недеља, 11. јун 2017.

SLANI VENČIĆI


Slani venčići su super ukusno pecivo, meko kao duša, lako pravljivo i mogu se spremiti u slanoj i slatkoj varijanti. Deca često ne vole punjena peciva, iako su kiflice sa sirom nezamennjive, pa su ovi slani venčići super posluženje za najmlađe. Ni mi stariji ne odoljevamo, posebano ako ima nešto da se macne na njih. Kajmak i pršutica, puter i domaći čvarci, ali ne odbijamo ni uz čašu jogurta :D.
SASTOJCI:
600g mekog brašna,
375ml mleka,
pola kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca,

1 kašičica šećera,
1 žumance,
1 puna kašičica soli,
50ml otopljenog putera ili ulja.

PRIPREMA:
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, izmešati i ostaviti da se kvasac fermentiše.
U vanglicu prosejati 500g brašna, a ostatak ostaviti sa strane za doradu testa.
U brašnu napraviti udubljenje i tu dodati kvasac, blago umućeno žumance i so.
Testo lepo izmešati pa dodati rastoljen puter ili ulje.
Po potrebi dodati još brašna i umesiti lepo, meko, glatko testo.

U testo se mogu dodati razni sastojci (sitno seckana pečenica ili šunka, seckane masline, rendani kačkavalj, sitni sir, seckani šuneni paradajz...).
Testo prekriti krpom i ostaviti da se udupla.
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti.
Podeliti ga na jednake kuglice, veličinu odredite sami u zavisnosti kolike venčiće želite da napravite.
Svaku kuglicu istanjiti u valjčić.
Spojiti po dva valjčića i umotati ih jedan oko drugog.
Krajeve spojiti i oblikovati venčić.
Slane venčiće premazati umućenim belancetom i posuti semenkama po želji.
Ostaviti ih još 15 minuta da odstoje, taman dok se rerna zagreje na 200C.
Venčiće peći dok lepo ne porumene.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TROUGLIĆI SA SIROM.


Нема коментара:

Постави коментар