Странице

понедељак, 9. мај 2016.

RUM KASATO

Čokolada i rum, nedoljivo slasna kombinacija u desertu koji svojim ukusom i mirisom podseća na original Rum kasato. Štanglice sa specifičnim ukusom ruma se brzo i jednostavno spremaju. Ovaj rum kasato u sebi ima jedan neobičan sastojak ali ne brinite, savršeno je sladak i ukusan desert. Kada sam ga prvi put spremala bila sam skeptična, ali kada smo ga probali bili smo u najmanju ruku oduševljeni. Ako ste ljubitelj ove poslastice zavrnite rukave i odmas se bacite na posao, vaša nepca će vam biti zahvalna :). 
SASTOJCI: 
300g krompira,
300g mlevenog keksa,
200g čokolade,
200g šećera u prahu,

140g putera,
2 kašike ruma,
1 kašika kakaa,
1 kašika ulja.
PRIPREMA:
Krompir skuvajte u ljusci.
Ocedite ga, oljuštite i ispasirajte odmah.
Dodajte mu 100g čokolade i 100g putera koji treba da se istope od toplote krompira.

Sve sastojke lepo sjedinite, dodajte keks, šećer u prahu, kakao i rum. 
Od napravljene smese formirajte pravouganik debljine po želji. 
Ako volite tanje onda neka vam praougaonik bude duži a tanji, ili obrnuto kraći a deblji.
Stavite smesu u frižider da se ohladi.
Napravite glazuru od 100g čokolade,40g putera i jednom kašikom ulja.
Isecite od kore koja se hladila štanglice i umačite ih u glazuru ili ih jednostavno prelijte.
Ostavite ih da se ohlade i da se glazura stegne pa ih poslužite.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PIJANE BOMBICE.

MUSAKA SA KUVANIM JAJIMA

Musaka sa kuvanim jajima je extra ukusno jelo. Razlikuje se od ostalih musaki zbog specifičnosti sastojaka, al se u principu isto sprema kao i klasična. O ovom ukusnom jelu nemam šta posebno da kažem osim da bi trebalo da je probate :). 
SASTOJCI;
9 kuvanih jaja,
500g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,

1 kašika brašna,
1 jaje,
so, vegeta, biber po ukusu,
200ml mleka,
100g trapista.
PRIPREMA:
Tvrdo kuvana jaja preseći na pola po dužini, pa polovine poslagati na dno nauljene vatrostalne posude.
Luk sitno iseckati, prodinstati ga na malo ulja, pa mu dodati meso i još malo dinastati.
Posoliti, dodati začine po želji, pa umešati jaje.

Smesu sa mesom rasporediti preko kuvanih jaja.
Na tri kašike ulja upržiti kašiku brašna. Naliti mlekom, pa kuvati dok se ne zgusne.
Tom smesom preliti musaku, posuti izrendani trapist i peći je na 200C dok lepo ne porumeni.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE MAKARONE SA JOGURTOM.

ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM

Zapečene makarone sa sirom su extra ukusno brzo jelo za koje vam nije potrebno kuvarsko umeće. Svojim ukusom ovo jelo može zameniti pitu sa sirom, a što se pripreme tiče prilično je jednostavna. Makarone sa sirom su odličnog ukusa i tople i hladne, mogu se poslužiti i kao doručak, ručak ili večera. Super se slažu uz paradajz salatu ali i uz mlečne proizvode kao što pavlaka ili jogurt. Ako do sada niste imali prilike da ih spremate toplo preporučujem :). 
SASTOJCI:
500g makarona,
500g feta ili nekog tvrđeg sira,
4 jaja,

200ml mleka,
so po ukusu,
pola čaše ulja.
PRIPREMA:
U dublju šerpu stavite vodu sa malo soli da provri.
Ubacite makarone i kuvajte ih dok ne omekšaju.
Ocedite ih i prebacite u vatrostalnu posudu.
Jaja umutite, dodajte mleko i ulje, izmrvite sir, posolite po uksu (ali pazite koliko je sir slan) i sve lepo promešajte.

Prelijte smesu od sira i jaja preko makarona.
Razmrdajte posudu da bi makarone lepo upile preliv.
Pecite ih na 200C oko 20~30 minuta, dok lepo ne porumene. 
Uključite rernu i odmah stavite vatrostalnu posudu bez prethodnog grejanja da ne bi pukla.
Zapečene makarone sa sirom poslužite tople ili hladne.
Prijatno!  

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA PITA SA SIROM I GRIZOM.

ROLAT OD TIKVICA SA ŠUNKOM I SIROM

Jela sa tikvicama su rado viđena kod mene na trpezi. Često sam u potrazi za novim, ukusnim receptima i tako dođoh do ovog savršenog rolata. Rolat od tikvica je sočan i izuzetno ukusan, svojim mirisom još dok se peče prosto mami, pa čak  oni koji i nisu neki ljubitelji (ima ih kod mene u porodici) rado sedaju za sto i u slast poručkaju ovo divno jelo. Tikvice se brzo pohuju, nema tu nekog preteranog posla, pa ovaj ručak može za nekih 45 minuta biti poslužen. Dok se rolat peče vi pripremite neku lepu salaticu, i eto komplet ručka za čas. Tikvice su trenutno aktuelne i šteta bi bila da ih ne iskoristite za neko lepo jelo, kao što je ovo na primer :D. 
SASTOJCI:
3~4 tikvice,
praška šunka (oko 150~200g),
trapist isečen na listiće (oko 150g ili više po želji),
3 jajeta,
brašno po potrebi,
so po ukusu,
ulje za prženje.

PRIPREMA: 
Tikvice oljuštite i isecite na šnite uzduž, ako su mlade ne morate ih ljuštiti.
Jaja umutite penasto i posolite po ukusu. 
U jedan tanjir sipajte brašno. 
List po list tikvice uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa opet u brašno.
Ispržite ih po minut dva sa obe strane.

Vadite tikvice na tanjir obložen salvetom da bi upila višak masnoće. 
Na foliju složite tikvice kao za koru, neka bude minimum 5 listova po širini i 3 po dužini.
Preko tikvica poređajte listove šunke, zatim listove kačkavalja.
Po želji možete dodati i feta sir ili mocarelu, šampinjone ili neki vama omiljeni sastojak...
Folijom se poslužite da umotate rolat, zatim ga celog umotajte u foliju. 
Pecite rolat od tikvica u zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta. 
Odmotajte foliju i zapecite još 5 minuta.
Rolat ostavite da se malo prohladi, pa ga isecite na parčiće i poslužite.
Rolat od tikvica možete poslužiti kao toplo glavno jelo ili kao hladno predjelo. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANA TORTA OD POHOVANIH TIKVICA.

SUTLIJAŠ SA PUDINGOM

Sutlijaš je omiljena brza poslastica. Lako se sprema a u njegovom ukusu uživaju i mališani i odrasli. Super je ukusan i topao i hladan, sa cimetom, čokoladom ili kakaom....Varijanti je bezbroj, ali meni omiljena je sa pudingom. Puding sutlijašu daje posebno kremastu  notu. Od kada sam probala ovako da ga napravim još češće je gost na mojoj trpezi. Negde sam pročitala je sutlijaš pripremljen na ovaj način original orijentalni desert, međutim ja se do skoro nisam susrela sa tim receptom. Kako god, sutlijaš sa pudingom je savršeno kremasta poslastica koja se brzo i lako sprema. 
SASTOJCI: 
2 šolje pirinča,
5 šolja vode,
4 šolje mleka, 
oko 10 kašika šećera (više ili manje po ukusu),
2 kesice vanilin šećera,
1 puding od vanile. 

PRIPREMA :
U vodi kuvati pirinač dok ne omekša. 
Dodati šećer, vanilin šećer i 3 šolje mleka. 
Kuvati dok ne proključa.
U jednoj šolji mleka rastopiti puding i dodati u šerpu sa pirinčem. 

Kuvati još dva, tri minuta pa skloniti sa šporeta.
Dok je još vruće sipati u činije.
Kada dodate šećer probajte da li vam je dovoljno slatko (ja često dodam više šećera :D).
Po želji u sutlijaš možete dodati narendanu koricu narandže, suvo grožđe, seckanu čokoladu... 
Po želji pospite cimetom i uživajte u divnom ukusu i prelepom mirisu :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠNENOKLE.