Странице

среда, 24. мај 2017.

RUPIČASTI HLEB


Hleb obožavam! Posebno domaći, mada može da me zainteresuje i dobar pekarski lebac. Taj miris koji se širi mojim domom, dok se hleb peče, je nešto što volim od malena. U vreme sankcija, čuvenih devedesetih, u devedeset posto domaćinstava se mesio domaći hleb, kao i vsa druga peciva. Taj miris se urezao u pamćenje, a baš takvo sećanje ja želim da stvorim svojoj deci. Iako sam u poslednje vreme na specijalnom režimu ishrane i mesim samo integralne hlebove, ponekad (uglavnom svetom nedeljom) volim da obradujem kako sebe, tako i svoje najmilije. Ovaj hleb je zaista divan. Sadrži sve elemente jednog dobrog hleba. Hrskava korica, meka i rupičasta sredina, miris kojem se ne može odoleti su elementi koji me teraju da mu se opet i iznova vraćam :D.
SASTOJCI:
1kg mekog brašna,
800ml vode,

1 kockica kvasca (40g),
2 kašičice soli,
1 kašika šećera.

PRIPREMA:
Odvojiti jednu šolje vode od onih 800ml.
U mlakoj vodi (onoj šolji koju ste odvojili) razmutiti kvasac i kašiku šećera.
Kada se kvasac aktivira pomešati ga sa prosejanim brašno pomešanim sa soli i ostatkom vode.
Rukama ili varjačom umesiti glatko testo i ostaviti ga pokrivenog da odstoji dvadesetak minuta.
Opet premesiti testo, pokriti ga i ostaviti da odmara narednih 20 minuta.
Postupak ponoviti još 2~3 puta.
Što ga više puta premesite to će hleb biti rupičastiji.

Testo prebaciti na dobro pobrašnjenu radnu površinu i polako, nežno, rukama oblikovati dva valjka.
Pažljivo ih prebaciti na podmazan pleh i ostaviti ih da odmore 15 minuta.
Za to vreme zagrejati rernu na 200C.
Peći hleb dok lepo ne porumeni.
Kada se prohladi uživajte.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LUDO TESTO.

Нема коментара:

Постави коментар