среда, 30. новембар 2016.

BRZE POGAČICE SA ČVARCIMA


Pogačice sa čvarcima su super ukusno posluženje čak i za najzahtevnije goste. Oni koji ne vole čvarke ove će pogačice obožavati. Ja ih volim u svim varijantama i veličinama a najviše volim duvan čvarke. Na mom blogu već postoji recept za slične pogačice, samo sam tada koristila duvan čvarke. Ova varijanta je sa običnim čvarcima ali je podjednako ukusna.

SASTOJCI:
350g brašna,
100g čvaraka,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica soda bikarbone,
250ml jogurta,

80g svinjske masti,
40g putera,
kašičica ili dve soli.

PRIPREMA:
U dublju posudu prosejati brašno i tu dodati sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
Dodati mast i na kockice iseckan puter.
Rukama sjediniti dok ne dobijete izgled hlebnih mrvica.
Dodajte samlevene čvarke (može i u secku).

Dodajte jogurt, posolite i umesite glatko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite ga oklagijom debljine 2 cm.
Čašom ili modlicama vadite pogačice, poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite ih u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
Neka se malo prohlade pre posluženja.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE POGAČICE SA SIROM.

LEDENE KOCKE


Ledene kocke, bezvremenski kolač dobrodošao u svako doba u svakom domaćinstvu. Osvežavajuće sa kremastom teksturom, savršeno prijanja i najzehtevnijim nepcima. Sladokusci ih obožavaju a oni koji malo manje vole slatko ne odbijaju. Jer, ledene kocke su spremale naše bake i majke, ledene kocke su uvek u modi! 
SASTOJCI:
Za koru:
5 jaja,
100g šećera,
50g brašna,
30g kakaa,
kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli.
Za sirup:
300g šećera,
250ml vode.

Za krem:
1L mleka,
75g gustina,
75g brašna,
250g šećera,
250g putera ili margarina,
3 kesice vanilin šećera,
po želji ekstrat od limuna.
Za glazuru:
200g čokolade,
5 kašika ulja,
100ml slatke pavlake.

PRIPREMA:
Pomešati suve satojke za koru.
Odvojiti belnaca od žumanaca.
Umutiti belanca sa mrvicom soli, postepeno dodavajući šećer, u čvrst šne.
Dodati jedno po jedno žumance i mutiti dok se sve lepo ne sjedini.
Dodati suve sastojke i špatulom izmešati.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom pleh 25x35cm i peći koru u zagrejanoj rerni na 180C oko 15 minuta (čačkalicom proverite da li je gotovo).
Ostavite koru da se ohladi.
Skuvati sirup za koru.
Kada počne da vri kuvajte još desetak minuta.
Pre nego što prelijete koru najbolje je da je viljškom izbockate.
Prelijte vrućim sirupom hladnu koru i sačekajte da kora sve lepo upije.
Puter izvadite iz frižidera da stoji na sobnoj temperaturi.
Od litre mleka odvojite čašu.
Pomešajte brašno i gustin i u tu posudu dodajte tu čašu mleka.
Izmešajte lepo dok ne razbijete sve grudvice.
Ostatak mleka stavite na šporet da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada provri u mleko dodati razmućen gustin i brašno i mešati na smanjenoj temperaturi ringle sve dok se ne zgusne.
Fil prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti da se ohladi.
Kada je fil mlak mikserom ga umutiti pa dodati omekšali puter.

Sada ako želite dodajte i jedan ekstrat od limuna.
Ja ovo zimi preskačem dok mi leti prija.
Rasporediti i poravnjati fil preko kore.
Od datih sastojaka napraviti glazuru.
Kada se čokolada otopi i sve se sjedini prelijte preko fila.
Ostaviti da se lepo ohladi i stegne pa iseći kolač na kocke i poslužiti.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE GRIZ KOCKE.


PEČENE TULUMBE (tulumbe iz rerne)



Tulumbe, sočni orijentalni kolači rado su viđeni na trpezi. Rado se sladimo i leti i zimi, ali ipak ako preteramo sa njima može da nam pripadne muka. Međutim, ova verzija tulumbi, pečene tulumbe, su lakše za pojesti i svakako dosta manje masnije. Zapravo, pečene tulumbe nisu masne uopšte. Po meni je ovo i lepša i ukusnija verzija a o lakoći pripreme da ne pričam. Dok se one peku ja popijem kafu ili čaj i ne moram da stojim pored šporeta i pazim da mi ne zagore. Ako volite tulumbe trk u kuhinju, ovaj recept sto posto uspeva :). 
SASTOJCI:
Za testo :
250ml vode,
125ml ulja,
3 kašike šećera,
150g brašna,
250ml jaja (4 jaja S klase ili 5 A klase),
prstohvat soli.

Za sirup:
600g  šećera,
800ml vode,
1 vanilin šećer,
kriške od manjeg limuna.

PRIPREMA :
Pre svega preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti ga da odstoji preko noći da se lepooo ohladi.
Ako je napolju hladno možete ga ostaviti da se hladi nekoliko sati.
Ovo je jako bitan korak.
Sve sastojke za preliv staviti na ringu da provri.
Kada provri smanjiti temperaturu na srednje i ostaviti da vri još 15 minuta.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. 
Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. 
Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. 
Ostaviti testo par minuta da se prohladi. 
Jedno po jedno jaje dodajte testu i mikserom umutite.
Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je.
Tim testom punite špric za tulumbe.
Na pleh obložen pek papirom istiskivati tulumbe željene veličine.
Makazama ili prstima iceći testo.
Tulumbe peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata ne otvarajući rernu! 
Kada poprime zlatnu boju po žljebovima vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). 

Tulumbe držati u sirupu nekoliko minuta a zatim ih prebaciti u posudu u kojoj će stajati.
Kada su sve tulumbe potopljene ostatak sirupa prelijte po njima i poređajte kriške limuna.
Sa limunom se dobije osvežavajući ukus, ali vi možete to preskočiti.
Ja nekad kombinujem limun i narandžu.
Ostavite tulumbe da se lepo ohlade i upiju sirup pa navalite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na HURMAŠICE.

POSNE LEPINJE SA KROMPIROM I KUPUSOM



Vreme je posta i ukusnih posnih đakonija. Ponekad ponestane ideje za doručak ili večeru, jer mnoga peciva zahtevaju jaja i mleko, ali sa razvojem interneta kuvanje postaje lakše. Ove posne lepinjice sa krompirom i kupusom su extra ukusne i stvorene su za one dane kada je porodica na okupu. Postili ili ne , preporučujem da ih probate :).
SASTOJCI:
oko 600g brašna,
300ml mlake vode,
pola kockice kvasca (20g),
2 kašičice soli,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica šećera.

Za punjenje:
2 kuvana krompira,
5 kašika iseckanog kiselog kupusa.

PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno i napravite udubljenje na sredini.
U udubljenju izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera i sipajte 100ml mlake vode.
Pomešjte pazeći da ne upadne puno brašna.
Ostavite da se kvasac fermentiše.
Dodajte maslinovo ulje i ostatak vode, posolite i umesite glatko testo.
Ako vam je testo retko dodajte brašna po potrebi, a ako je tvrdo dodajte još malo vode.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite pola sata da naraste.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 12 jufkica.

Svaku oklagijom rastanjite na željeni oblik.
Lepinje treba da budu što tanje.
Možete praviti krugove, pravougaonike ili trouglove kao ja.
Pomešajte kupus sa izrendanim skuvanim krompirom.
Stvaite po punu kašiku fila na jednu lepinju a sa drugom preklopite.
Na ovaj način ćete dobiti 6 lepih lepinjica.
Prstima spojite donji i gornji deo testa.
Posne lepinje spuštajte u vrelo ulje i pržite ih po nekoliko minuta sa obe strane.
Ispržene vadite na ubrus.
Ako želite i tako više volite možete ih i ispeći u rerni.
Samo ih poređajte na dobro nauljen pleh i premažite ih uljem pa ih pecite na 200C dok ne porumene.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA KISELIM KUPUSOM.

DOMAĆE ČOKO BANANICE


Ne poznajem osobu koja ne voli krem bananice. Kad god odem u prodavnicu uvek se častim sa jednom, ili dve ili više čoko bananica  :D. Volim da spremam i kolače sa čoko bananicama, a volim i domaće krem bananice. Brzo i lako se spremaju, izdašne su i super ukusne. Deci je ovo jedan od najmiljenih kolača i zato je često na meniju kod mene u kući. 
SASTOJCI:
300g šećera,
3 kesice želatina (30g),
300ml vode,
1 ekstrat od banane,

Za glazuru:
200g čokolade,
50g maragarina,
4 kašike ulja.

PRIPREMA:
Šećer skuvati sa 200ml vode. Kuvati dok se šećer ne rastopi.
U preostalih 100ml vode dodati tri kesice žalatina, promešati i ostaviti da nabubri.
Želatin otopiti pazeći da ne vri.
Skloniti sa šporeta i mikserom sjediniti sa vodom i šećerom.
U tu posudu dodati ekstrat od banane.
Smesu izliti u mokar pleh.
Kada se kolač stegne preliti glazuru preko njega pa iseći na kocke.

Glazuru pravite od datih sastojaka tako što sve pomešate i grejete na šporetu dok čokolada ne rastopi i sve lepo ne sjedini.
Od smese za bananice možete praviti i oblike sa modlama pa preko oblika premazati glazuru.
Varijanta sa kockama je lakša.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na MUNCHMALLOW MAFINI.

уторак, 29. новембар 2016.

PICA ROLAT OD GOTOVIH KORA


Mmmm picaaa, dobrodošla u svakoj varijatni. Ovog puta vam predstavljam pica rolat od gotovih kora. Super ukusno predjelo, doručak ili večera. Kada se spremi može da stoji u zamrzivaču pa po potrebi da se peče. Filujete ga sa sastojcima koje volite, šunkom ili parizerom, kiselim krastvačićima i trapistom, suvim vratom ili nekom lepom kobasicom. Kombinacija je dosta a ja ću vam napisati recept za moju :)
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
400g mariniranih šampinjona,
250g šunke,
250g kačkavalja,
200g kečapa,

200ml kisele pavlake,
origano po želji,
2 jajeta.
Za premaz;
3 kašike pavlake.

PRIPREMA:
Kačkavalj i šunku krupno izrendajte.
Jaja umutite i dodajte pavlaku pa još umutite da sve lepo sjedini.
Tri kore poređajte jednu na drugu.
Treću koru premažite sa malom količinom smese od jaja.
Preko premažite polovinu pripremljenog kečapa.
Preko stavite još jednu koru i premažite je sa malo smese od jaja i pavlake.
Na tu koru pospite polovinu rendanog sira.
Prekrijte je i premažite sa malo smese od jaja pa pospite pola rendane šunke.
Prekrijte je pa opet smesa od jaja i pola seckanih mariniranih šampinjona.
Preko šampinjona stavite jednu koru i premažite je sa malo smese od jaja.
Preko nje stavite još jednu koru pa uvijte rolat.

Postupak ponovite sa preostalim korama i sastojcima i napravite novi rolat.
Na koru sa kečapom možete posuti malo origana a umesto šampinjona možete staviti kisele krastavčiće.
Rolate stavite u zamrzivač pre sečenja, bar sat vremena, mada mogu i duže.
Isecite kolutove oko 2cm debljine, premažite ih sa mešavinom pavlake i jaja (može i jogurt za ovu namenu), pospite susamom ili rendanim trapistom.
Poslužite ih kao predjelo, doručak ili večeru.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA PITA.

KREM ČORBA OD KARFIOLA


Dobra krem čorba je super uvertira za glavno jelo. Ako u toj čorbi ima i mesa onda vam ništa posle nje i ne treba. Ja uz čorbu uvek volim da spremim pogaču ili projice tako da je užitak zagarantovan. Ova  krem čorba od karfiola se lako i brzo sprema a super je ukusna. Ovog puta sam je spremala bez mesa ali vi možete dodati piletinu isečenu na kockice. Ako se ipak odlučite da je spremite bez mesa, nećete se pokajati jer vam meso u ovoj čorbi neće faliti. 

SASTOJCI:
oko 1L vode,
glavica karfiola,
ulje za dinstanje,
2 šargarepe,

1 glavica crnog luka,
2 kašike griza,
200ml neutralne pavlake za kuvanje,
po želji 1 kockica za supu,
so, biber, vegeta...

PRIPREMA:
Na malo ulja prodinstati sitno iseckan luk.
Luku dodati griz i lepo promešati.
U tu šerpu dodati dve izrendane šargarepe.
Naliti sa dve čaše vode i kuvati 15 minuta.
Dodati cvetove karfiola i naliti sa ostatkom vode.

Za početak dodajte prvo čašu vode pa dosipajte po potrebi pazeći da čorbica ne bude ni previše retka ni gusta.
Odmah ubaciti kocku supe i začin.
Čorbu kuvati oko pola sata na srednjoj temperaturi pa dodati pavlaku za kuvanje.
Kuvajte još desetak minuta pa skonite sa šporeta i poslužite toplu.
Prijatno! 

Ne propustite i obaj recept! Klik na KREM KROMPIR ČORBA.

ROZEN TORTA SA MAKOM



Sitni kolači su uvek rado viđeni na trpezi a posebno za vreme praznika i slava. Rozen torta je kraljica sitnih kolača i uvek se prvo za nju opredele, kako domaćice tako i gosti. Rozen torta sa makom je super ukusni kolačić koji se dopada čak i onima koji nisu ljubitelji slatkiša. Neodoljivi ukus maka i čokolade prosto mami na još :). Ovaj kolač je uvek hvaljen i rado degustiran, a sama priprema nije ni teška ni vremenski zahtevna. Ako se odlučite da ga probate pitaćete se zašto niste ranije :D.
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za rozen tortu,
400g mlevenog maka,
300g šećera,
300ml mleka,
100g mlevenog keksa (najbolje plazma),
250g maragrina,
1 vanilin šećer.

Za glazuru;
150g čokolade,
3~4 kašike ulja.

PRIPREMA:
Mleko sa šećerom i vanilin šećerom staviti na tihu vatru da provri i da se šećer rastopi.
U tu šerpu dodati mak i pustiti da vri 5 minuta.
Skloniti sa šporeta, dodati mleveni keks i sve lepo izmešati.
Na kraju dodati margarin iseckan na kockice i mešati dok se ne rastopi i dok se sve lepo ne sjedini.
Premazati kore toplim filom i ređati jednu na drugu.

Poslednju koru ne treba mazati.
Preko rozen torte staviti nešto teško (preko cele dužine da se lepo kore i fil i sjedine) i tako ostaviti u frižideru preko noći.
Ujutru napraviti glazuru i preliti je preko poslednje kore.
Kad se glazura stegne iseći kolač na željeni oblik pa poslužiti.
Ako spremate posnu verziju, umesto mleka koristite sojino mleko ili vodu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept!  Klik na SITNI KOLAČI.

ĆUFTE I KROMPIR U PARADAJZ SOKU IZ RERNE


Ćufte i krompir su omiljeni ručak, kak deci tako i odraslima. Brzo se spremaju i mogu se kombinovati sa raznim povrćem. U sosu ili bez, ćuftice su super ukusno posluženje. Ova kombinacija, zapečena u rerni je još brza, a i zdravija jer se ne prži u dubokom ulju. O ukusu va neću pričati, probajte pa mi javite da li vam se dopalo :). 
SASTOJCI;
Za ćufte:
500g mlevenog mesa,
1 veća glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 jaje,
3 kašike prezli,
so, biber, aleva paprika po ukusu i želji.

I još:
6~7 krompira,
čaša paradajz soka,
začin po ukusu.

PRIPREMA:
Crni i beli luk za ćufte sitno iseckajte.
Sve sastojke za ćufte stavite u dublju posudu i umesite da se svi sastojci lepo sjedine.
Krompir oljuštite i isecite na tanje kolutove, posolite ga i pobiberite po želji.

Od smese za ćufte rukama formirajte loptice pa ih malo spljoštite.
U vatrostalnu posudu ređajte dva tri koluta krompira, pa ćuftu, pa opet krompir, pa ćuftu i tako u krug dok se sve ne utroši.
Prelijte paradajz sokom pa zapecite u zagrejanoj rerni na 200C dok se krompir ne ispeče (pola sata i duže).
Ćufte i krompir poslužite uz salatu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na GRAŠAK SA ĆUFTAMA.

RAFAELO GNEZDA SA NUTELOM



Rafaelo, savršeni kolačić za ljubitelje kokosa. U kombinaciji sa nutelom je još lepši. Krem od nutele ovom divnom kolaču daje kremastu teksturu. Rafaelo sa nutelom je kolač koji možete poslužiti dragim gostima, komšinici kada vam dođe na kaficu ili kao sitni slavski kolač. Ja sam ga probala pre neki dan kod drugarice i moram vam reći da sam se oduševila. Od tada sam ga i sama spremala nekoliko puta i svaki put se brzo poručka. Za rafaelo sa nutelom nemam šta posebno da dodam osim da ga što pre probate :).
SASTOJCI:
250g mleka u prahu
100ml vode,
150g šećera,
150g margarina,
150g kokosa,
1 vanilin šećer.

I još:
50g kokosa,
nutela ili neki drugi krem za punjenje.

PRIPREMA:
U šerpicu stavite vodu, margarin i šećer.
Pustite da provri i da se lepo sjedini, sklonite sa šporeta pa dodajte mleko u prahu i 150g kokosa.
Umesite rukama pa pšravite kuglice.

Svaku uvaljajte u kokos i napravite udubljenje kao za gnezdo.
Nutelu ili bilo koji drugu krem stavite u špric ili poslastičarsku kesu (mada ovaj deo možete i kašikom ali je meni lepše i dekorativnije da punim špricom)  i punite gnezda.
Ostavite ih u frižider da se ohlade i stegnu pa poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na VANILA POTKOVICE!

среда, 23. новембар 2016.

PRAŠKO ČUDO


Kolač praško čudo je kao što mu sam naziv govori čudo od kolača. Sočno moćan, topi se u ustima. Iako na izgled deluje komplikovano i zahtevno, za malo iskusnije domaćice je to jedan vrlo lagan i brz kolač. Za one koje prvi put spremaju nešto kompleksnije ovaj kolač je super da se probije led. Ako se odlučite za ovu avanturu vaš trud će se isplatiti, garantujem! :)
SASTOJCI:
Za kore:
450g brašna,
150g šećera,
50g putera,
2 kašike mleka,
2 kašike meda,
1 kašika soda bikarbone,
i kašika kakaa,
1 jaje.

Za krem:
400ml mleka,
150g putera,
3 kašike brašna,
2 kašike šećera,
 2 kašike šećera u prahu,
1 vanilin šećer.
Za glazuru:
100g čokolade,
3 kašike ulja.

PRIPREMA:
Sve sastojke za koru, sem brašna, staviti u neku dublju šerpu i umutiti mikserom.
Staviti šerpu na šporet na laganu temperaturu i mešati.
Kada soda počne da peni skloniti sa šporeta.
U tu posudu dodati brašno i umesiti glatko testo.
Tasto odmah podelite na 4 dela i rastanjite ih na kvadrate veličine pleha.
Ako vam se čini da će pucati probajte sa tri kore za početak.
Ne moraju biti toliko tanke.
Svaku koru pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 5~8 minuta.
Dok se kore peku pripremite fil.
U mleku zakuvajte brašno, šećer i vanilin šećer.
Kad se zgusne skloniti sa šporeta.
Kad se fil ohladi sjedini se sa puterom umućenim sa šećerom u prahu.
Dakle, puter treba da odstoji na sobnoj temperaturi da bi omekšao i da bi mogao lepo da se umuti sa šećerom u prahu.
Fil podeliti na 3 dela.
Svaku koru premazati sa filom i ređati jednu preko druge.

Kore će biti nešto tvđe prilikom mazanja pa zato pazite da ne puknu.
Posle nekoliko sati će omekšati i kolač će biti divno sočan.
Na poslednju možete premazati malo fila da bi glazura lepo legla.
Otopite čokoladu sa uljem pa premažite preko kolača.
Ostavite kolač praško čudo nekoliko sati, ili najbolje preko noći da odstoji u frižideru, pa ga isecite na kocke ili štanglice i poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj kolač. Klik na ŽERBO KOCKE.




ZAPEČENE PALAČINKE SA SIROM


Da li vam se desilo da preterate sa spremanjem palačinki? Meni jeste, i to često. Uglavnom ih bude bar dvadesetak pa kad se zasladimo ja volim da ih ostavim za kasnije, često i sutradan, da ih pohujem ili punim i zapečem. Ovog puta sam odabrala punjenje od sira i preliv od pavlake. Ali ono što ovim palačinkama daje poseban šmek je odelce od slanince. Nežne palačinke ušuškane u zagrljaju pančete. Volim da maštam i uživam i spremanju hrane. A tek u ukusu, mljaccc :D.
SASTOJCI:
10 palačinki,
500g sitnog sira,
2 kisele pavlake (čaša od 180ml),

2 jajeta,
10 listova pančete ili neke druge dimnjene slanine.

PRIPREMA:
Recept za palačinke pogledajte OVDE.
Ako vas ima manje napravite duplo manju meru.

Na ispečene palačinke premažite sir pomešan sa jednom pavlakom.
U fil dodajte soli po ukusu, samo pazite koliko je sir slan. Svaku palačinku, ili samo neke od njih, uvijte u pančetu.
Poređajte ih u vatrostalnu posudu i prelijte ih smesom od umućenih jaja sa pavlakom.
Palačinke zapeći u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
U nadev možete dodati sitno secklanu šunku, pečenicu, salamu, rendani trapist...
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POHOVANE PALAČINKE SA PRŠUTOM.

GRAŠAK SA ĆUFTAMA


Grašak i ćuftice se savršeno slažu. Ako im dodate pire krompir i neku salaticu sva vaša čula će uživati uz pravi ukusni domaći obrok. Ovo jelo se spremalo još u kuhinjama naših baka a i dan danas je rado viđeno na porodičnoj trpezi. Ja volim da čuvam i održavam tradiciju pa često kuvam naša starinska jela. Jer, za stomačiće mojih najmilijih nema ništa bolje od hrane koju sam za njih pripremila s'ljubavlju :). Ovo, ni malo komplikovao jelo, sasvim opravdano može biti savršen nedeljni porodični ručak.
SASTOJCI:
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (po želji i ukusu, mešano, juneće, svinjsko),
1 manja glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika aleve paprike,
1 jaje,
so po ukusu,
biber, origano ili začin po želji,
3 kašike prezli.

Za varivo od graška:
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
500g graška (svežeg ili zamrznutog),
1L bujona (supe bez testenine),
1 kašika aleve paprike,
1 kašika brašna.

PRIPREMA:
Sve sastojke za ćufte (crni i beli luk sitno iseckati) ubaciti u dublju posudu pa umesiti da se sve lepo sjedini. 
Mokrim rukama oblikovati ćufte.
Pržiti ih na ulju po par minuta sa obe strane.
Na malo ulju u dubljoj šerpi propržiti sitno iseckani crni luk.
Tu dodati seckanu ili renadnu oljuštenu šargarepu.

Dinstati par minuta, dodati grašak, zaliti sa litrom supe i kuvati na umerenoj temperaturi dok grašak ne omekša.
Napraviti zapršku od aleve paprike i brašna (propržiti kašiku brašna na malo ulja pa dodati alevu papriku) i ubaciti u kuvani grašak.
Kuvati još malo, taman dok čorba ne dobije potrebnu gustinu.
U čorbu od graška dodati ispržene ćufte i kuvati još desetak minuta.
Poslužiti toplo uz pire krompir.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILEĆI PAPRIKAŠ

четвртак, 17. новембар 2016.

BRZE POGAČICE SA SIROM


Pogačice sa sirom su odlično posluženje za dečije rođendane ili kada vam dođu nenajavljeni gosti. Savršeni su uz kaficu sa komšinicom ili kada ušuškani gledati film sa voljenom osobom, a strava su gricke i uz utakmicu ili neki zanimljiv program na tvu. Za spremanje ovih brzih đakonija vam ne treba kuvarsko umeće a ni puno sastojaka. Opremite se sa malo dobre volje, pola sata vremena (mislim na ondaj deo gde mesite i pravite pogačice), i mrvicom ljubavi (prema kuvanju naravno) jer nećete se pokajati :). Ne znam zašto ih do sada nisam već stavila na blog kada su vrlo često na repertoaru. Ove pogačice su uvek dobrodošle i kada ih po nekoliko nedelja ne spremim ukućani već viču "E mogli bi one tvoje brze pogačice". Ako i nisam do sada pisala o njima evo vam receptić, nikad nije kasno :D. Šta više, na vreme je, jer je sezona slava i praznika :).
SASTOJCI;
250g oštrog brašna,
250g sira (sitni, feta...),
250g margarina ili putera,
1 kašičica soli.

Za premaz:
1 jaje,
susam.

PRIPREMA:
U dubljoj posudi pomešati brašno i margarin.
Tu dodati sir i so.
Umesiti glatko testo.
Ostaviti testo u frižideru bar 3 sata da odstoji.
Prebaciti ga pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite na debljinu od 1cm.
Kalupom (cvetići, srca, zvončići ili šta već imate i volite) ili čašom vadite pogačice i složite ih na pleh obložen pek papirom.
Pre vađenja pogačica modlu umočite u brašno i tako nekoliko puta.
Možete ih seckati i praviti štapiće.

Pogačice sa sirom premažite razmućenim jajetom i pospite susam po njima.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180C oko 25 minuta ili dok lepo ne porumene.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE ROLNICE SMAZALICE.

VANILA POTKOVICE


Praznici nam stižu a sa njima i bogata trpeza na kojoj su slatkiši obavezan deo. U mom domu se već sada širi miris vanile a sa njim i radost ukućana. Svi volimo ove prhke potkovice a posebno uz   kaficu ili čaj. Postale su obavezan deo praznične trpeze, mada se pored sitnih kolača nađu i kao slasko posluženje. Brzo i lako se spremaju a izazivaju opšte oduševljenje. Ove kolačiće su pravile naše bake a mi ih kao deca i nismo obožavali, međutim sada, kada sam odrasla moram da priznam da su rado viđeni na trpezi :).
SASTOJCI :
300g mekog brašna,
220 putera ili margarina,
2 vanilina šećera,

100g šećera,
100g mlevenih oraha,

PRIPREMA:
U brašno dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama sjedinite.
Dobićete mrvice od testa.
Ako postite koristite margarin, to ne menja znatno ukus.
U tu posudu dodajte mlevene orahe, šećer i vanilin šećer i zamesite glatko testo.

Vadite po malo i rukama pravite valjak.
Uvijte valjak u formu potkovice.
Pecite vanila prhke potkovice u zagrejanoj rerni na 180C oko 10 minuta.
Kada se potpuno ohlade izvadite ih iz pleha i pospite šećerom u prahu pa ih poslužite.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PRHKE KIFLICE.