Странице

четвртак, 18. септембар 2014.

PUNJENE MEKIKE

Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje bilo je često u kuhinjama naših majki i baka. I sada su omiljene i svi im se obraduju. Iako prženje u dubokom ulju i nije baš preporučiljvo, ja sam za to da se s vremena na vreme sebi da oduška :D. Mislim da o mekikama ne moram mnogo da vam pričam, moram da navalim na njih što i vama preporučujem :).
SASTOJCI :
1 kg mekog brašna,
pakovanje svežeg kvasca,
1 jaje,
1 kašičica soli,
kašičica šećera,
4oo ml  mleka, 
4oo ml vode,
šoljica ulja. 
Za punjenje :
2oo gr trapista,
2oo gr šunke, pečenice, pršute ili salame...
PRIPREMA :


U vanglu sipati brašno, posolimo, pa dodamo kvasac, jaje i toplu vodu i mleko. Zamesiti mekše testo i pokrioti krpom i ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste treba ga premesiti i opet malo pustiti da naraste. Rastanjiti testo 1 cm debljine, pa nožićem za testo podeliti na pravougaone parčiće.
Na svako parče naneti iseckano meso i izrendani trapist. Izrezane i nafilovane parčiće preklopiti sa jedne, pa sa druge strane, formirati rolnicu vodeći računa da fil ostane unutra. Rolnice razvući rukama da se udvostruče po dužini pa ih redjati na radnu ploču. Mekike se prže na umerenoj temperaturi, potrebno je dosta ulja 2-3 cm dubine. Mekike  spuštati u vruću  masnoću. Ako je ulje previše zagrejano mekike će spolja zagoreti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom prevrtati i zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave. Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće. Sačajte da se prohladite pa navalite na njih uz jogurt ili kiselo mleko :D.


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI UŠTIPCI.

Нема коментара:

Постави коментар