u pleh obložen pek papirom.
Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
Rolate premazati sa uljem i peći ih u zarejanoj rerni na 200C oko 25~30 minuta, dok lepo ne porumene.
Kada se pita malo prohladi isecite je na komade i poslužite.

POSNA SALATA SA MAKARONAMA I TUNJEVINOM:
SASTOJCI:
200g makarona bez jaja,
300 ml posnog majoneza + 100ml za dekoraciju,
1 teglica mariniranih šampinjona,
1 konzerva tunjevine,
nekoliko kiselih krastavčića ili par maslina.
PRIPREMA:
Makarone skuvajte u slanoj vodi i procedite ih.
Tunjevinu ocedite od ulja i dodajte je u činiju sa makaronama.
Šampinjone, ako nisu iseckani, iseckajte.
Iseckaje i nekoliko krastavčića ili malsina i dodajte ih salati.
Na kraju umešajte majonez.
Premažite salatu majonezom, na taj način ona ostaje sočna i ne suši se.
Dekorišite posnu salatu sa makaronama kiselim krastavčićima ili maslinama.
Poslužite je hadnu kao predjelo ili kao obrok salatu :)


POSNA ŠPANSKA PITA:
SASTOJCI :
Odnosi se na šoljice za kafu.
3 šoljice brašna,
3 šoljice kukuruznog brašna,
3 šoljice kisele vode,
3 šoljice ulja,
kašičica soli,
1 prašak za pecivo,
3 kisela krastavčića,
2 crvene kisele paprike, 
nekoliko maslina po želji,
rendana šargarepa po želji. 
PRIPREMA :
Sve suve sastojke izmešati.
Dodati ulje i kiselu vodu i špatulom sjediniti.
Krastavčiće i papriku sitno iseckati pa dodati u testo.
Ako želite dodajte i masline iseckane i rendanu svežu šargarepu.
Možete dodati i 2oog biljnog sira, biće ukusnija.
Obložite pleh pek papirom ili ga nauljite i izručite testo za špansku pitu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta ili dok lepo ne porumeni.


POSNE SLANE RAFAELO KUGLICE:
SASTOJCI :
1 kg krompira,
2oog posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
so po ukusu,
biber ili neki drugi začin po želji.
PRIPREMA :
Krompir skuvajte u ljusci (tako će upiti manje vode).
Oljuštite ga i kada se prohladi propasirajte ga.
Dodajte majonez i oceđenu tunjevinu.
Sve lepo promešajte i posolite po ukusu.
Dodajte biber ili začin po želji.
Rukama oblikujte kuglice.
Susam kratko propržite da dobije zlatkastu boju.
Valjajte kuglice u susam. 
Ako želite šarene kuglice možete ih valjati u iseckan peršun, narendanu šargarepu, izrendan dimnjeni kačkavalj od soje i iseckane lešnike. 
Složite kuglice u papirne korpice ili na tacnu obloženu zelenom salatom.
Pre služenja bi trebale da odstoje u frižideru da se ohlade i stegnu.


POSNA RUSKA SALATA
SASTOJCI: 
300g krompira,
300g šargarepe,
300g graška,
6~7 kiselih krastavčića,
300g kukuruza šećerca,
500ml posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine (može i ne mora).
PRIPREMA: 
Povrće obariti, ali pre kuvanja krompir i šargarepu iseckati na sitne kockice. 
Procediti i ostaviti da se ohladi. 
Tunjevinu lepo ocediti od ulja, ako ne volite salata je ukusna i bez tunjevine samo sa povrćem. 
Dodajte tunjevinu i majonez i sve lepo promešajte. 
Pre služenja lepo ohladite salatu. 



POSNI ROLAT OD OBLANDI: 
SASTOJCI: 
1 list oblande,
2 konzerve tunjevine,
150g margarina,
200g šećerca iz konzerve ili smrznutog,
3~4 kisela krastavčića,
50g pečenog susama,
5~6 kašika ajvara,
PRIPREMA: 
Oblandu stavite između dve mokre krpe da omekša toliko da može da se savije (pazite da ne bude previše mekana) 
Tunjevinu dobrooo ocedite od ulja i sjedinite je sa omekšalim margarinom, najbolje u multipraktiku. 
U tu mesu dodajte sitno iseckane kisele krastavčiće i kukuruz šećerac (ako ste koristite zamrznuti, skuvajte ga pa ga lepo ocedite). 
Omekšalu oblandu premažite ajvarom pa njega nanesite fil od tunjevine. 
Uvijte oblandu u rolat i zavijte u foliju. 
Ostavite da se rolat lepo stegne i ohadi, pa ga isecite na parčiće i poslužite kao predjelo. 


POSNA SLANA TORTA
SASTOJCI: 
Za koru: 
200ml piva,
200ml kisele vode,
16 kašika brašna,
8 kašika ajvara,
1 prašak za pecivo,
so po ukusu.
Za fil: 
2 veća barena krompira,
6 kiselih krastavčića,
200~300ml posnog majoneza, 
200g rendanog posnog kačkavalja,
oko 100g posnih krekera. 
PRIPREMA: 
Sve sastojke za koru žicom sjedinite. 
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180C u plehu od rerne obloženom pek papirom oko 25 minuta (čačkalicom proverite da li je gotova već posle 20 minuta). 
Krastavce sitno iseckajte ili ih izrendajte. Krompir i kačkavalj izrendajte i didajte u posodu sa krastavčićima. Ostavite malo kačkavalja za dekoraciju slane torte.
Dodajte majonez i sve lepo promešajte. 
Ohlađenu koru preseći na pola. 
Polovinu fila premazati preko kore, pa preko poređati krekere, a preko njih premazati ostatak fila. 
Preko staviti drugi deo kore i lagano pritisnuti. 
Kada torta odstoji u frižideru premažite je sa posnim majonezom i dekorišite posnim kačkavaljem. 
Isecite na šnite i poslužite. 


POSNA PITA SA KISELIM KUPUSOM: 
500g kora za pitu,
1kg kiselog kupusa (ribanca),
300ml kisele vode,
200ml ulja,
so,
biber,
kašičica aleve paprike.
PRIPREMA :
Kupus, ako nije iseckan iseckati i probati da li je puno slan.
Ako jeste potopiti ga u mlaku vodu na kratko. 
Ocediti ga i propržiti ga na malo ulja sve dok sva voda ne ispari.
Začiniti kupus sa alevom paprikom i biberom i posoliti ako je potrebno.
Kiselu vodu pomešati sa uljem.
U podmazan pleh staviti jednu koru, premazati je u tankom sloju sa mešavinom vode i ulja.
Preko staviti drugu koru na koju se raspoređuje malo fila.
Opet se stavlja kora koja se premazuje, peko nje druga i fil.
Tako redom radite sve dok ne utrošite sav materijal.
Poslednju koru bogato premažite vovodm i uljem.
Pecite pitu sa kiselim kupusom na 200C oko 30 do 40 minuta.
Kada lepo porumeni gotova je.
Poslužite je toplu ili hladnu.


POSNA PROJA: 
SASTOJCI :
Odnosi se na čašu od 2oo ml! 
1,5 čaša kukuruznog brašna,
1 čaša kukuruznog griza,
1 čaša pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
pola čaše ulja,
2 čaše mineralne  gazirane vode,
1 kašičica soli,
2 praziluka (zeleni deo) po želji.
PRIPREMA :
Sve suve sastojke pomešati u vangli. Dodati ulje i kiselu vodu. Praziluk iseckati sitno (samo zeleni deo) i ubaciti u vanglu.
Dobro promešati sastojke da se sjedine i izliti u pleh obložen pek papirom ili dobro nauljen. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o~25 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Posnu proju poslužiti u vreme posta sa prebrancem ili ribom.

POSNE KIFLICE SA PIVOM
SASTOJCI :
5oog brašna,
1oog integralnog brašna,
3oo ml piva,
1oo ml ulja,
kašičica soli,
1 kockica kvasca (4og),
1 kašičica šećera.
PRIPREMA :
Promešati pivo i ulje. Dodati kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera.
Promešati belo sa integralnim brašno i dodati so.
Dodati tečne sastojke i umesiti glatko testo.
Ako volite, u testo možete dodati kašiku lanenog semena i semenke suncokreta.
Nauljiti vanglu i ostaviti jufku da naraste, oko pola sata.
Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 1o jufkica.
Svaku oklagijom rastanjiti  u oblik valjka.
Urolati u oblik kifle i poređati ih u pleh obložen pek papirom.
Ostaviti ih još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje. 
Zaseći ih oštrim nožem na tri mesta i po želji posuti susamom, kimom ili lanenim semenom.
Peći na 2oo C dok ne porumene.


POSNA KIPARSKA SALATA
SASTOJCI :
3 sveže šargarepe,
3 kisela krastavca ili pola manje glavice svežeg kupusa, 
3oo ml posnog majoneza,
1 kašika maslinovog ulja,
soli po ukusu.
PRIPREMA :
Šargarepu i karastavce (može i sveži kupus) izrendati. Majonez  pomešati sa šargarepom i krastavcima, dodati kašiku maslinovog ulja. 
Promešati sve da se lepo sjedini pa ostaviti u frižideru da se ohladi. Poslužiti uz tost hleb kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo :).














недеља, 10. април 2016.

ZANIMLJIVE TEHNIKE FARBANJA USKRŠNJIH JAJA

Farbanje uskršnjih jaja je umetnost! Godinama unazad se farbanju jaja pridaje veći značaj nego ranije. To znači da se farba iz kesica prevazilazi i da se polako uvode nove interesantnije tehnike. Ja sam rado prihvatila neke od tehnika. Svake godine se zaigram i ofarbam od 150 do 200 jaja. Da, da, mnogi od vas će reći WOW, neki će pomisliti koju smo farmu opljačkali, neki će se pak pitati ko to sve pojede...Da vam otkrijem tajnu :) Jaja moj svekar vredno skuplja koji mesec ranije, i to su domaća jaja od naših koka. Nešto pojedemo mi, nešto se razdeli, od nekih napravim ukusne đakonije. Uglavnom ništa se ne baci! Uskrs, kao i svaki drugi praznik, obeležavamo u krugu porodice. Ali ipak, Uskrs je poseban. Svake godine smo u selu, a tamo je tradicija da se rano ujutru nose deci iz komšiluka uskršnji paketići sa jajima. Prve dve godine su se svi divili divno ofarbanim jajima i pitali se ko je to tako farbao. Kada su žene saznale, moram da priznam da su počele da se trude i da ukrašavaju uskršnja jaja na drugačiji način nego uobičajeno. Moj svekar kaže da se takmiče, jer je to takva sredina hihi, a meni ipak to nije važno, šta više drago mi je što sam ih motivisala na kreativnost. U daljem tekstu ću vam predstaviti neke od tehnika farbanja uskršnjih jaja, a vi ako se uputite u tu avanturu javite mi da li ste zadovoljni rezultatima. Ja vam garantujem da će to biti najlepše ofarbana jaja do sad! 

FARBANJE JAJA KREP PAPIROM:

Ova tehnika je prilično laka i brza. Jaja ofarbana krep papirom su izuzetno efektna i zanimljiva za oko. Pre nego što počnete potrebno je da pripremite krep papir u boji i sirće. Najbolje da to budu boje jačeg inteziteta (ciklama, teget, ljubačsta, tamno zelena). Svetle boje se neće videti, znam jer sam sve probala ;).
Jaja skuvajte u standardno i ostavite ih da malo prohlade.
Postoji nekoliko varijati farbanja jaja ovom tehnikom, pa vi odlučite kojom ćete se poslužiti.
Krep papir iseckajte na trakice. Trakicama umotavajte jaje tako da budu jedna do druge. Ovo možete raditi sa različitim bojama ili sa jednom bojom krep papira.
Jaje umotano u krep papir možete lagano potopiti u posudu u kojoj ste sipali sirće ili možete nekim sunđerom natopiti papir. Bitno je da sav krep papir bude mokar da bi se boja lepo primila.
Drugi način je da krep papir isečete na veće pravougaonike i da zavijete jaje u jednom potezu. Ja to radim sa duplim slojem krep papira. Samo ga umotam sa po kojim naborom jer je tako interesantnija šara. Obavezno malo jače prislonite papir na jaje da bi boja bila efektnija. Postupak sa sirćetom je isti.
Ovo možete uraditi i sa dve boje, recimo sa jedne strane teget a sa druge ciklama. Vrlo se lepo uklapaju i izgledaju baš neobično.
Jaja umotana u krep papir ostavite da se osuše. Kada se krep papir skoro skroz osuši skiniite krep papir i premažite ih uljem.
(ova teget i roze jaja su farbana krep papirom)


DEKUPAŽ TEHNIKA 

Dekupaž tehnika je laka i vrlo efektna.
Za jaja ukrašena dekupaž tehnikom će vam biti potrebne troslojne salvete sa sitnijim detaljima, ulupano belance, i po mogućstvu tvrdo kuvana bela jaja.
Pripremite i neku posudicu sa vodom, kao i četkicu za likovno.
Jaja tvrdo  skuvajte po standardnoj proceduri u vodi.
Ostavite ih da se ohlade.
Prvi, gornji  sloj salvete odvojite pažljivo. Vlažnom četkicom pređite oko motiva koji želite da prenesete na jaje. Znači, ako recimo imate zeku, oko njega četkicom namokrite da bi se lakše skinuo, odvojio, od ostatka salvete. Sada tog zeku ili šta već imate polako skinite sa salvete, ali pazite da ne pocepate ostatak salvete. Ako se plašite da ne pocepate salvetu možete te motive iseckati makazicama, ali u tom slučaju ne odvajajte slojeve salvete pre sečenja već posle.
Jaje namestite da stoji u držaču za jaje ili ako to nemate iskoristite čašicu za rakiju.
Na mestu na jajetu gde želite da vam bude aplikacija premažite  ulupanim belancetom.
Nalepite deo salvete koji ste pripremili i njega prmažite belancetom, ali pažljiov jer se namokrena salveta lako cepa.
Postupak ponovite ako želite na više mesta i ostavite jaje da se skroz lepo osuši.
U mnogim knjižarama se mogu pronaći salvete na komad sa raznim motivima, pa tako ne morate kupovati celo pakovanje već samo one koje vam se dopadnu.

FARBANJE JAJE SA EFEKTOM POZLATE ILI SREBRA

Pre nekoliko godina sam otkrila grčke farbe za jaja i od tada ih ne menjam. Od skoro i naši prave takve farbe tako da su one sada dostupne na svim pijacama i većim marketima.
To su farbe u gelu, spakovane u kutiju po 5 komada. Uz njih se dobiju rukavice jer se već skuvana jaja muljaju po ruci u nekoliko kapi te farbe. Boje su izuzetno intenzivne i postojane a što se efekta tiče to birate sami. Postoji mermerni efekat, sedefasti efekat, mat efekat, kao i efekat sjaja.
U nekim pakovanjima se mogu pronaći folijice koje se lepe na jaja ali njih bude malo, tj meni nije dovoljno. Tako dekorisana jaja su mi baš interesantna ali ako ne nađete te farbe sa folijama možete iskoristiti ukrasni papir.
Pripremite kuvana jaja, ukrasni papir sa srebrnim i zlatnim sjajem, boje za jaja.
Jaja tvrdo skuvajte i ostavite ih da prohlade. Najbolje je koristiti te boje u gelu, po mogućstvu lepljive jer vam onda nije potreban lepak. Dakle, obojite jaje u željenu boju i ako je boja lepljiva dok se suši umotajte jaje u parče ukrasnog papira. Papir prislonite sa one strane bez motiva, mat strane. Stegnite foliju dovoljno čvrsto da se prenese ali i dovoljno nežno da jaja ne puknu.
Polako skinite foliju. Na jajima bi mestimično trebao da ostane efekat folije.
Ako vam ipak boje nisu lepljive, za ovu dekoraciju možete koristiti lepak za papir.
Premažite obojeno, osušeno, jaje na mestima gde želite da vam se prenese folija i tapkajte na tim mestima dok ne ostane efekat sjaja. Možete i ravno zalepiti foliju na to mesto sa lepkom pa samo cimnuti...
Kada se jaja lepo osuše premažite ih uljem.

FARBANJE JAJA PIRINČEM

Vrlo interesantna, brza i efektna tehnika farbanja jaja.
Pripremite nekoliko posuda sa poklopcem, boje za jaja u gelu (gore sam ih spominjala), pirinač, tvrdo kuvana jaja.
U jednu posudu stavite šaku pirinča. Po njemu nakapajte nekoliko kapi željene boje.
Poklopite i izmućkajte da se pirinač sjedini sa bojom.
Sada ubacite kuvano, ohlađeno jaje, preklopite i polako protresite posudu. Bućkajte, ne oreterano jako da jaje ne bi puklo, dok se jaje ne oboji.
Izvadite jaje iz posude, ako se zalepio koji pirinač skinite ga, i ostavite jaje da se osuši.
U toj posudi možete ofarbati nekoliko jaja.
Postupak ponovite sa drugim bojama.
Jaja farbana na ovim način će izgledati neobično, tačkasto i šareno :).

FARBANJE JAJA SA ČIPKOM

Vrlo interesantna, ženstvena i nežna tehnika farbanja jaja je sa čipkom.
Pripremite čipku koja vam se dopada, tvdo kuvana jaja, boje za jaja i gumicu za domaćinstvo.
Možete koristi čipku u boji, tanju ili deblju, čipku sa ređim ili gušćim motivima...
Parče čipke čvrsto obmotajte oko jaja, zategnite i uvurnite sa jedne strane. Taj uvrnuti deo gumicom zamotajte. U posudi sa rastvorenom željenom bojom umočite jaja sa čipkom. Ostavite ih minimum 15 minuta da odstoje u boji. Izvadite jaja, makazicama skinite čipku i ostavite ih da se osuše.
Suva jaja premažite sa malo ulja.
Divna su, zar ne?! :)

Nadam se da će vam se neka tehnika dopasti i da ćete je isprobati :) 

четвртак, 7. април 2016.

ČOKOLADNI CHEESECAKE SA JAGODAMA

Čizkejk sa jagodama obogaćen čokoladom je savršeni prolećno letnji desert. Kremasta tekstura sa voćnom notom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Laka i jednostavna priprema su samo još jedan plus kod ove divne torte. Ako niste ljubitelj jagoda možete umesto njih koristiti maline ili šumsko voće. Za šta god da se odlučite vaša nepca će uživati :). 


PRIPREMA: 
Pre svega pripremite preliv od jagoda da bi se lepo ohladio.
Kuvajte zaleđene jagode sa šećerom i 50ml vode dok se voće ne odledi  i šećer ne rastopi, oko desetak minuta.
Jednu kesicu želatina pomešajte sa 5 kašike vode i ostavite ga da nabubri.
Kada ste sklonili voće sa ringle zagrejte želatin dok se rastopi.
Pomešajte voćni preliv sa želatinom i ostavite ga da se ohladi.
Od mlevene plazme, putera i soka od narandže umesite koru za cheesecake.

Izravnjajte koru u kalupu od 26cm i ostavite je u frižideru dok spremate fil.
Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom.
Slatku pavlaku posebno umutite i sjedinite je sa kem sirom.
Dodajte rastopljenu čokoladu i lepo promešajte da se sjedini.
Raporedite fil preko kore, zatim preko fila premažite voćni preliv.
Možete dodati i seckane sveže jagode, samo ih lepo ubacite u preliv da bi se i one stegle.
Ostavite cheesecake u frižideru preko noći da se stegne.
Pogledajte i video uputstvo! :)

Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na CHEESECAKE SA VIŠNJAMA.

BUREK SA MESOM I KROMPIROM OD DOMAĆIH KORA

Ništa lepše od domaćeg bureka! Kupovni ne može da se poredi definitivno, ali nažalost retko ko se usuđuje da krene u akciju razvlačenja testa. Ja slobodno mogu da kažem da sam hrabra jer sam sama pre neku godinu rešila da se oprobam i u tome. Nije bilo nikakve tetke ni bake da mi pokažu, prosto sam sama morala da se snađem. I prvi put nije bilo onako kako sam zamišljala, lako i jednostvano. Naprotiv, baš sam se spetljala. Ali to me nije obeshrabrilo. Znala sam da sa dovoljno volje ja to mogu! I moram vam priznati da sve do sada nisam bila sto posto zadovoljna. Mada ipak, sve što se spremi u kućnoj radinosti jeste lepše i ukusnije od kupovnog. Ali skoro sam otkrila testo koje se savršeno razvlači. Dovoljno gipko i meko, savršeno tanko na kraju. Burek je mi ispao nikad bolji. Hrskavo mek, ma savršen. Ja verujem da bi ovo moglo da uspe čak i onima koji nikada nisu ravlačili testo. Dok vam ovo pišem ide mi voda na usta. Jedva čekam opet da ga spremam :). 
SASTOJCI: 
Za testo
500g brašna,
1 jaje,
300ml tople vode,
50ml ulja.

Za fil
300g mlevenog mesa,
2 glavice crnog luka,
4 veća krompira,
so po ukusu,
biber po želji,
ulje za dinstanje.

PRIPREMA:
Sve sastojke za testo ubacite u dublju posudu i zamesite tvrđe testo. 
Ako vam se lepi za prste dodajte još brašna po potrebi.
Testo podelite na dva dela i premažite ih uljem.
Ako nemate veliku radnu površinu ili sto testo možete podeliti na 4 dela.
Prekrijte testo prijanjajućom folijom ili kesom i ostavite da odstoji minimum 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil.

Luk sitno iseckajte i prodinstajte ga na malo ulja nekoliko minuta.
Dodajte mleveno meso i dinstajte još nekoliko minuta.
Krompir izrendajte i ubacite u posudu sa mesom.
Posolite, pobiberite i dinstajte sve zajedno još par minuta. 
Ostavite fil da se malo prohladi. 
Pripremite čist stoljnjak. Prebacite ga preko stola ili veće radne površine i pospite brašno po njemu.
Prebacite jedan testa na stoljnjak. Sada je to testo meko i spremno za rad.
Oklagijom rastanjite dokle možete. 
Sada polako prstima vucite sa svih strana da se tsto lepo rastanji.  Jedan kraj testa vucite preko ivice stola da malo visi.
Kada počne da se providi testo je spremno za filovanje.
Krajeve, ako su deblji odsecite.
Na dve trećine razvučenog testa, na onoj strani koja visi rasporedite pola fila ili četvrtinu ako ste testo podelili na 4 dela. 
Stoljnjakom se poslužite da taj deo što visi prebacite preko fila. Sada urolajte celo testo. 
Postupak ponovite sa ostatkom fila i testa.
U okrugloj tepsiji rasporedite pitu u krug. 
Premažite pitu uljem i pecite na 200C dok ne počne da rumeni.
Pred  kraj je premažite pavlakom, meni je tako ukusnija i vratite u rernu da se lepo zapeče.
Burek sa mesom poslužite dok je još topao ili hladan, svakako je savršen! 
Prijatno!  

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE MAKARONE SA JOGURTOM.



CRNAC BEZ JAJA


Kolač crnac bez jaja je u poslednje vreme izuzetno popularan. Pored brze i jednostavne pripreme, ovaj kolač osvaja već na prvom zalogaju svojim divnim ukusom i mekoćom. Ja sam ga prvi put probala kod drugarice i odmah sam poželela da obradujem svoje najmilije. Ona mi je tada rekla da je kolač svakim danom sve sočniji, naravno ako uspe da izdrži bar dva dana :D. I bila je u pravu, crnac bez jaja je pravo otkrovenje. Za one kojima nemaju baš puno vremena za petljanje po kuhinji ovaj kolač je spas! 
SASTOJCI: 
540ml jogurta (3 čaše od 180 ml),
300g mekog brašna,
250g šećera,
120 ml ulja,
25g kakaa,
2 kašičice soda bikarbone.

Za glazuru:
150g čokolade,
150g putera,
120g šećera,
120 ml mleka.

PRIRPEMA;
Sve sastojke za kolač mikserom sjedinite. Mutite nekoliko minuta.
Rernu zagrejte na 200c.
Izlijte smesu za kolač u pleh (20x30) premazan puterom. 
Pecite kolač oko 20 minuta.
Dok se kolač hladi napravite glazuru.

Puter otopite i sklonite sa šporeta.
Ubacite šećer, mleko i čokoladu izlomljenu na kockice.
Mešajte grejući sastojke na tihoj vatri dok se šećer i čokolada ne rastope.
Prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se ohladi i stegne.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA MILKA TORTA.

BRZA PITA SA SIROM I GRIZOM

Brza pita sa sirom i grizom bez kora je odličan doručak ili večera za celu porodicu. Kao što u nazivu piše brzo se sprema, a mekoća i ukus će vas oduševiti. Super je i topla i hladna, savršeno se slaže uz jogurt, a extra je i predjelo uz suhomesnate proizvode. Možete je praviti u kalupima za mafine ili je jednostavno peći u tepsiji. U pitu možete dodati mladi luk, suvo mesance, trapist i šunku, ma šta god volite. Meni se svidela toliko da je često na trpezi :D. 
SASTOJCI:
4 jaja,
300g brašna,
100g griza,
150 ml mleka,
150 ml ulja,
500g sira (feta, sitni, mladi ili stari),

1 prašak za pecivo,
so po ukusu.

PRIPREMA;
Umutiti jaja penasto, dodati mleko i ulje i sve lepo promešati.
Pomešati brašno, griz i prašak za pecivo.
Ubaciti suve sastojke u smesu sa jajima i kašikom sjediniti.

Na kraju dodati izmrvljen sir i posoliti po ukusu.
Smesu izliti u podmazan pleh i peći na 200C dok lepo ne porumeni (20~30min).
Poslužiti je toplu ili hladnu uz jogurt ili salatu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! KLIK NA PUŽIĆI SA SIROM.

понедељак, 4. април 2016.

LEDENI VETAR TORTA

Torta ledeni vetar je jedna od najlepših voćnih torti. Slična je japanskom vetru ali po meni ipak ukusnija, baš zbog te voćne osvežavajuće note. Recepata ima zaista puno, i svaki je poseban na svoj način, a ovaj je meni naj naj, što zbog brze i jednostavne pripreme, što zbog kombinacije voća koje osvežava. Torta ledeni vetar je pogodna za svečane prilike i u takvim prilikama  se baš ona prva pojede :). Vole je i deca i odrasli, može se spremati sa raznim voćem što znači da nije isključivo letnja ili zimska torta, kremasta je i sočna, a pre svega izuzetno ukusna. Jednostavno, torta ledeni vetar je bez mane! 
SASTOJCI:
Za kore
9 većih belanaca,
300g šećera,
1 kašika sirćeta.

Za fil
9 žumanaca,
600ml mleka,
6 kašika brašna ili pudinga od vanile,
6 punih kašika šećera,
250g margarina,
500ml slatke pavlake,
2 veće banane,
3 veća kivija,
5~6 krupnijih jagoda.

PRIPREMA:
Uključiti rernu na 150 stepeni da se greje.
Umutiti belanca čvrsto sa kašikom sirćeta postepeno dodavajući šećer.
Kada se sav šećer istopi mutite još par minuta.
Izlijte smesu za koru u pleh od rerne obložen pek papirom i poravnjajte je.
Smanjite rernu na 120 stepeni i pecite koru oko sat ipo. 
Dok se kora suši spremite fil.
Sjedinite žumanca sa šećerom i brašnom ili pudingom i čašom mleka
Ostatak mleka stavite da provri pa ubacite pripremljena žumanca.
Kuvajte uz neprestano mešanje dok se lepo ne zgusne.

Kada se fil ohladi mikserom ga sjedinite sa umućenim maragrinom.
Premažite fil preko kore.
Izmerite koru, pa je isecite na tri jednaka dela.
Na svaki deo stavite iseckano voće (na jedan banane, na drugi jagode i na treći kivi.
Premažite preko voća čvrsto umućenu slatku pavlaku koju ste podeliti na tri dela.
Složite kore jednu preko druge redosledom kojim želite.
Premažite koru umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i ostavite je da se ohladi i stegne preko noći u frižideru.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na VOĆNA TORTA SA KUPOVNIM KORAMA