субота, 16. април 2016.

POSNO HLADNO PREDJELO

Vreme je posta a kako nam se bliži Uskrs i vreme okupljanja sa familijom treba organizovati meni koji će zadovoljiti svačiji ukus. S obzirom da se za Veliki petak posti, a mi imamo goste, ja sam rešila da napravim neke đakonije koje će se, nadam se, dopasti svima. Ovo posno predjelo možete poslužiti i za slavu ili za Badnji dan. Trudila sam se da prikupim lepe i ukusne recepte, koje sam isprobala i izdvojila najlepše. Tu ima i pitica, i salatica, i rolatića. Za svakoga po nešto :). 

POSNE KIFLICE SA SUSAMOM:
SASTOJCI:
1 kg brašna,
500ml mlake vode,
180ml ulja,
kockica svežeg kvasca,
5 kašika susama,
2 kašike šećera,
3 kašičice soli.
PRIPREMA: 
U dublju posudu prosejte brašno. Napravite udubljenje i u njemu izmrvite kvasac. Dodajte pola od pripremljene mlake vode, 2 kašike šećera, malo brašna i sve lepo promešajte.
Ostavite kvasac da naraste. Dodajte ostale sastojke i zamesite glatko testo. 
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga da se udupla (minimum pola sata). 
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 dela. 
Svaki deo rastanjite u krug, pa ga oštrim nožem ili pica sekačem podelite na 8 trouglića.
Kiflice možete zavijati odmah ili ih filovati ajvarom ili biljnim sirom.
Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom i ostavite ih 15 minuta da odmaraju, taman dok se rerna zagreje na 200C.
Pecite h dok lepo ne porumene. Gotove kiflice odmah premažite rastopljenim margarinom.


CRVENI POSNI ROLAT  
SASTOJCI: 
8 punih kašika brašna,
4 kašika ajvara,
250ml kisele vode,
1 kesica praška za pecivo,
soli i bibera po ukusu
Za fil: 
posni majonez,
tunjavina,
kiseli krastavčići ili marinirani šampinjoni,
posni trapist.
PRIPREMA: 
Sve sastojke za koru izmešajte varjačom da se lepo sjedine.
Izručite smesu na pleh obložen pek papirom i pecite koru u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumeni. Prebacite koru na mokru krpu i uvijte u rolat.
Od sastojaka koje volite i želite, majonez, tunjevina, šampinjoni ili krastavčići napravite namaz. 
Dovoljna vam je jedna kesica majoneza od 400ml. 
Odmotajte krpu kada se rolat ohladio i premažite filom. Zavijte opet u rolat i zamotajte u foliju, pa stavite u frižider da se ohladi i stegne. 
Isecite na šnite i poslužite.


POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA
SASTOJCI: 
1 pakovanje kora za pitu,
600g šampinjona,
1 šaka sojinih ljuspica,
2 glavice crnog luka,
soli po ukusu,
biber i origano po želji. 
PRIPREMA: 
Sojine ljuspice potopite u malo vode i ostavite da nabubre.
Crni luk sitno iseckajte i izdinstajte na malo ulja. Posle nekoliko minuta dodajte šampinjone isecakne na listiće. 
Kada sva voda ispari posolite, pobiberite i dodajte kašičicu origana ako volite.
Sojine ljuspice ocedite i umešajte u fil. 
Kore podelite na tri dela. 
Prvu koru poprskajte uljem, prekrijte je drugom korom pa rasporedite fil, pa opet koru sa uljem, pa fil i tako dok ne utrošite prvi deo kora. 
Uvijte kore u rolat i složite ih na pleh obložen pek papirom. 
Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i materijal.
Rolate poprskajte uljem i ostavite oh da odstoje dok se rerna greje.
Pecite pitu sa pečurkama na 200C oko dvadesetak minuta ili dok lepo ne porumeni. 
Isecite pitu na koadiće i poslužite kao posno predjelo. 


POSNA PITA SA PRAZILUKOM I PIRINČEM:
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
3 veća praziluka,
150g pirinča,
ulje po potrebi,
kisela voda,
so,
biber.
PRIPREMA:
Pirinač skuvajte, procedite i ostavite da se ohladi.
Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja.
Sjedinite pirinač i praziluk, posolite i pobiberite.
Čašu ulja i čašu kisele vode pomešajte.
Prve dve kore premažite mešavinom ulja i vode, stavite ih jednu preko druge, zatim stavite i treću i nju premažite pa na nju rasporedite deo fila od praziluka.
Urolajte u rolat i prebacite ga u pleh obložen pek papirom.
Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.
Rolate premazati sa uljem i peći ih u zarejanoj rerni na 200C oko 25~30 minuta, dok lepo ne porumene.
Kada se pita malo prohladi isecite je na komade i poslužite.

POSNA SALATA SA MAKARONAMA I TUNJEVINOM:
SASTOJCI:
200g makarona bez jaja,
300 ml posnog majoneza + 100ml za dekoraciju,
1 teglica mariniranih šampinjona,
1 konzerva tunjevine,
nekoliko kiselih krastavčića ili par maslina.
PRIPREMA:
Makarone skuvajte u slanoj vodi i procedite ih.
Tunjevinu ocedite od ulja i dodajte je u činiju sa makaronama.
Šampinjone, ako nisu iseckani, iseckajte.
Iseckaje i nekoliko krastavčića ili malsina i dodajte ih salati.
Na kraju umešajte majonez.
Premažite salatu majonezom, na taj način ona ostaje sočna i ne suši se.
Dekorišite posnu salatu sa makaronama kiselim krastavčićima ili maslinama.
Poslužite je hadnu kao predjelo ili kao obrok salatu :)


POSNA ŠPANSKA PITA:
SASTOJCI :
Odnosi se na šoljice za kafu.
3 šoljice brašna,
3 šoljice kukuruznog brašna,
3 šoljice kisele vode,
3 šoljice ulja,
kašičica soli,
1 prašak za pecivo,
3 kisela krastavčića,
2 crvene kisele paprike, 
nekoliko maslina po želji,
rendana šargarepa po želji. 
PRIPREMA :
Sve suve sastojke izmešati.
Dodati ulje i kiselu vodu i špatulom sjediniti.
Krastavčiće i papriku sitno iseckati pa dodati u testo.
Ako želite dodajte i masline iseckane i rendanu svežu šargarepu.
Možete dodati i 2oog biljnog sira, biće ukusnija.
Obložite pleh pek papirom ili ga nauljite i izručite testo za špansku pitu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta ili dok lepo ne porumeni.


POSNE SLANE RAFAELO KUGLICE:
SASTOJCI :
1 kg krompira,
2oog posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
so po ukusu,
biber ili neki drugi začin po želji.
PRIPREMA :
Krompir skuvajte u ljusci (tako će upiti manje vode).
Oljuštite ga i kada se prohladi propasirajte ga.
Dodajte majonez i oceđenu tunjevinu.
Sve lepo promešajte i posolite po ukusu.
Dodajte biber ili začin po želji.
Rukama oblikujte kuglice.
Susam kratko propržite da dobije zlatkastu boju.
Valjajte kuglice u susam. 
Ako želite šarene kuglice možete ih valjati u iseckan peršun, narendanu šargarepu, izrendan dimnjeni kačkavalj od soje i iseckane lešnike. 
Složite kuglice u papirne korpice ili na tacnu obloženu zelenom salatom.
Pre služenja bi trebale da odstoje u frižideru da se ohlade i stegnu.


POSNA RUSKA SALATA
SASTOJCI: 
300g krompira,
300g šargarepe,
300g graška,
6~7 kiselih krastavčića,
300g kukuruza šećerca,
500ml posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine (može i ne mora).
PRIPREMA: 
Povrće obariti, ali pre kuvanja krompir i šargarepu iseckati na sitne kockice. 
Procediti i ostaviti da se ohladi. 
Tunjevinu lepo ocediti od ulja, ako ne volite salata je ukusna i bez tunjevine samo sa povrćem. 
Dodajte tunjevinu i majonez i sve lepo promešajte. 
Pre služenja lepo ohladite salatu. 



POSNI ROLAT OD OBLANDI: 
SASTOJCI: 
1 list oblande,
2 konzerve tunjevine,
150g margarina,
200g šećerca iz konzerve ili smrznutog,
3~4 kisela krastavčića,
50g pečenog susama,
5~6 kašika ajvara,
PRIPREMA: 
Oblandu stavite između dve mokre krpe da omekša toliko da može da se savije (pazite da ne bude previše mekana) 
Tunjevinu dobrooo ocedite od ulja i sjedinite je sa omekšalim margarinom, najbolje u multipraktiku. 
U tu mesu dodajte sitno iseckane kisele krastavčiće i kukuruz šećerac (ako ste koristite zamrznuti, skuvajte ga pa ga lepo ocedite). 
Omekšalu oblandu premažite ajvarom pa njega nanesite fil od tunjevine. 
Uvijte oblandu u rolat i zavijte u foliju. 
Ostavite da se rolat lepo stegne i ohadi, pa ga isecite na parčiće i poslužite kao predjelo. 


POSNA SLANA TORTA
SASTOJCI: 
Za koru: 
200ml piva,
200ml kisele vode,
16 kašika brašna,
8 kašika ajvara,
1 prašak za pecivo,
so po ukusu.
Za fil: 
2 veća barena krompira,
6 kiselih krastavčića,
200~300ml posnog majoneza, 
200g rendanog posnog kačkavalja,
oko 100g posnih krekera. 
PRIPREMA: 
Sve sastojke za koru žicom sjedinite. 
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180C u plehu od rerne obloženom pek papirom oko 25 minuta (čačkalicom proverite da li je gotova već posle 20 minuta). 
Krastavce sitno iseckajte ili ih izrendajte. Krompir i kačkavalj izrendajte i didajte u posodu sa krastavčićima. Ostavite malo kačkavalja za dekoraciju slane torte.
Dodajte majonez i sve lepo promešajte. 
Ohlađenu koru preseći na pola. 
Polovinu fila premazati preko kore, pa preko poređati krekere, a preko njih premazati ostatak fila. 
Preko staviti drugi deo kore i lagano pritisnuti. 
Kada torta odstoji u frižideru premažite je sa posnim majonezom i dekorišite posnim kačkavaljem. 
Isecite na šnite i poslužite. 


POSNA PITA SA KISELIM KUPUSOM: 
500g kora za pitu,
1kg kiselog kupusa (ribanca),
300ml kisele vode,
200ml ulja,
so,
biber,
kašičica aleve paprike.
PRIPREMA :
Kupus, ako nije iseckan iseckati i probati da li je puno slan.
Ako jeste potopiti ga u mlaku vodu na kratko. 
Ocediti ga i propržiti ga na malo ulja sve dok sva voda ne ispari.
Začiniti kupus sa alevom paprikom i biberom i posoliti ako je potrebno.
Kiselu vodu pomešati sa uljem.
U podmazan pleh staviti jednu koru, premazati je u tankom sloju sa mešavinom vode i ulja.
Preko staviti drugu koru na koju se raspoređuje malo fila.
Opet se stavlja kora koja se premazuje, peko nje druga i fil.
Tako redom radite sve dok ne utrošite sav materijal.
Poslednju koru bogato premažite vovodm i uljem.
Pecite pitu sa kiselim kupusom na 200C oko 30 do 40 minuta.
Kada lepo porumeni gotova je.
Poslužite je toplu ili hladnu.


POSNA PROJA: 
SASTOJCI :
Odnosi se na čašu od 2oo ml! 
1,5 čaša kukuruznog brašna,
1 čaša kukuruznog griza,
1 čaša pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
pola čaše ulja,
2 čaše mineralne  gazirane vode,
1 kašičica soli,
2 praziluka (zeleni deo) po želji.
PRIPREMA :
Sve suve sastojke pomešati u vangli. Dodati ulje i kiselu vodu. Praziluk iseckati sitno (samo zeleni deo) i ubaciti u vanglu.
Dobro promešati sastojke da se sjedine i izliti u pleh obložen pek papirom ili dobro nauljen. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o~25 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Posnu proju poslužiti u vreme posta sa prebrancem ili ribom.

POSNE KIFLICE SA PIVOM
SASTOJCI :
5oog brašna,
1oog integralnog brašna,
3oo ml piva,
1oo ml ulja,
kašičica soli,
1 kockica kvasca (4og),
1 kašičica šećera.
PRIPREMA :
Promešati pivo i ulje. Dodati kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera.
Promešati belo sa integralnim brašno i dodati so.
Dodati tečne sastojke i umesiti glatko testo.
Ako volite, u testo možete dodati kašiku lanenog semena i semenke suncokreta.
Nauljiti vanglu i ostaviti jufku da naraste, oko pola sata.
Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 1o jufkica.
Svaku oklagijom rastanjiti  u oblik valjka.
Urolati u oblik kifle i poređati ih u pleh obložen pek papirom.
Ostaviti ih još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje. 
Zaseći ih oštrim nožem na tri mesta i po želji posuti susamom, kimom ili lanenim semenom.
Peći na 2oo C dok ne porumene.


POSNA KIPARSKA SALATA
SASTOJCI :
3 sveže šargarepe,
3 kisela krastavca ili pola manje glavice svežeg kupusa, 
3oo ml posnog majoneza,
1 kašika maslinovog ulja,
soli po ukusu.
PRIPREMA :
Šargarepu i karastavce (može i sveži kupus) izrendati. Majonez  pomešati sa šargarepom i krastavcima, dodati kašiku maslinovog ulja. 
Promešati sve da se lepo sjedini pa ostaviti u frižideru da se ohladi. Poslužiti uz tost hleb kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo :).














3 коментара:

  1. Interesantno. Prepisala sam recept za Rolat od oblatne.Prvom prilikom ću praviti. Hvala za recept.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li mozete da mi kazete koji recept je u pitanju prvih stanglica sa slike sa leve strane na ovalu?

    ОдговориИзбриши