Странице

недеља, 24. април 2016.

JELA SA KUVANIM JAJIMA

Koliko vam se puta desilo da vam posle Uskrsa ostane kuvanij jaja? Meni svaki put! Ali dobro, to nije čudno s obzirom da ja ispod 150 jaja ne farbam :D. Iako se većina pojede uvek ostane, pa ja sa tim jajima danima spremam ukusne đakonije. I ne, ne dosade nam jer je svako jelo drugačije i posebno na svoj način. Jaja danima mogu stajati u frižideru, pa je zgodno da ih iskoristite za neko od jela koje vam se dopada. Za ovaj post sam izdvojila recepte koje godinama isprobavam, a koji su mi ostavili dobar utisak :). Tu su predjela, prilozi i glavna jela, pa šta ko voli :D. Sva ta jela možete spremiti i za sam dan Uskrsa, degustatori će biti oduševljeni :).

ROLAT OD MLEVENOG MESA SA JAJIMA
SASTOJCI :
350g mešanog mlevenog mesa,
2 krompira skuvana,
1 parče starog hleba,
1 veza mladog crnog luka ili 1 praziluk,

1 jaje,

3 kašike prezli,
2 kašičice soli,
1 kašičica origana,
4~5 kuvanih jaja. 

PRIPREMA :

Hleb izmrviti i potopiti u malo vode (da lepo upije ali ne i da pliva u vodi). Mladi luk iseckati, kuvani krompir ispasirati i sve ubaciti u posudu sa hlebom. Dodati meso, jaje, prezle, so i origano pa umesiti kao testo. Smesu rasporediti po foliji kao koru a na sredinu poređati kuvana jaja.
Zaviti meso uz pomoć folije u rolat i zamotati pa tako staviti da se peče oko 3o minuta na 2oo C. Posle pola sta otvoriti foliji i peći još desetak minuta.

PROLEĆNA SALATA SA JAJIMA I ROTKVICAMA:

SASTOJCI :
3 veća ili 4 manja tvrdo kuvana jaja,
1 veza rotkvica,
1 veza mladog crnog luka,
25og krem sira,
po želji rendana ili secana šunka,
ako volte stavite i malo rendanog trapista.
PRIPREMA :
Kuvana jaja oljuštite i sitno iseckajte.
Rotkvice i mladi luk takođe sitno iseckajte i ubacite u činiju sa jajima.
Na kraju dodajte krem sir i sve lepo promešajte.
Možete dodati sitno seckanu šunku i rendani trapist ako volite i želite :).
Ostavite salatu u frižideru da se hladi do služenja.

MIMOZA SALATA:

SASTOJCI :
3 krompira,
4 jaja,
200g šunke,
150g trapista,
200 ml majoneza,
2 kisele pavlake (od 180 ml),
so po ukusu. 
PRIPREMA:
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti, lepo iscediti i izrendati na dno posude u kojoj ćete slagati salatu. Moj predlog je da to bude staklena posuda da bi se videli redovi salate :). Majonez i pavlaku sjediniti i posoliti po ukusu. Trećinu fila od majoneza premazati preko krompira. Šunku izrendati preko fila pa opet premazati filom. Kačkavalj izrendati pa opet prekriti ostatkom fila. Na kraju na sitno rende izrendati tvrdo kuvana jaja. Mimoza salatu staviti u frižider da se lepo ohladi i sjedini pa poslužiti kao predjelo ili kao dodatak uz ručak.

PECIVO DEDIN BRK SA SPANAĆEM I JAJIMA:

SASTOJCI :
Za testo :
500g brašna,
2 jaja,
100 ml jogurta,
50 ml vode,
50 ml ulja,
1 kockica kvasca (4og),
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli.
Za nadev :
3oog skuvanog spanaća,
2oog sira po želji,
3~4 kuvana jaja.
PRIPREMA :
Jogurt i vodu podmlačiti na ringli. 
U to dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati.
Ostaviti da nabubri.
Brašno prosejati u vanglu i dodati jaja, so i ulje.
Zatim dodati kvasac i umesiti glatko testo.
Prekriti ga krpom i ostaviti ga da se udvostruči.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom ga rastanjiti u pravougaonik debljine oko pola cm.
Odseći stranice da testo bude ravno.
Te ostatke testa iskoristite za trakice koje ćete staviti preko jaja.
Spanać očistite, skuvajte, lepo ocedite i sitno iseckajte.
Pomešajte ga sa sirom i posolite po želji.
Jaja skuvajte i oljuštite.
Testo premazati sa nedevom od spanaća i obe stranice uviti u rolat.
Ne stiskajte puno da nadev ne iscuri.
Na sredinu poređajte kuvana jaja.
Od onog testa koje vam je ostalo napravite trakice i prekrijte jaja unakrst.
Pažljivo prebacite na pleh obložen pek papirom i ostavite još pola sata da odstoji.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite oko pola sata (toliko je trebalo mojoj rerni).
Pre pečenja možete premazati jajetom i posuti susamom.

MUSAKA SA KUVANIM JAJIMA:

SASTOJCI;
9 kuvanih jaja,
500g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
1 kašika brašna,
1 jaje,
so, vegeta, biber po ukusu,
200ml mleka,
100g trapista.
PRIPREMA:
Tvrdo kuvana jaja preseći na pola po dužini, pa polovine poslagati na dno nauljene vatrostalne posude.
Luk sitno iseckati, prodinstati ga na malo ulja, pa mu dodati meso i još malo dinastati.
Posoliti, dodati začine po želji, pa umešati jaje.
Smesu sa mesom rasporediti preko kuvanih jaja.
Na tri kašike ulja upržiti kašiku brašna. Naliti mlekom, pa kuvati dok se ne zgusne.
Tom smesom preliti musaku, posuti izrendani trapist i peći je na 200C dok lepo ne porumeni.


GURMANSKE ĆUFTE PUNJENE JAJIMA:

SASTOJCI:
500g sveže roštiljske kobasice,
4 kuvana jajeta,
brašno po potrebi,
2 jajeta,
150g prezli,
ulje za prženje,
začini po želji,.
PRIPREMA:
Kobasice oljuštite i dobro ih viljuškom izmrvite.
Toj smesi dodajte začine koje želite, te je podelite na 4 jednaka dela.
Svaki deo rukamaoblikujte u pljeskavicu, na sredinu stavite jedno jaje, pa umotajte i formirajte loptu.
Loptice prvo uvaljte u brašno, zatim ih provucite kroz izlupana jaja,  na kraju u prezle.
Pržite ih dok lepo ne porumene sa svih strana. 

JAJA PUNJENA RENOM
SASTOJCI: 
4 kuvana jaja,
2 kašike rena,
2 kašike krem sira,
PRIPREMA:
Tvrdo kuvana jaja preseti na pola po dužini izvadite žumanca.
U jednoj činiji sjedinite mikserom žumanca, krem sir i ren. 
Smesu stavite u poslastičarski špric ili običnu kesu.
Nafilujte jaja, pospite ih alevom paprikom.
Stavite ih u frižider pre služenja.

PILIĆI OD KUVANIH JAJA:

SASTOJCI:
5~6 kuvanih jaja,
1 kašika pavlake, 
1 kašičica senfa,
1 kašika majoneza,
so po ukusu,
biber u zrnu,
sveža šargarepa. 
PRIPREMA: 
Oljuštite tvrdo kuvana jaja, pa lagano isecite vrh jaja. 
Donji deo jaja takođe isecite tako da jaje može da stoji uspravno. 
Pažljivo izvucite žumanca.
U jednoj činiji mikserom sjedinite žumanca, senf, pavlaku i majonez.
Posolite po ukusu. 
Smesu stavite u špric i punite jaja. 
Od ostatka belanceta namestite piletu kapicu.
Od bibera napravite oči a od šargarepe isecite trougliće za nos. 
Pre služenja jaja držite u frižideru. 

PEČENE ĆUFTE SA JAJIMA
500g mlevenog mesa,
3 kašike prezli, 
1 manji crni luk,
2 čena belog luka,
so po ukusu,
1 jaje,
8 kuvanih jaja,
3 jajeta za pohovanje,
prezle.
PRIPREMA: 
U posudu sa mlevenim mesom dodati jedno jaje, 3 kašike prezli, so, isecan crni, iseckan beli luk, i sve lepo rukama umesiti. 
Podeliti smesu na 8 delova i svaki deo rukama rastanjiti kao pljeskavicu. 
Na sredini pljeskavice staviti jedno jaje pa uviti i formirati lopticu. 
Svaku lopticu uvakjati u ulupana jaja pa u prezle.
Poslagati ih na pleh obložen pek papirom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata ili dok lepo ne porumene.

PRIJATNO!

Нема коментара:

Постави коментар