Juče ujutru sam htela da obradujem ukućane nekim domaćim pecivom. Jer, ništa lepše od mirisa domaćeg peciva koji se od ujutru širi domom. Ali ujutru ja nisam, odmah čim otovrim oči, orna i spremna za bilo kakav rad. Treba mi vremena da dođem k'sebi i počnem da funkcionišem, tako da nije bilo vremena za neko testo koje treba da narasta. Dok sam pila jutarnju kaficu na pamet mi je palo da bih mogla od onog testa za piroške da napravim kiflice. Fetu sam imala, kao i sve ostale potrebne sastojke, dobru volju takođe, samo ih je trebalo umesiti i staviti u rernu. Ništa lakše i brže :D. U toku pripreme sam malo izmenila mere i sastojke a kiflice su bile sasvim zadovoljavajuće. Meke i ukusne, nama je to najbitnije :).
SASTOJCI :
25o~3oo gr brašna,
1 belance,
13o gr feta sira (ili nekog svežeg ako već imate u kući),
5o ml mleka,
5o ml ulja,
1 kašičica soli,
1 prašak za pecivo,.
Za premaz :
1 žumance,
1 kašika pavlake,
semeke po želji (susam, lan, susncokret...).
PRIPREMA :
Brašno (za početak 25o gr) pomešati sa praškom za pecivo i prosejati ga. Dodati ostale sastojke i mikserom polako sjediniti. Koristite one spiralne nastavke za testo. Prvo mutite najslabijom brzinom pa polako pojačavajte. Isključite mikser i rukama ga još malo obradite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite ga oklagijom.
Sada uključite rernu na 2oo C da se greje.
Testo je mekše od običnog i lepljivo je, pa pospite brašno i preko gornjeg sloja testa da se oklagija ne bi lepila. Rastanjite ga kao za obične kiflice i isecite na trougliće. Ja sam dobila 16 komada od ove količine. Punila sam ih praškom šunkom a vi ih možete filovati po želji (ajvarom, čvarcima, sirom...) ili ne morate, lepe su i ukusne i bez ikakavog fila :).
Urolajte kiflice i poređajte ih u podmazan pleh.
Premažite ih razmućenim žumancetom sa pavlako i pospite mrvice. Ja sam na svaki red druge semenke stavila :).
Stavite ih u rernu i pecite 25~3o minuta, dok lepo ne porumene sa svih strana.
Kada se malo prohlade navalite :D. Lepe su i tople ali su meni čak i lepše hladne.
Нема коментара:
Постави коментар