Странице

среда, 20. мај 2015.

SAVIJAČA SA TIKVICAMA I FETA SIROM

Sezona tikvica je u punom jeku i ja prosto moram da ih iskoristim sve dok traju :). Pita sa tikvicama je jedna od omiljenih letnjih đakonija. Savršeno se slaže uz jogurt, kiselo mleko ili paradajz salaticu. Lepa je i topla i hladna i zbog toga je možete spremiti i uveče da bi je sutradan nosili na plažu. Moj predlog je da je napravite za doručak kada je cela porodica na okupu, uživaćete u druženju i dobroj klopi :D.

SASTOJCI :
500g domaćih kora,
500g feta sira,
3 tikvice,
1 praziluk,
100g pančete ili suvog vrata (ovo ne mora),
5 kašika brašna,
200 ml kisele vode,
so po ukusu.
Za preliv :
4 jaja,
100 ml ulja,
200 ml kiselog mleka,
200 ml mleka,
pola praška za pecivo.

PRIPREMA :
Za preliv sve sastojke umutite da se lepo sjedine.
Tikvice možete, a ne morate, izrendati. Prethodno ih  neoljuštene  potopite u vodu sa kašikom sode bikarbone na pola sata. Ovo je bitno ako ih nećete ljuštiti da bi se otklonili pesticidi.
Kada ih izrendate ostavite ih cediljki da se lepo iscedi voda iz njih.
Na malo ulja propržite sitno seckani praziluk i dodajte seckanu pančetu. 
Pržite par minuta, dok ne zamiriše onako lepo.
U vangli pomešajte sir, isceđene tikvice, brašno pomešano sa kiselom vodom, prašak za pecivo i na kraju luk sa pančetom.
Sve lepo promešajte.
Izdvojite po tri kore za svaku savijaču.
Na prvu premažite preliv. Zatim stavite drugu koru i takođe je premažite.
Preko nje stavite treću koru i premažite je prelivom u tankom sloju pa rasporedite fil od tikvica i sira.
Uvijte kore u rolat i prebacite ga na nauljen pleh.
Ponovite postupak dok ne utrošite sve kore i fil.
Možete ih podeliti na pola i premazati umućenim jajima, takođe ih posuti susamom.
Pecite savijače sa tikvicama u zagrejanoj rerni na 200C oko 30~35 minuta, dok lepo ne porumene. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA OD GRIZA I TIKVICA.


Нема коментара:

Постави коментар