Странице

среда, 24. фебруар 2016.

BUDIMPEŠTA~GRAD U KOJEM DUNAV LJUBI NEBO

Ah, Budim i Pešta, povezani u  celinu čine jedan od lepših evropskih metropola. Teško je Budimepštu opisati jednom rečju, to treba doživeti. Impozantne građevine, grad koji ima dušu, jednostavmo će vas osvojiti čim u njega kročite. Kada se nađete u takvom gradu imate osećaj da ste se vratili nekoliko godina unazad, kao da je vreme stalo, a opet sa toliko urbanih sadržaja da vam ništa neće nedostajati. Grad koji ima sve, grad koji garantovano oduševljava svakoga. 
parlament

Budimepštu smo posetili u oktobru, jednog sunčanog vikenda, organizovano preko agencije Jet Set. Sa našeg kratkog putovanja smo doneli pregršt fotografija i još više lepih uspomena i divnih sećanja. Budimpešta nas je osvojila svojim starovremenskim šarmom, skulpturama koje smo susretali po celom gradu, fontama i spomenicima, svojim mostovima kojih ima ček devet, i naravno svojim građevinama od kojih zastaje dah. U užem centru grada nećete moći da vidite noviju građevinu. Mađari vode računa o izgledu grada, na svakih šest godina se obnavljaju fasade. Svaka zgrada izgleda kao dvorac, što je nama boravak u ovom divnom gradu učinilo bajkovitim.

Sa leve strane Dunava se nalazi  Pešta, ušuškana u ravnici, dok je sa desne strane Budim koji se ponosno uzdiže iznad Dunava. Kada Budim gledate sa Peštanske strane čini vam se da je on lepši deo grada, međutim kada posmatrate Peštu sa brdovitog Budima imate suprotno mišljenje. Jednostavno, oba dela grada su prelepa, oba dela grada imaju svoju čar, oba dela grada vam pružaju nezaboravan pogled...
Na Budimskoj strani grada se nalazi Citadrela, Ribarski bastion, Kraljevska palata, Statua slobode...
Na Peštanskoj strani se nalazi Trg Heroja, Parlament, Bazilika Sv, Ištvana, muzeji, Vaci ulica sa čuvenom poslastičarnicom Žerbo...

Centar grada ima dobru povezanost sa svim ostalim delovima grada, i to tramvajima i metroima. Nas je turistički autobus ostvio kod Trga heroja, a mi smo za manje od 5 minuta žutim metroom stigli do Vaci ulice. Stanica je baš kod Žerbo poslastičarnice, tako da smo uživali u kolačima čim smo došli u grad. Cene u ovoj poslastičarnici su malo višlje, ali prekoputa postoji restoran koji ispred ima postavljenu trafičicu, i tamo možete sesti i popiti kafu i posjesti ukusno parče torte za manje para nego u pomenutoj Žerbo poslastičarnici.
Cene karte za metro su oko 1e u jednom pravcu, a s obzirom da se u Mađarskoj koristi forinta kao valuta moraćete da promenite evre u forinte. Za jedan evro ćete dobiti oko 300 forinti. Ali pazite, u mnogim menjačnicama je kurs niži zbog neke provizije, pa vam preporučujem da se dobro raspitate.
Iza istočne  želežničke stanice, se nalazi veliki tržni centar. Nama su iz agencije ponudili vožnju do tog tržnog centra za 10e po osobi, sa ograničenim vremenom od 2 sata. Nama se ta opcija nije dopala, pa smo rešili da se sami raspitamo kako doći do tog tržnog centra. Vrlo lako i brzo smo ga našli. U blizini je stanica na kojoj se susreću sve tri vrste metroa, tako da iz kog god dela grada da dolazite neće vam biti teško da se snađete.
U tom tržnom centru možete jesti i pazariti krpice. Cene su, više manje, iste kao kod nas.
Jedino što je nas oduševilo je veliki Tesco market, koji se nalazi u prizemlju tog tržnog centra,  i u njemu  su cene niže nego kod nas, za većinu stvari.
Takođe, sa te stanice (ispred istočne železničke stanice), možete metroom krenuti ka Ikei.
S obzirom da smo u Budimpešti bili u oktobru, ne mogu tačno da se setim koji metro ide do Ikee, ali ako se budete poslužili navigacijom i kartom, kao i mi, lako ćete se snaći.
Ikeu vredi posetiti, zaista ima raznolikog sadržaja. Svako za sebe može pronaći nešto.
Na samom ulazu u Ikeu je smešten fast food sa vrlo, vrlo pristupačnim cenama i obilnim porcijama.
Hot dog, recimo košta oko 50 centi...
Cene hrane i pića  u Budimpešti su raznolike. Mi smo odustali od posete Sent Andreji, pa smo imali vremena da obiđemo i širi centar grada u kojem su cene povoljnije. Porcija gulaša se kreće od 7 do 10 evra.

Mostovi u ovom prelepom gradu su fascinantni. Najpoznatiji, i meni najlepši, je Lančani most, za koji se vezuju brojne legende. Pored njega su Eržebet most, Most slobode, Margitin most, Beli most... Ako dolazite sa Budimske strane na peštansku, do Vaci ulice ćete najlakše stići Lančanim ili mostom Slobode. Vaci ulica je najveća šetališna zona u kojoj se nalazi pregršt restorana, pabova, butika, parfimerija, te suvernica...
Pored Vaci ulice vam preporučujem da posetite Trg heroja, Ribasrku kulu, zgradu Parlamenta, Vajdahunja dvorac koji se nalazi iza Trga heroja, Kraljevsku palatu, Baziliku Svetog Ištvana, kao i Gradski park.
Ono što ne bi trebali da propustite je noćna vožnja brodom. Uz šampanjac, melodiju bečkog valcera, šum talasa i svetla grada, videćete   ovaj čarobni grad iz sasvim drugog ugla.
Vožnja brodom košta oko 10e, ali ako idete preko agencije organizovano, to će biti nešto skuplje.
Zato vam preporučujem da se sami raspitate na doku koji se nalazi u blizini Vaci ulice.
Ako ipak niste romntični tip i želite noćni provod, Budimpešta ima široku ponudu kubova i diskoteka. Mi smo bili isuviše umorni za takvu vrstu akcije. Obišli smo veći deo grada pešške i to nas je prilično iscrpelo.
Šetajući gradom smo se susretali sa raznim skulpturama namenjenim za fotografisanje i zabavu turista. Ja sam prosto morala da se uslukam pored nekih koje su bile vrlo interesantne :D.
Meštani su ljubazni, većina njih govori engleski, a oni koji ne znaju trude se da vam rukama gestikulirajući objasne i pomognu. Negde sam pročitala da su Mađari neljubazni, međutim mi iz tog grada nosimo samo pozitivne utiske...

Iako je u Budimpešti sve lako dostupno, i može se ceo grad obići pešaka (ako ste sportski tip), do tržnog centra Campona ipak morate ići organizovanim prevozom. On se nalazi baš izvan grada, i čak ni metro ne ide u tom pravcu. U tršnom centru Campona se nalazi Tropikarijum i Oceanarijum koji morate posetiti.
Mi smo uživali razgledajući razne vrste životinja i ribica.
Ispred tržnog centra se nalazi trafika sa fast foodom u kojoj smo se počastili čuvenom mađarskom mekikom zvanom Langoš. Ko ne zna šta je Langoš neka klikne na ovaj LINK :).
Cena langoša je oko 1e.
Posle tropikarijuma smo se polako uputili ka Beogradu puni utisaka.
Sa uživanjem mogu da kažem da ćemo uskoro posetiti ovaj divni grad opet, i to sa našom devojčicom. Cena našeg puta je bila više nego povoljna (20e po osobi, prevoz i smeštaj sa doručkom koji je bio vrlo obilan i raznolik). Budimpešta je blizu, samo putovanje ne zahteva puno odricanja jer je zaista jeftino, grad će vas ostaviti bez daha, uživaćete u svakom momentu provedenom u njemu i rado ćete mu se vratiti. Mislim da su to dovoljni razlozi da posetite jednu od najlepših metropola u Evropi :).
Do sledećeg putopisa (a bilo ih je i samo čekaju da budu prepričani :D) xoxoxo

Ne propostite i ove putopise:
AMSTERDAM,
KEFALONIJA,
VENECIJA,

уторак, 16. фебруар 2016.

SITNI KOLAČI

Sitni kolači su neizostavni deo slavske trpeze. Iako sad može da se kupi kilogram sitnih kolača skoro u svakoj prodavnici po pristupačnoj ceni, ja sam fan domaćih đakonija :). Ništa ne može biti ukusno kao domaći kolači. U januaru nam je bila slava i ja sam tim povodom zasukala rukave i napravila sitne kolače za slavu. Moje divne drugarice su pritekle u pomoć, pa smo posao završile za jedan dan. Gosti su bili više nego oduševjeni. Navikli su oni da im ja priređujem užitak za nepca, ali nikada do sada nisam sama pravila kolače za slavu. Za to je bila zadužena sveki, a ja sam joj ove godine "preotela" posao :D. Sitni kolači se mogu spremiti nekoliko dana ranije, što znatno olakšava posao. Oni, dake, mogu da stoje i po nedelju dana, a ako se sve ne poručka mogu se zamrznuti. Mi smo ostatak, ostalo je nešto malo, zamrznuli za neke goste koji nisu bili u mogućnosti da dođu taj dan. Kada ih izvadite iz zamrzivača ostavite ih nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa ih poslužite. Kolači ne menjaju ukus, isti su kao i pre zamrzavanja. U ovom postu ću vam napisati nekoliko recepata za sitne kolače koji su brzi, laki i jednostavni za prripremu, a već za par dana sledi nastavak :). 

ROLAT OD OBANDI SA BANANICAMA.
SASTOJCI:
1 časa mleka,
1 časa šećera,
pola margarina (125g), 
100g čokolade,
150g mlevenih oraha,
150g mlevene plazme,
8 bananica,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša. 
U šerpicu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet i kuvajte mešajaći dok se margarin ne rastopi. Kada je fil provrio sklonite sa šporeta i umešajte mlevene orahe i mleveni keks.
Kada se smesa ohladila polovinu premažite preko jedne oblande.
Na jedan kraj oblande poređajte čokoladne bananice i pažljivo urolajte oblandu.
Postupak ponovite i sa drugom oblandom i ostatkom fila.
Zavijte oblande u foliju i ostavite u frižideru da se stegnu. 
Isecite ih na i poslužite.

PLAZMA ROLAT SA EUROKREMOM.
SASTOJCI ;
300g mlevenog plazma keksa,
150 ml soka ceđene narandže,
100g margarina od vanile (može i običan),
1oo gr šećera u prahu.
Za mazanje :
200g euro krema ili nutelle.
Za glazuru :
100g čokolade,
3 kašike ulja,
kockica margarina.
PRIPREMA :
Margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu. Dodajte plazmu i lepo izmešajte, najbolje rukama. Postepeno sipajte sok i mesite. Kada se napravi lepa kompaktna smesa preručite je na foliju i rukama oblikujte pravougaonu koru. 
Ako želite sitnije kolače od ove smese napravite dve kore.
Koru od plazma keksa premažite kremom.
Uz pomoć folije zarolajte plazmu.
Rolat uvijte u foliju i stavite u frižider na 2~3h.
Napravite glazuru na tihoj vatri i prelijte preko rolata. 
Četkicom ravnomerno razmažite po rolatu.
Vratite u frižider da se lepo stegne.
Isecite rolat i poslužite dragim osobama :).

ČOKOLADNE KUGLICE SA RUMOM.
SASTOJCI :
600g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g margarina,
100g suvog grožđa,
200g žele bombona,
100g kokosa,
5 kašika ruma.
PRIPREMA: 
U šerpu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje.
Kada se margarin rastopite dodajte vanilin šećer, suvo grožđe i rum. 
Kada provri sklonite sa šporeta. 
U dublju posudu ubacite keks i iseckane na kockice žele bombone. 
Sjedinite  keks sa prokuvanom smesom i mešajte dok ne dobijete lepu glatku masu. 
Od te smese izdvajajte po malo i dlanovima oblikujte bombice željene veličine. 
Svaku uvaljte u kokos. 
Ostavite ih nekoliko sati da se ohlade, pa ih posužite. 

ROLAT OD OBLANDI SA BANANAMA
SASTOJCI: 
150g putera ili margarina,
200g šećera u prahu, 
2 veće bananane,
200g rastopljene čokolade,
400g mlevenog keksa,
200g žele bombona,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša. 
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, mikserom sjedinite sa šećerom u prahu. 
U tu smesu ubacite ispasirane banane. 
Sve lepo sjedinite pa pomešajte sa mlevenim keksom, rastopljenom čokoladom i iseckanim žee bombonama. 
Tim filom filujte omekšale oblande. 
Uvijte u rolat i ostavite da se ohlade i stegnu, pa ih isecite i poslužite. 


GNEZDA OD KEKSA SA EUROKREMOM.
SASTOJCI: 
500g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g  margarina,
2 kašike ruma (može, a ne mora)
100g kokosa,
300g eurokrema, linolade, nutele ili nekog drugog krema. 
PRIPREMA: 
U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, čokoladu, rum i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje. 
Kada provri sklonite sa šporeta. 
U dublju posudu stavite keks i ulijte smesu koja se kuvala pa sve lepo promešajte da se sjedini. 
Pravite kuglice, pa prstom napravite udubljenje da iči na gnezdo. 
Uvaljajte gnezda u kokos. 
Napunite  poslastičarski špric kremom, pa punite gnezda. 
Ostavite gnezda se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite. 


KINDER KUGLICE I PRALINE.
SASTOJCI :
600g mleka u prahu,
600g šećera,
250g margarina,
100g čokolade,
200 ml vode.
PRIPREMA :
Ušpinovati šećer sa vodom kao za slatko ili pite (kuvati i kada provri ostaviti da vri još 7~8 minuta).
Margarin penasto umutiti i dodati mleko u prahu, pa sve lepo sjediniti.
Vreo sirup uliti u posudu sa margarinom i sve lepo izmiksati.
Smesu podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati otopljenu čokoladu.
Ostaviti filove da se malo prohlade.
Od svake smese uzeti po malo i praviti kuglice. 
Ako imate kalupe za projice ili praline u obicima možete ih puniti ovom smesom. 
Ostavite ih u frižideru da se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite. 


ROZEN TORTA SA KARAMELOM.
SASTOJCI:
100g čokolade,
400g šećera,
500ml vode,
400g melvenog keksa,
250g margarina, 
pakovanje kora za rozen tortu.
Za glazuru:
200g čokolade,
5 kašika ulja.
PRIPREMA: 
Šećer staviti u šerpicu da se karamelizuje.
Skloniti sa šporeta, pa naliti vodu i vratiti na ringlu da se kuva dok se šećer ne rastopi. 
U vrelu smesu dodati margarin i čokoladu i kuvati na smanjenoj ringli dok se sve ne rastopi i lepo ne sjedini. 
U tu smesu dodati mleveni keks. 
Vrućim filom filovati rozen korice. 
Ostaviti rozen tortu da se ohladi, pa je preliti glazurom. 
Kada se glazura stegne iseći na kockice i poslužiti. 
Ako slavite manju slavu ili pravite više vrsti kolača dovoljno će biti da rozen kore podelite na pola i filojete ih sa pola mere ovog fila, a pola možete premazati sa nekim drugim (pisaću u sledećem postu o tome). 
PRIJATNO! 

субота, 13. фебруар 2016.

ŠNICLE U SOSU OD SENFA

Vrhunski gastronomski užitak su šnicle u sosu od senfa i pavlake. Jednostvna i brza priprema, savršen ukus, kremasti sos i meke šnicle, su odlike ovog divnog gurmanskog jela. Šnicle pripremljene na ovaj nečin će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. Što se priloga tiče, možete dodati pire krompir, neko bareno povrće ili testeninu, šta god volite, i naravno salata se podrazumeva da bi užitak bio kompletan :D.
SASTOJCI:
5 većih šnicli (meso po želji),
2 pune kašike senfa,
puna čaša vode ili bujona,
5 pune kašike neutrane pavlake,
2 kisela krastavčića,
so po ukusu,
biber po želji.

PRIPREMA:
Šnicle istanjiti čekićem za meso. 
Posoliti ih, pobiberiti i ispržiti  sa obe strane na 2~3 kašike ulja.
Ostaviti ih prekrivene sa strane dok spremate sos.
U masnoću u kojoj su se pržile šnicle dodajte vodu ili bujon od supe.
Iseckajte krastavčiće na kockice i ubacite ih u posudu sa vodom.
Dodajte pavlaku i senf i sve lepo promešajte.
Začinite po želji i ukusu (biber, origano, bosiljak, vegeta, so...)
Kuvajte sos 5 minuta na smanjenoj temperaturi a zatim ubacite šnicle i kuvajte još 15 minuta.
Poslužite šnicle uz prilog po želji i uživajte.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na LOVAČKE ŠNICLE.

TORTA LENJA ŽENA

Torta lenja žena, kao što joj samo ime kaže, je vrlo brza i lagana torta. Stvorena je za one žene koje se ne upuštaju u avanturu pečenja kora i kuvanja fila na pari, što je slučaj kod većina torti. Ovde nema ni kuvanja ni pečenja, potreban vam je samo mikser i malo vremena. Međutim, iako je tako jednostavna i brza priprema to ne znači da torta nije ukusna. Šta više, ova torta je izuzetno ukusna i super prolazi i kod dece i kod odraslih. Varijacija za fil je zaista mnogo. Mogućnost da se kombinuju omiljeni sastojci je samo još jedan plus kod ove poslastice. Šlag je osnova, a za dalje pustite mašti na volju. Ja sam ovog puta odabrala voćno čokoladnu kombinaciju ;). 

SASTOJCI:
600g krem šlaga,
600ml hladne kisele vode,
1 kesica želatina,
300g mlevenog plazma keksa,
200g eurokrema,
100g čokolade,
250g malina.

PRIPREMA: 
Umutiti penasto šlag sa kiselom vodom.
Za ovaj pospupak će vam trebati minimum 15 minuta.
Želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode, ostavite ga par minuta da nabubri, pa ga otopite na šporetu.
Umešajte želatin u šlag. 
Podelite šlag na tri dela. 
U prvi deo umešajte plazma keks i taj deo formirajte na dno kalupa kao koru.
Stavite kalup u fižider dok pravite fil.
Drugi deo šlaga mikserom sjedinite sa malinama (možete koristiti sveže ili zamrznute). 
Rasporedite fil sa malinama preko kore od plazma keksa.
U treći deo šlaga umešajte eurokrem (ja sam koristila beli deo) i izrendajte čokoladu.
Premažite deo sa kremom preko fila sa malinom, poravnajte i ostavite u frižideru da se hladi i stegne preko noći.
Tortu lenju ženu možete dekorisati šlagom ili rastopljenom čokoladom.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TIRAMISU SA JAGODAMA




PITA SA MESOM I KROMPIROM

Pita sa mesom i krompirom je savršeno ukusna đakonija koju možete poslužiti i u svečanim trenutcima. Brzo i lako se sprema a ukus je fantastičan. Krompir ovoj piti sa mesom daje poseban šmek. Preliv sa kojim se pita prelije čini da svaki zalogaj pričinjava zadovoljstvo. Dakle, sočna je, i jesam li spomenula koliko je ukusna?!Jesam li vas ubedila da je probate? :D 
SASTOJCI;
500g kora za pitu,
500g mlevenog mesa,
2 veća krompira,
2 glavice crnog luka,
malo ulja za dinstanje,
so, biber, začin po ukusu.

Za preliv:
4 jaja,
1 čaša kiselog mleka,
1 čaša kisele vode,
so po ukusu.

PRIPREMA: 
Luk iseckati na kockice i prodinstati ga na malo ulja.
Dodati mleveno meso i dinstati ga dok ne omekša.
Krompir očistiti i izrendati, te ga ubaciti u posudu sa mesom. 
Dodati biber, posoliti i dodati začin po želji. 
U četvrtastu podmazanu tepsiju staviti dve kore, malo nauljene. 
Te kore bi trebale da vire iz tepsije jer se kasnije preklapa pita sa njima. 
Preko kora rasporediti deo fila. 
Na svake dve kore je dovoljno po 4 pune kašike.
Ponavljati postupak dok se sve kore i sav materijal ne utroše. 

Preklopiti pitu sa onim korama koje su virile iz tepsije. 
Pitu iseći na kocke oštrim nožem.
Umutiti jaja, dodati kiselo mleko i kiselu vodu. 
Sa tim prelivom preliti pitu ravnomerno. 
Ostaviti pitu 15 minuta, taman dok se rerna zagreje na 220C. 
Prekriti pitu alu folijom i peći je u zagrejanoj rerni na toj temperaturi desetak minuta. 
Smanjiti rernu na 200C i peći pitu još 20 minuta.
Posle 20 minuta skinuti foliju i zapeći pitu još desetak minuta, dok se ne napravi fina zlatna korica.
Poslužiti pitu sa mesom i krompirom toplu ili hladnu, za doručak, ručak, večeru ili predjelo.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! KLIK NA GUŽVARA SA JOGURTOM.

петак, 12. фебруар 2016.

ROLAT MAČIJE OČI

Rolat mačije oči, stari kolač svima drag. Često spreman i rado viđen na trpezi, u svečanim trenutcima ili kada jednostavno želimo da se zasladimo. Lak i brz za pripremu, savršenog ukusa, jedna od omiljenih poslastica. Ako niste imali prilike da ga probate do sad toplo preporučujem, oduševiće vas i ukus i kremasta tekstura :). 
SASTOJCI: 
Za koru:
6 jaja,
6 kašika šećera,
3 kašike kakaa,
3 kašike brašna,
1/2 praška za pecivo.
Za fil:
2 jaja,
200ml mleka,
4 kašike gustina,
150g šećera,
100g čokolade,
150g margarina,
4 banane.

PRIPREMA:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Umutiti žumanca sa šećerom. Belanca umutiti posebno.
Umešati špatulom ili varjačom u žumanca brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao. 
Na kraju mežati belanca. 
Peći biskvit u plehu od rerne obloženom pek papirom na 200C oko 20 minuta (čačkalicom proveriti da li je gotovo). 
Prebaciti rolat na vlašnu krpu i lagano urolati oba kraja prema sredini. 
Staviti mleko sa šećerom na laganoj vatri da se kuva.
Jaja ulupati u dodati im gustin.
Mešati dok se sve grudvice ne razbiju. 
Ubaciti jaja u mleko i kuvati uz konstantno mešanje.
Kada počne da se zgušnjava dodati čokoladu izlomljenu na kockice.
Kada se čokolada rastopi skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Ohlađen fil sjediniti sa margarinom.
Koru polako odviti i premazati sa pola fila.
Na obe strane staviti po dve banane.
Urolati opet i premazati sa ostatkom fila.
Pre posluženja rolat mačije oči ohladiti i dekorisati po želji.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept. Klik na ROLAT SA BANANAMA.

четвртак, 11. фебруар 2016.

HLADNO PREDJELO III

Kao što sam obećala, ovaj post je posvećen hladnom predjelu i to salatama :). Salate su neizostavni deo svečane trpeze. Jednostavno, bez njih ne bih mogla da zamislim ni jedno slavlje. Ja uglavnom spremam po nekoliko vrsti i nikada se nije desilo da se ne pojedu. Salate super idu uz meze i pićance, salate super idu uz čašicu razgovora :D. Ja sam izdvojila neke koje često pravim, vi naravno suzite izbor ili ih probajte sve za različite prilike, Koju god da odaberete sigurna sam da će vam se svideti :).

RUSKA SALATA.
Ruska salata je definitvno kraljica među salatama na svečanoj trpezi!
SASTOJCI :
5oo gr krompira,
 5oo gr šargarepe,
25o gr graška,
3-4 jaja,
3oo gr šunke,
4oo gr kiselih krastavčića,
 6oo ml majoneza,
1 kašika senfa. 
PRIPREMA:
Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti i skuvati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvati ga 10 minuta. Tvrdo skuvati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti. Sve  sastojke seckati na kockice ne veće a ni mnogo manje od zrna graška (krompir, šargarepu, jaja, šunku, krastavce), i stavljati u veliku posudu. Sipati sav majonez i kašiku senfa i sve dobro izmešati. Čuvati u frižideru, poklopljeno.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

MIMOZA SALATA
SASTOJCI :
3 krompira,
4 jaja,
2oo gr šunke,
15o gr trapista,
2oo ml majoneza,
2 kisele pavlake (od 18o ml),
so po ukusu. 
PRIPREMA: 
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti, lepo iscediti i izrendati na dno posude u kojoj ćete slagati salatu. Moj predlog je da to bude staklena posuda da bi se videli redovi salate :). Majonez i pavlaku sjediniti i posoliti po ukusu. Trećinu fila od majoneza premazati preko krompira. Šunku izrendati preko fila pa opet premazati filom. Kačkavalj izrendati pa opet prekriti ostatkom fila. Na kraju na sitno rende izrendati tvrdo kuvana jaja. Mimoza salatu staviti u frižider da se lepo ohladi i sjedini pa poslužiti kao predjelo ili kao dodatak uz ručak.

KREM SALATA SA ŠEĆERCOM.
SASTOJCI :
5o gr susama,
4oo gr kukuruz u zrnu (šećerac),
25o gr krem sira,
1 pavlaka (18o gr).
PRIPREMA :
Susam kratko propržiti na teflonu. Kukuruz prokuvati, procediti i ostaviti da se ohladi. Sjediniti susam i kukuruz sa pavlakom i krem sirom. Pre služenja salatu ohladiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SUSAM SALATA.
SASTOJCI:
100g susama,
250g praške šunke,
200 g kačkavalja,
1 čaša kisele pavlake od 400g.
PRIPREMA:
Susam propržite par minuta dok ne dobije zlatnu boju. Šunku i kačkavalj izrendajte i stavite u dublju činiju. Propržen susam dodajte u činiju sa šunkom i tu ubacite kiselu pavlaku. Sve lepo promešajte i ostavite malo u frižider da se prohladi. Ova lagana salata od susama je odlična za svako godišnje doba, za svaki deo dana i za svačiji ukus. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

PILEĆA SALATA SA ŠAMPINJONIMA.
SASTOJCI :
4oo gr pečenog ili barenog pilećeg mesa,
4oo gr iseckanih mariniranih šampinjona,
2oo ml kisele pavlake,
2oo ml majoneza,
so po ukusu,
biber ili origano po želji.
PRIPREMA :
Piletinu iseći na kockice i pomešati sa šampinjonima. Dodati pavlaku i majonez, posoliti, pobiberiti i sve promešati. Staviti u frižider da se ohladi pa poslužiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

GOVEĐA SALATA.
Ovo je salata koju spremam svaki put kada imamo neko slavlje. Ko god da je probao tražio je recept. Dakle, goveđa salata je omiljena i bez nje ne počinjem ni jednu proslavu :).
SASTOJCI :
5oo gr govedine ili junetine (čistog mesa),
1 veći praziluk,
4oo gr mariniranih pečurki,
4oo ml majoneza,
5o ml senfa,
18o ml kisele pavlake od 2o% mm,
so po ukusu,

1 kocka supe za kuvanje mesa.
PRIPREMA :
Meso staviti u šerpicu i preliti vodom. Staviti kockicu supe (povrćne ili goveđe) i kuvati 2~3 h dok meso totalno ne omekša da može da se odvaja prstima.
Ako šampinjoni nisu iseckani, procedite ih i iseckajte.
Meso izvadite iz vode i iskidajte ga prstima. Ako se lepo skuvalo samo će se odvajati, nož vam neće ni trebati. Praziluk sitno iseckajte.
Pomešajte meso, praziluk i pečurke. 
Dodajte senf, majonez i pavlaku.
Posolite po ukusu i sve lepo promešajte.
Goveđu salatu stavite u frižider da se hladi pre služenja.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SALATA SA MAKARONAMA
SASTOJCI :
200g makarona,
200g šunke,
100g trapista,
čaša pavlake (18o gr),
100gmajoneza sa ukusom krastavca ili običnog.
PRIPEMA :
Skuvajte makarone po uputstvu sa kesice. Za to vreme pomešajte pavlaku i majonez. Šunku iseckate a trapist izrendajte. Sve promešajte sa oceđenim i ohlađenim makaronama. Pre služenja ohladite salatu u frižideru i dekorišite je po želji. 

SALATA OD CVEKLE.
SASTOJCI:
1 praziluk veći,
3 veće cvekle,
500g pilećeg filea,
5 kiselih krastavčića,
1 limun,
400g pavlake (20%mm),
250g majoneza,
so po ukusu.
PRIPREMA:
Posebno obariti cveklu i piletinu. Meso i cveklu ocediti i ostaviti ih da se lepo ohlade.
Praziluk sitno iseckati. Kada se cvekla i piletina ohlade iseckati ih na sitne kockice. Iseckati i kisele krastavčiće i sve pomešati. Preliti sve ceđenim limun i posoliti po ukusu.
Umešati pavlaku i majonez i ostaviti salatu od cvekle da se lepo ohladi. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

CARSKA SALATA
SASTOJCI:
1 praziluk, 
4 tvrdo kuvana jaja,
300g kukuruza šećerca,
200g praške šunke,
3~4 kisela krastavčića,
i čaša pavlake (180g),
200g majoneza. 
PRIPREMA: 
Jaja obariti i sitno ih iseckati. Praziluk očistiti i takođe ga sitno iseckati. Iseckati krastavčiće i šunku na kockice i sve lepo sjediniti. Skuvati šećerac u slanoj vodi i dodati ga u činiju sa ostalim sastojcima. Napraviti preliv od pavlake i majoneza, preliti salatu i pažljivo promešati. Ostaviti salatu da se ohladi pa je poslužiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne. 

BOSANSKA KROMPIR SALATA
SASTOJCI:
500g krompira,
3~4 kuvana jaja,
300ml pavlake,
5 kesilih krastavčića,
1 limun,
so po ukusu.
PRIPREMA :
Skuvati krompir u slanoj vodi i iseći ga na kockice.
Jaja je potrebno tvrdo skuvati i odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca iseckati na kockice i ubaciti u činiju sa krompirom.
Kisele krastavčiće takođe iseckati na kockice i ubaciti u činiju.
 Dodati začin po želji i posoliti po ukusu.
Žumanca izgnječiti i pomešati sa limunovim sokom i pavlakom.
Sa pola te smese preliti salatu i promešati. 
Salatu staviti u činijice i preliti sa ostatkom preliva.
Dobro je ohladiti pre služenja. 

SALATA SA KIKIRIKIJEM.
400g pilećeg mesa,
100g susama,
150g pečenog kikirikija,
100g šećerca iz konzerve,
100g krem sira,
400ml pavlake, 
100g majoneza,
soli po ukusu.
PRIPREMA: 
Belo meso skuvati, procediti, ohladiti i sitno iseckati. 
Napraviti preliv od krem sira, pavlake i majoneza. 
Preliti preko mesa i pomešati. U tu činuju dodati seckani kikiriki i oceđeni šećerac. 
Susam ispržiti dok ne dobije zlatnu boju i ubaciti u činiju. 
Posoliti po ukusu i staviti u frižider da se hladi pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SALATA SA PIRINČEM.
SASTOJCI:
250g pirinča,
200g šunke,
7 kiselih krastavčića,
100ml pavlake,
100ml jogurta,
100g majoneza,
biber po želji,
so po ukusu.
PRIPREMA:
Pirinač skuvati u slanoj vodi, ali ga paziti da se ne prekuva. Ocediti ga i ostaviti ga da se lepo ohladi. 
Šunku i kisele krastavčiće sitno iseckati i pomešati ih sa ohlađenim pirinčem. 
Sjediniti pavlaku, jogurt i majonez, pobiberiti i posoliti i umešati sa ostalim sastojcima. 
Salatu sa pirinčem ostaviti da se lepo ohladi pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne

SALATA SA SIROM I ORASIMA
500g sitnog sira,
200g šunke,
150g oraha,
4~5 kiselih krastavčića,
200g majoneza,
1 čaša pavlake.
PRIPREMA: 
Orahe samleti ili ih baš sitno iseckati. 
Šunku i krastavčiće iseckati na kockice i ubaciti u činuju sa orasima.
Dodati sir, pavlaku i majonez i sve lepo promešati. 
Salatu ohladiti pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne. 

Nadam se da ćete pronaći nešto po svom ukusu :).
Prijatno! 

NE PROPUSTITE I OVE RECEPTE! KLIK NA HLADNO PREDJELO  I HLADNO PREDJELO II