уторак, 06. децембар 2016.

POSNI SITNI KOLAČI



Sitni kolači su neizostavni deo slavske trpeze. Kako ono najslađe dolazi na kraju sitni kolači su užitak koji ni jedan gost ne propušta. Sitni slavski kolači uglavnom nisu komplikovani za pripremu i svaki od njih se brzo sprema. Aliii, ako ste spremni da pravite nekoliko vrsti pripremite se za celodnevni posao. Ako to radite u dobrom društvu, uz kaficu, smeh i razgovor, na kraju dana ćete biti ponosni na sebe i neće vam pasti teško. Da se razumemo, oko sitnih  slavskih kolača se vredi potruditi jer ni jedni kupovni ne mogu zameniti ukus domaćih. Kako sam već pisala tekst o mrsnim sitnim kolačima na red su došli posni sitni kolači. Nadam se da će vam ovi recepti koristiti :). 

KUGLICE OD SMOKVI
SASTOJCI:
500g suvih smokvi,
250g šećera u prahu,
2 narendane kore od narandži.
Za dekoraciju:
šećer,
rendana čokolada...

PRIPREMA:
Smokve samleti i pomešati ih sa šećerom u prahu i rendanom koricom od dve narandže.
Vlažnim rukama oblikovati loptice.
Kuglice od smookvi valjati u kristal šećer ili rendanu čokoladu.

POSNA ROZEN TORTA
SASTOJCI:
1 pakovanje rozen kora (500g),
500g šećera,
oko 400ml vode,
300g mlevenih oraha,
250g margarina.
Za glazuru:
250g šećera u prahu,
sok od limuna po potrebi,
malkice vode,
boja za kolače.

PRIPREMA:
Šećer preliti sa vodom (potrebno je da voda bude iznad šećera za debljinu jednog prsta).
Kada provri ostaviti ga da vri još 5 minuta pa dodati melvene orahe.
Kada promešate orahe dodajte margarin i lepo sve izmešajte da se sjedini.
Sa filom mazati kore i ređati ih jednu na drugu.
Preko završene rozen torte staviti nešto teško da se sve kore sjedine sa filom i da se lepo stegne.
Posle nekoliko sati napraviti glazuru.
Šećer sa pola soka od limuna, malo vode (krenite sa 2 kašike) i kašikom boje za kolače promešati lepo da se sve sjedini.
Smesa treba da bude žitka, nikako retka.
Glazuru raporedite preko ohlađene rozen torte.
Kada se glazura stegne isecite rozen tortu nožen umočenim u vrelu vodu na štanglice.

OBLANDA SA RIŽOM
SASTOJCI:
250g margarina,
200g čokolade za kuvanje,
100g prženog susama,
100g ekspandiranog pirinča,
8 kašika šećera,
8 kašika meda,
1 list oblande.

PRIPREMA:
U šerpu staviti med, šećer i margarin i ostaviti da se sve rastopi.
Skloniti sa šporeta i dodati čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Kada se čokolada rastopi umešati pirinač i susam.
Na list oblande, okrenut harapavom stranom na gore, rasporediti smesu.
Ostaviti da se ohladi pa iseći na željene oblike.

JAFFA BAJADERA
SASTOJCI:
1 list oblande
za prvi sloj:
500g mlevenog keksa,
400g šećera,
200g margarina,
100g čokolade,
100g mlevenih oraha,
300ml vode.
za drugi sloj:
200g mlevenih oraha,
150g šećera,
50g margarina,
200ml vode,
1 zaleđena sitno narendana narandža.
za glazuru;
150g čokolade,
5 kašika ulja.

PRIPREMA;
Za prvi sloj prvo staviti u šerpicu šećer i vodu da prokuvaju.
Zatim dodati maragarin i čokoladu pa mešati dok se sve ne rastopi i sjedini.
Skloniti sa šporeta i umešati mleveni keks i mlevene orahe.
Toplu smesu premazati preko lista oblande.
Za drugi sloj takođe u šerpicu staviti vodu, šećer i sitno narendanu zaleđenu narandžu.
Kuvati desetak minuta na rsednjoj temperaturi.
Dodati margarin i mešati dok se ne rastopi.
Skloniti sa šporeta i umešati mlevene orahe.
Ako smesa ne bude gusta kao palenta kada se skuva dodati mleveni keks.
Drugi fil premazati preko prvog i ostaviti kolač da se ohladi.
Na ohlađen kolač preliti glazuru i kada se glazura stegne iseći na kvadratiće.

SALAMA OD SUVOG VOĆA
SASTOJCI:
1 list oblande,
200g suvih smokvi,
200g suvih šljiva,
200g mlevenih oraha,
100g suvog grožđa,
50g seckanih oraha.

PRIPREMA:
Suve šljive i suve smokve sitno iseckati.
Sve sastojke staviti u dublju posudu i promešati ih.
Dodajte malo soka od slatkog od višanja da smesa bude kompaktna i da se lepše poveže.
List oblande malo omekšati tako što ćete ga uviti u mokre krpe.
Na list oblande premazati smesu od suvog voća i uviti u rolat.
Rolat staviti u foliju pa u frižider na hlađenje.
Rolat iseći na kolutiće.

ROZEN ČOKOLADNA TORTA:
SASTOJCI:
1 pakovanje rozen kora (8 komada),
500g šećera,
500ml vode,
200g margarina,
10 kašika brašna,
još 500ml vode,
300g čokolade (u originalu ide 5oo gr).
Za glazuru :
300g šećera u prahu,
5 kašika vrele vode,
2 kašike ulja,
nekoliko kašika ekstrata od maline ili jagode ili prehrambene boje bez arome.

PRIPREMA :
Šećer karamelizovati kao za čaj. Kada se skroz istopi preliti sa 500ml vode. 
Kada se sastojci sjedine ubaciti margarin. 
U drugoj posudi promešati brašno i preostalih pol litre vode.
 Mešati dok se grudvice ne razbiju. 
Tu smesu ubaciti u šerpicu sa šerbetom kada se margarin otopi. 
Mešati dok se ne zgusne a onda ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Kada se rastopi skloniti sa šporeta. 
Filovati kore toplim kremom sve sem poslednje.
Pomešati ulje u vrelu vodu pa ubaciti šećer u prahu i boju. 
Mutiti kiserom dok se sve lepo ne sjedini. 
Smesa trebaa da bude gušća od jogurta.
Premazati glazurom poslednju koru. 
Možete je rasporediti nožem ili silikonskom četkicom. 
Rozen tortu ostvavite u frižideru, najbolje preko noći da bi kore lepo upile krem. 
Pre služenja isecite na željeni oblik.
LEŠNIK KUGLICE
SASTOJCI:
300g mlevenih lešnika,
200g šećera u prahu,
100g čokolade,
100g margarina,
2 kašike meda,
mleveni lešnik za valjanje kuglica.

PRIPREMA,
Staviti med, čokoladu i maragrin na šporet da se rastope.
Dodati lešnike i šećer u prahu i sve lepo promešati.
Oblikovati kuglice i uvaljati ih u melevni lešnik.

ČOKOLADNI ROLAT SA KOKOSOM
SASTOJCI:
300g mlevenog keksa,
200g šećera u prahu,
12 kašika kuvane crne kafe,
2 kašike kakaa,
50g čokolade.
Beli deo:
200g margarina,
100g kokosa,
100g šećera u prahu,
100g šećera,
2,3 kašoke vode.

PRIPREMA:
Pomešati mleveni keks, šećer u prahu i kakao.
Otopiti čokoladu i dadati u posudu sa čokoladom.
Dodati kuvanu kagu i sve lepo rukama zamesiti.
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutiti sa šećerom u prahu pa zatim dodati kokos i sve zajedno mutiti.
Šećer sa dve tri kašike vode ušpinovati (znači neka vri nekoliko minuta).
Dodati šećer u posudu sa kokosom i sve zajedno mikserom sjediniti.
Na pračetu folije rastanjiti crni deo pa preko njega rasporediti beli deo i sve zajedno uviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi i stegne pa iseći na kolutiće.

ZRNA KAFE
SASTOJCI:
250g šećera,
125g margarina,
100g mlevenih oraha,
100h mlevenog keksa,
80g čokolade,
75ml vode,
2 kašike mlevene kafe.
Za glazuru:
100g čokolade,
3 kašike ulja.

PRIPREMA:
Vodu i šećer kuvati i kada provri ostaviti da vri 5 minuta.
U tu šerpicu dodati margarin i mešati dok se ne rastopi.
Dodati čokoladu i takođe mešati da se ona rastopi.
Dodati mleveni keks, dve kašike kafe i mlevene orahe.
Rukama sjediniti sastojke.
Kada se smesa ohladi oblikovati kuglice.
Na svaku čačakalicom po sredini ostaviti otisak da liči na zrno kafe.
Rastopiti čokoladu sa uljem i u nju spuštati zrna kafe.
Opet preći čačkalicom tamo gde otisak da se lepo vidi.
Ostaviti kolače da se ohlade pre služenja.

GRILIJAŠ
SASTOJCI:
2 lista manje oblande ili 1 veći,
300g šećera,
250g margarina,
200g mlevenog keksa,
200g seckanih oraha,
4 kašike meda.
PRIPREMA:
Rastopiti šećer kao za karamel.
Odmah dodati sve ostale sastojke i izmešati.
Rasporediti fil preko lista oblande i preklopiti ga drugim.
Preko oblande staviti krpu i na nju nešto teško (knjigu) da se lepo stegne.
Ostaviti preko noći u frižideru pa iseći na štanglice.



NE PROPUSTITE I OVO! KLIK NA POSNO PREDJELO!

Нема коментара:

Постави коментар