недеља, 10. април 2016.

ZANIMLJIVE TEHNIKE FARBANJA USKRŠNJIH JAJA

Farbanje uskršnjih jaja je umetnost! Godinama unazad se farbanju jaja pridaje veći značaj nego ranije. To znači da se farba iz kesica prevazilazi i da se polako uvode nove interesantnije tehnike. Ja sam rado prihvatila neke od tehnika. Svake godine se zaigram i ofarbam od 150 do 200 jaja. Da, da, mnogi od vas će reći WOW, neki će pomisliti koju smo farmu opljačkali, neki će se pak pitati ko to sve pojede...Da vam otkrijem tajnu :) Jaja moj svekar vredno skuplja koji mesec ranije, i to su domaća jaja od naših koka. Nešto pojedemo mi, nešto se razdeli, od nekih napravim ukusne đakonije. Uglavnom ništa se ne baci! Uskrs, kao i svaki drugi praznik, obeležavamo u krugu porodice. Ali ipak, Uskrs je poseban. Svake godine smo u selu, a tamo je tradicija da se rano ujutru nose deci iz komšiluka uskršnji paketići sa jajima. Prve dve godine su se svi divili divno ofarbanim jajima i pitali se ko je to tako farbao. Kada su žene saznale, moram da priznam da su počele da se trude i da ukrašavaju uskršnja jaja na drugačiji način nego uobičajeno. Moj svekar kaže da se takmiče, jer je to takva sredina hihi, a meni ipak to nije važno, šta više drago mi je što sam ih motivisala na kreativnost. U daljem tekstu ću vam predstaviti neke od tehnika farbanja uskršnjih jaja, a vi ako se uputite u tu avanturu javite mi da li ste zadovoljni rezultatima. Ja vam garantujem da će to biti najlepše ofarbana jaja do sad! 

FARBANJE JAJA KREP PAPIROM:

Ova tehnika je prilično laka i brza. Jaja ofarbana krep papirom su izuzetno efektna i zanimljiva za oko. Pre nego što počnete potrebno je da pripremite krep papir u boji i sirće. Najbolje da to budu boje jačeg inteziteta (ciklama, teget, ljubačsta, tamno zelena). Svetle boje se neće videti, znam jer sam sve probala ;).
Jaja skuvajte u standardno i ostavite ih da malo prohlade.
Postoji nekoliko varijati farbanja jaja ovom tehnikom, pa vi odlučite kojom ćete se poslužiti.
Krep papir iseckajte na trakice. Trakicama umotavajte jaje tako da budu jedna do druge. Ovo možete raditi sa različitim bojama ili sa jednom bojom krep papira.
Jaje umotano u krep papir možete lagano potopiti u posudu u kojoj ste sipali sirće ili možete nekim sunđerom natopiti papir. Bitno je da sav krep papir bude mokar da bi se boja lepo primila.
Drugi način je da krep papir isečete na veće pravougaonike i da zavijete jaje u jednom potezu. Ja to radim sa duplim slojem krep papira. Samo ga umotam sa po kojim naborom jer je tako interesantnija šara. Obavezno malo jače prislonite papir na jaje da bi boja bila efektnija. Postupak sa sirćetom je isti.
Ovo možete uraditi i sa dve boje, recimo sa jedne strane teget a sa druge ciklama. Vrlo se lepo uklapaju i izgledaju baš neobično.
Jaja umotana u krep papir ostavite da se osuše. Kada se krep papir skoro skroz osuši skiniite krep papir i premažite ih uljem.
(ova teget i roze jaja su farbana krep papirom)


DEKUPAŽ TEHNIKA 

Dekupaž tehnika je laka i vrlo efektna.
Za jaja ukrašena dekupaž tehnikom će vam biti potrebne troslojne salvete sa sitnijim detaljima, ulupano belance, i po mogućstvu tvrdo kuvana bela jaja.
Pripremite i neku posudicu sa vodom, kao i četkicu za likovno.
Jaja tvrdo  skuvajte po standardnoj proceduri u vodi.
Ostavite ih da se ohlade.
Prvi, gornji  sloj salvete odvojite pažljivo. Vlažnom četkicom pređite oko motiva koji želite da prenesete na jaje. Znači, ako recimo imate zeku, oko njega četkicom namokrite da bi se lakše skinuo, odvojio, od ostatka salvete. Sada tog zeku ili šta već imate polako skinite sa salvete, ali pazite da ne pocepate ostatak salvete. Ako se plašite da ne pocepate salvetu možete te motive iseckati makazicama, ali u tom slučaju ne odvajajte slojeve salvete pre sečenja već posle.
Jaje namestite da stoji u držaču za jaje ili ako to nemate iskoristite čašicu za rakiju.
Na mestu na jajetu gde želite da vam bude aplikacija premažite  ulupanim belancetom.
Nalepite deo salvete koji ste pripremili i njega prmažite belancetom, ali pažljiov jer se namokrena salveta lako cepa.
Postupak ponovite ako želite na više mesta i ostavite jaje da se skroz lepo osuši.
U mnogim knjižarama se mogu pronaći salvete na komad sa raznim motivima, pa tako ne morate kupovati celo pakovanje već samo one koje vam se dopadnu.

FARBANJE JAJE SA EFEKTOM POZLATE ILI SREBRA

Pre nekoliko godina sam otkrila grčke farbe za jaja i od tada ih ne menjam. Od skoro i naši prave takve farbe tako da su one sada dostupne na svim pijacama i većim marketima.
To su farbe u gelu, spakovane u kutiju po 5 komada. Uz njih se dobiju rukavice jer se već skuvana jaja muljaju po ruci u nekoliko kapi te farbe. Boje su izuzetno intenzivne i postojane a što se efekta tiče to birate sami. Postoji mermerni efekat, sedefasti efekat, mat efekat, kao i efekat sjaja.
U nekim pakovanjima se mogu pronaći folijice koje se lepe na jaja ali njih bude malo, tj meni nije dovoljno. Tako dekorisana jaja su mi baš interesantna ali ako ne nađete te farbe sa folijama možete iskoristiti ukrasni papir.
Pripremite kuvana jaja, ukrasni papir sa srebrnim i zlatnim sjajem, boje za jaja.
Jaja tvrdo skuvajte i ostavite ih da prohlade. Najbolje je koristiti te boje u gelu, po mogućstvu lepljive jer vam onda nije potreban lepak. Dakle, obojite jaje u željenu boju i ako je boja lepljiva dok se suši umotajte jaje u parče ukrasnog papira. Papir prislonite sa one strane bez motiva, mat strane. Stegnite foliju dovoljno čvrsto da se prenese ali i dovoljno nežno da jaja ne puknu.
Polako skinite foliju. Na jajima bi mestimično trebao da ostane efekat folije.
Ako vam ipak boje nisu lepljive, za ovu dekoraciju možete koristiti lepak za papir.
Premažite obojeno, osušeno, jaje na mestima gde želite da vam se prenese folija i tapkajte na tim mestima dok ne ostane efekat sjaja. Možete i ravno zalepiti foliju na to mesto sa lepkom pa samo cimnuti...
Kada se jaja lepo osuše premažite ih uljem.

FARBANJE JAJA PIRINČEM

Vrlo interesantna, brza i efektna tehnika farbanja jaja.
Pripremite nekoliko posuda sa poklopcem, boje za jaja u gelu (gore sam ih spominjala), pirinač, tvrdo kuvana jaja.
U jednu posudu stavite šaku pirinča. Po njemu nakapajte nekoliko kapi željene boje.
Poklopite i izmućkajte da se pirinač sjedini sa bojom.
Sada ubacite kuvano, ohlađeno jaje, preklopite i polako protresite posudu. Bućkajte, ne oreterano jako da jaje ne bi puklo, dok se jaje ne oboji.
Izvadite jaje iz posude, ako se zalepio koji pirinač skinite ga, i ostavite jaje da se osuši.
U toj posudi možete ofarbati nekoliko jaja.
Postupak ponovite sa drugim bojama.
Jaja farbana na ovim način će izgledati neobično, tačkasto i šareno :).

FARBANJE JAJA SA ČIPKOM

Vrlo interesantna, ženstvena i nežna tehnika farbanja jaja je sa čipkom.
Pripremite čipku koja vam se dopada, tvdo kuvana jaja, boje za jaja i gumicu za domaćinstvo.
Možete koristi čipku u boji, tanju ili deblju, čipku sa ređim ili gušćim motivima...
Parče čipke čvrsto obmotajte oko jaja, zategnite i uvurnite sa jedne strane. Taj uvrnuti deo gumicom zamotajte. U posudi sa rastvorenom željenom bojom umočite jaja sa čipkom. Ostavite ih minimum 15 minuta da odstoje u boji. Izvadite jaja, makazicama skinite čipku i ostavite ih da se osuše.
Suva jaja premažite sa malo ulja.
Divna su, zar ne?! :)

Nadam se da će vam se neka tehnika dopasti i da ćete je isprobati :) 

1 коментар: