Странице

уторак, 25. март 2014.

LAZANJE

Lazanje, jedno od najpoznatijih jela čuvene italijanske kuhinje, ima dugu istoriju. Starogrčku reč “lasagnum”, koja se odnosila na jelo ili posudu, preuzeli su Rimljani i vremenom je dobila oblik “lasagna” i koristila se za označavanje jela sastavljenog od slojeva različitog fila između redova ravne testenine. U današnje vreme Lazanja je jelo sastvljeno od ravnih kora sa mesom i paradajz sosom mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Lazanje se mogu spremati ne samo s mesom nego i sa drugim sastojcima, kao što su sir i povrće, ali meso je ipak jedno od najpopularnijih sastojaka. Lazanje se prilično lako pripremaju a njihov ukus je neodoljiv, samo je potrebno da pratite uputstvo :). Probala sam Lazanje u mnogim restoranima ali ipak, mogu slobodno da kažem, one napravljene u kućnoj radinosti su najukusnije :D. Probajte ovaj interesantan domaći recept i zaljubite se na prvi zalogaj :D. 
 SASTOJCI :
5oo gr mešanog mlevenog mesa,
1 praziluk,
1 šargarepa,
5oo ml pasiranog paradajza,
5oo gr šampinjona,
origano i drugi suvi začini po želji,
so po ukusu,
pakovanje kora za lazanje,
po želji komad suvog mesa (da zamiriše). 
Za bešamel :
5o gr margarina,
1 puna kašika brašna,
5oo ml mleka. 

I još :
kačkavalj za rendanje preko poslednje kore po želji.
PRIPREMA :
Praziluk iseckati i prodinstati na malo maslinovog ulja. Posle 5 minuta dodati izrendanu šargarepu i origano. Dinstati još par minuta dok ne puste sokove. Ubaciti sitno iseckane šampinjone i dinstati dok ne ispari voda koju su pustile pečurke. Ubaciti mleveno meso, posoliti po želji i naliti paradajz sokom. Po želji dodati sitno seckano suvo meso. U drugoj šerpici rastopiti margarin pa dodati kašiku brašna i mešati dok se ne razbiju grudvice. Naliti mleko i konstantno mešati dok se ne dobije kremast beli sos. Svaku koru za lazanje potapati u prokuvalu slanu vodu na minut dva i ređati u posudu za pečenje podmazanu uljem ili margarinom. Preko prve kore premazati bešamel pa preko njega crveni sos od mlevenog mesa. Ponavljati postupak dok se ne utroše sve kore i sav sos. Na poslednju koru namazati bešamel i staviti da se peče oko 3o minuta na 2oo C. Pred kraj narendati kačkavalj na vrh lazanja i vratiti u rernu dok se ne rastopi. Lazanje služiti tople kao glavno bogato i sočno jelo :). 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILETINA SA MLINCIMA.


Нема коментара:

Постави коментар