Za sve ljubitelje čokolade stiže jedna sočna tortica. Recept sam sama skockala od nekoliko torti i kolača i kada sam se upustila u avanturu pravljenja nisam znala da će biti tako ukusna. Mada kombinacija čokolade i višanja nikada ne može biti loša, ja prosto nisam verovala da će se ova tortica svrstati među omiljene i da će pobrati toliko pohvala :). Ja inače nisam ljubitelj teških torti i s obzirom da je čokolada u pitanju ova je toliko sočna i osvežavajuća da jedno parče nije dovoljno :D Najbolje je da je napravite dan ranije da bi se lepo slegla u frižideru a pošto je danas petak taman možete iznenaditi svoju porodicu torticom za vikend :)
Sastojci :
Za koru : I fil : II fil:
4 jaja 3 jaja 1,2 l slatke pavlake
šećer 12o gr 2oo gr šećera 5o gr mlečne čokolade
brašno 3 velike kašike 1oo gr čokolade za kuvanje 1 vanilin šećer 1prašak za pecivo 15o gr margarina 5o gr margarina
1 vanilin šećer 3oo gr višanja bez koštice
15o gr čokolade za kuvanje
15o gr margarina
i još za preliv :
1,5 dl mleka
1 čašica čoko likera ili ruma za kolače
Mera je dovoljna za kalup od 24 cm!
Priprema :
Priprema kore...
- Umutiti 4 jaja sa 120 gr. šećera.
- Dodati 3 velike kašike brašna, prašak za pecivo i vanilin šećer i sjediniti varjačom (ne mikserom).
- Otopiti 150 gr. čokolade za kuvanje i 150 gr. margarina pa uliti u smesu za koru i lepo promešati.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Kad je kora gotova preliti je sa 1,5 dl mleka pomešanog sa čašicom ruma i ostaviti da se ohladi.
Priprema prvog fila...
- Umutiti jaja sa šećerom u posudi za kuvanje na pari.
- Kada smesa počne da se zgušnjava ubaciti izlomljenu čokoladu.
- Kada se čokolada otopi fil će postati ređi pa ga je potrebno kuvati uz stalno mešanje dok se opet ne zgusne.
- Skloniti sa šporeta da se malo prohladi pa ubaciti margarin isečen na kockice i dobro promešati da se sve lepo sjedini.
- Ostaviti da se fil ohladi.
Priprema drugog fila...
- Ukuvati slatku pavlaku sa 50 gr. mlečne čokolade, vanilin šećerom i margarinom da se lepo rastopi i preliti preko hladne kore.
- Ostaviti u frižideru da se ohladi.
- Čoko-kocke po želji posuti čoko mrvicama ili rendanom čokoladom.
Pravljenje Čoko Torte sa Višnjama...
- Koru podeliti na dva dela tako što je iseći po debljini.
- Prvi deo staviti na dno kalupa za torte pa preko staviti prvi fil i u njega poređati višnje.
- Prvi fil prekriti drugom polovinom kore pa tortu prekriti drugim filom.
Prijatno!
treba probati, izgleda jako fino ..lp
ОдговориИзбриши