Lazanja je jedno od najomiljenijih italijasnkih specijaliteta. Brzo se sprema i nije preterano komplikovano jelo, pa ga mogu spremati i oni koji se tek oprobavaju u kulinarskom umeću. Recepata za lazanje ima bezbroj ali su najpopularnije one sa mlevenim mesom. U lazanjama uživaju i najzehtevnija nepca i zbog toga ih možete poslužiti i u svečanim prilikama :). Rolovane lazanje se spremaju na malo drugačiji način ali su podjednako ukusne kao klasične, iako se na oko razlikuju. Pri sečenju fil ne curi sa strane i ostaje jedna lepa forma, što je, složićete se, lepše.
PRIPREMA :
Pre nego što počnete da pravite fil stavite u jednoj veći šerpi vodu da se skuva.
Prvo napravite bešamel.
Rastopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok se ne razbju grudvice.
Na kraju dodajte mleko i kuvajte dok ne dobijete lep krem.
Kuva se dok ne proključa uz kostantno mešanje.
Crni luk sitno iseckajte i prodinastajte ga na malo ulja.
Dodajte mleveno meso i dinstajte još par minuta.
Šampinjone iseckajte i ubacite u posudu sa mesom.
Kada voda od šampinjona ispari dodajte origano i posolite po želji.
Na kraju dodajte sok od paradajza.
Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa šporeta.
Svaku koru za lazanje potopite na par sekundi u vrelu vodu da omekša.
Premažite koru sa bešamel sosom, pa preko njega rasporedite fil od mesa.
Urolajte lazanju kao palačinku.
Slažite jednu do druge u vatrostalnu činiju ili tepsiju.
Sa ostatkom bešamel sosa prelijte rolovane lazanje.
Uključite rernu na 200 C da se zagreje.
Pred pečenje izrendajte trapist po lazanjama.
Pecite lazanje oko 30 minuta, ili dok lepo ne porumene.
Pogledajte i video recept.
Pogledajte i video recept.
Нема коментара:
Постави коментар