Munchmallow kolač je jednostavan za pripremu, nije previše sladak a prosto je neodoljiv.
Ovo je jedan od onih ukusnih, sočnih, njamastih kolača lakih za pripremu a najbolje od svega je što nije skup :).Od detinjstva mi je to među omiljenim poslasticama a sada sam presrećna što mogu i kod kuće da uživam u ovom divnom ukusu. Za njegovu pripremu vam je potrebno bukvalno 3o minuta a čini mi se, ako vam dođu gosti, još manje od toga da se poručka :D
Ovo je jedan od onih ukusnih, sočnih, njamastih kolača lakih za pripremu a najbolje od svega je što nije skup :).Od detinjstva mi je to među omiljenim poslasticama a sada sam presrećna što mogu i kod kuće da uživam u ovom divnom ukusu. Za njegovu pripremu vam je potrebno bukvalno 3o minuta a čini mi se, ako vam dođu gosti, još manje od toga da se poručka :D
SASTOJCI :
za biskvit :
6 žumanaca,
1o ravnih kašika šećera,
6 punih kašika brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer,
pola praška za pecivo,
2oo ml mleka,
1oo ml ulja.
Za fil :
6 belanaca,
6 belanaca,
2o kašike šećera (10+10),
1 vanilin šećer,
4 kašike hladne vode,
Za glazuru :
15o gr čokolade,
5 kašika ulja,
5 kašika vode.
Žumanca umutiti sa šećerom pa dodati vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjediniti. U brašno dodati prašak za pecivo i umešati ga. Brašno i kakao dodati u smesu sa jajima pa varjačom umešati (ne mikserom). Izliti smesu za biskvit na pek papir pa peći u zagrejanoj rerni na 2oo C 2o minuta. Dok se biskvit peče mikserom mutiti belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu a smesa stoji :D.
Ubacite 1o kašika šećera i vanilin šećer pa mutite još. U šerpicu staviti 1o kašika šećera i 4 kašike vode pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodavati u belnaca i mutiti. Smesu rasporediti po kori i vratiti u rernu koja je smanjena na 12o C još 1o minuta. Glazuru napraviti od čokolade, ulja i vode. Preliti Mančmelou i odmah ga iseći na kocke i ostaviti da se ohladi i stegne. Posle par sati navalite na kolač :D.
Ubacite 1o kašika šećera i vanilin šećer pa mutite još. U šerpicu staviti 1o kašika šećera i 4 kašike vode pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodavati u belnaca i mutiti. Smesu rasporediti po kori i vratiti u rernu koja je smanjena na 12o C još 1o minuta. Glazuru napraviti od čokolade, ulja i vode. Preliti Mančmelou i odmah ga iseći na kocke i ostaviti da se ohladi i stegne. Posle par sati navalite na kolač :D.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na KINDER MILCH SCHNITTE.
Da li serbe koje se spinuje ide vruce u belanca ili se mora malo prohladiti?
ОдговориИзбришиVruce se polako sipa u belanca :)
ОдговориИзбришиSuper kolac. Pratio sam recept sve kako pise. Samo nisam imao kakao u pahu, istopio sam cokoladu za kuvanje negde oko 150 g. Ekstra je ispalo. Sutra je ponovo pravim !!
ОдговориИзбришиSuper ste se snasli :) Verujem da je kora odlicna i sa cokoladom :)
ИзбришиNapravila sam danas kolac po ovom receptu i dodala tajni sastojak(rastopljenu cokoladu150gr.umesto kakaa)ispalo je super.
ИзбришиPosebno mi se svidja blog i objasnjenja postupka izrade recepata su super,hvala Vam
ИзбришиKoliko belanaca u fil?
ОдговориИзбриши6 belanaca :) ono sto se odvoji od zumanaca :)
ИзбришиKolac je fenomenalan, pravila sam ga vec dva puta! :) Sve pohvale za blog, recepti su vrlo lepo napisani, svi sastojci navedeni i jasno je opisan proces pripreme (kazem ovo jer sam tek skoro pocela da kuvam). Veliki pozdrav! :)
ОдговориИзбришиDraga Neno, zaista mi je drago sto Vam se dopada moj blog i nacin na koji ga vodim :) Nekada sam i ja bila pocetnik i znam koliko je bitno opisati postupak do detalja! Hvala sto pratite blog, sradacan pozdrav od mene!
Избришиjednostavan,brz i ukusan kolac,hvala na receptu,upravo ga hladim :)
ОдговориИзбришиOoodlican je!;) Hvala :*
ОдговориИзбришиVelicina pleha?
ОдговориИзбришиA sta znaci ovo, 10+10 kasika secera
ОдговориИзбришиDa idu 10 direkt u belanca a 10 se spinuju pa u belanca
ИзбришиSta znaci ovo, 10+ 10 kasika secera? :)
ОдговориИзбриши10 kasika secera ide u jaja, 10 u vodu za spinovanje
ОдговориИзбришиPravila sam ovaj kolac vec par puta,svima ga preporucujem :)
ОдговориИзбришиIdentican tekst ali od slova do slova kao i na sajtu "mogu ja to sama"...inace recept je odlican!
ОдговориИзбришиHehe, prvo pogledajte datum mog posta pa onda bacite pogled na njihov :). Pre ovog bloga sam imala i sajt koji je postojao nekoliko godina ranije pre sajta mogu ja to sama. Drugo, sa njima sam saradjivala neko vreme tako da su dobili dozvolu da koriste moje tekstove! Da ne bude zabune sladeci put, informisite se pre nego sto napisete nesto!
ИзбришиInace, vecina njihovih tesktova se moze naci na drugim sajtovima, blogovima, portalima, kako stranim tako i nasim... nista novo, svi mi donekle jedni od drugih "krademo" ideje. Neki se potrude da uvedu neku inovaciju dok drugi samo prekopiraju tekst...
Избришиkada vec umutimo belanca i dodajemo secer, da li mutimo mikserom ili varjacom? Probala sam slicnu varijantu, u koru ide manje celih jaja, a fil su slag i zelatin. Fino je, a isprobacu sutra i ovo!
ОдговориИзбришиU plehu kog dimenzija se pece ova kolicina biskvita, da li je 25x30 mali? Hvala unapred na odgovoru
ОдговориИзбришиOdlican recept! Tekst jasan,detaljan,jednostavan! Sve pohvale :)
ОдговориИзбришиPrekrasan kolač u kratkom vremenu se imate izvrstan desert.Sve pohvale za recept.
ОдговориИзбришиmeni je ukus ovog dela od belanaca apsolutno odvratan. bas se osecaju jaja. sam sam napravila varijaciju gde beli deo pravim od mleka sa zelatinom u koji umutim slag. I ukus najvise podseca na originalni mancmelou! a od gore je finije kad pomesam cokoladu sa malo slatke pavlake i prelijem na hladno
ОдговориИзбришиKolac je odlucan..samo ko ne voli previse slatko,moze stavit manje secera
ОдговориИзбришиKolac sam pravila odican recept
ОдговориИзбриши