Странице

уторак, 9. децембар 2014.

MEKIKE (posno)

Mekike su spremale naše bake. Taj miris, dobro poznat, vraća u detinjstvo. Od testa se pravila prava gozba. Još ako bi se našlo malo kajmaka, ajvara ili domaćeg sira svi bi se lepo naručkali. Umesto kolača smo na uštipke mazali domaći džem i svi bi redom bili musavi ali srećni, jer nema ništa lepše :D. Znam da prženja u dubokom ulju nije baš zdravo, ali nekad treba sebi dati oduška :).

SASTOJCI :
1 kockica svežeg kvasca,
3oo ml tople vode,
5oo gr brašna,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera.

PRIPREMA ;
Sipati toplu vodu u vanglu u kojoj ćete mesiti. Dodati izmrvljen kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nabubri. Zatim sipati brašno i so i umesiti glatko testo. Ne treba preterivati sa brašnom, da mekike ne bi bile tvrde. Ostaviti testo da se udvostruči oko sat vremena, a zatim ga staviti na radnu površinu posutu brašnom. Razvući testo na oko 1 cm i iseći pravougonike. Svaki pravougaonik preseći oštrim nožem po sredini. Staviti mekike u vrelo ulje da se peku i kad porumene sa obe strane  izvaditi ih na papirni ubrus da se ocede i upiju višak masnoće. Mekike poslužiti odmah uz omiljeni namaz dok su još tople.


Ne propustite i ovaj recept! Klik na VLAŠKE PLAŠINTE.


Нема коментара:

Постави коментар