Странице

уторак, 24. фебруар 2015.

PITULJICE SA SPANAĆEM I SIROM

Zeljanicu obožavam i kada su pite u pitanju ona je uvek moj prvi izbor. Sa spanaćem i zeljem volim da pravim razne đakonije, ali najviše pite i peciva. Uživam u mirisu koji se širi mojim domom kada se zeljanica peče :D. A tek što uživam u ukusu, njam njam. Ovoga puta sam pravila koktel rolnice sa spanaćem i sirom koje su nestale dok si rekao keks. Nema puno posla oko pripreme a zaista su fantastične. Mogu se poslužiti kao predjelo i kao doručak ili večera a nisu loš izbor ni kada vam dolazi društvo pa uz čašicu razgovora :). 

SASTOJCI :
Za kore : 
5oog oštrog brašna,
oko 3oo ml mlake vode,
1 kašičica soli,
2~3 kašike ulja.
Za fil :
5oog skuvanog i sitno iseckanog spanaća,
25og sitnog sira,
2 jaja,
2 kašike pavlake,
soli po ukusu. 

PRIPREMA :
U vanglu prosejati brašno i dodati so i ulje.
Dodati malo vode i mesiti testo postepeno dodavajući još mlake vode sve dok ne dobijete fino testo.
Testo ne treba da bude ni previše meko ni previše tvrdo.
Podeliti testo na 6 jufki i blago ih nauljiti.
Ostaviti ih da odmaraju prekrivene prijanjajućom folijom oko pola sata. 
Za to vreme priremiti fil.
Izmešati spanać, sir, jaja i pavlaku.
Posoliti po želji. 
Pripremiti stari stolnjak.
Pospite brašo po stolnjaku da bi testo lepo prijanjalo.
Svaku jufku rastanjiti prvo pesnicama pa je onda spustiti na stolnjak.
Polako vucite nadlanicama sa svih strana. 
Ako prvi put razvlačite testo pazite da ne puca i rastanjite ga dokle mislite da možete.
Nemojte preterano forsirati, nije ni bitno da se providi.
Nisam ni ja ovog puta rastanjila kao za pitu.
Ostaće vam zadebljani krajevi koje je potrebno odstraniti. 
Ostavite ih sa strane.
Rasporedite fil na svaku koru, po jednoj trećini kore, i zarolajte služeći se stolnjakom.
Dakle, sa jednog kraja krenite da vučete stolnjak na gore i testo će samo krenuti da se rola. 
Pre neki dan sam postavila recept za krompirušu i tamo sam napisala da ja razvlačim testo na glatkoj površini. Do tada nisam probala sa stolnjakom. Ova varijanta je lakša i za razvlačenje i rolanje. 
Poređajte kore u podmazan pleh i ostavite ih da odstoje oko 15 min. dok vi zagrejete rernu na 2oo C.
One ostatk skupite i napravite još jednu jufku od njih.
Prekrijte je to folijom i ostavite je da odmara.
Neće hteti odmah da sarađuje, pucaće, i zato je bitno da odstoji.
Sa tom jufkom napravite pitu sa jabukom ili višnjama, da se zasladite posle zeljanice :D.
Pecite pite  oko 3o minuta ili dok ne porumene.
Kada se prohlade isecite ih na rolatiće jednake veličine i poslužite uz pavlaku ili jogurt :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KROMPIRUŠA SA DOMAĆIM KORAMA.



Нема коментара:

Постави коментар