Za ljubitelje dobre sarme, dobra vest je da ona ne mora da se pravi samo od kiselog kupusa, Isto tako, sarma ne mora biti isključivo zimsko jelo. Umesto kiselog kupusa možete koristiti listove zelja, slatki kupus, blitvu ali i listove vinove loze. Ovo ukusno, glavno, jelo poslužite sa kiselim mlekom i oduševite svoje degustatore. Sarmice od vinove loze možete spremiti sa mesom ili kao posnu varijantu sa krompirom ili šampinjonima umesto mesa. Varijatnti je nekoliko, na vama je da odaberete omiljenu.
SASTOJCI:
30 do 40 većih listova vinove loze,
500g mlevenog mesa,
100g pirinča,
1 veća glavica crnog luka,
1 šargarepa,
2 čena belog luka,
1 jaje,
so,
1 kašika aleve paprike,
za posnu verziju koristite renadni krompir i iseckane šampinjone (500g).
PRIPREMA:
Listove vinove loze oprati i popariti nekoliko minuta u vreloj vodi, a zatim ih izvaditi da se ocede pazeći da ne omekšaju previše.
Crni luk sitno iseckati i propržiti ga na ulju par minuta.
Dodati sitno seckan beli luk i izrendanu šargarepu.
Dinstati uz dodavanje po malo vode oko 5 minuta.
Dodati meso i sve lepo promešati i dinstati nekoliko minuta.
Ako koristite krompir izrendajte ga i pomešajte odmah sa pirinčem, ili šampinjone dinstajte dok voda ne ispari pa onda dodajte pirinač.
Na kraju dodati opran pirinač.
Posoliti, dodati alevu papriku i začine po želji
Skloniti sa šporeta, pa kad se fil prohladi umešati jedno jaje.
Na list vinove loze staviti po kašiku fila i umotati kao za klasičnu sarmu.
Slagati sarmice u dublju posudu.
Ako ne može da stane jedan red slobodno stavite u dva reda, jedne preko drugih.
Nalijte vodom ili ako više volite paradajz sokom i stavite ih da se kuvaju na srednjoj temperaturi oko sat vremena.
Za ove sarmice ne važi da što se duže kuvaju to su lepše.
Dakle, da se ne bi raspale kuvajte dok ne vidite da su gotove.
Na kraju ako volite dodajte zapršku.
Možete ih zapeći u rerni, takođe na srednjoj temperaturi.
Sarmice od vinove loze poslužiti tople uz kiselo mleko ili pavlaku.
Pazite prilikom vađenja da ostanu cele jer lako mogu da se raspadnu, posebno ako su se prekuvale.
Preko sarmi u tanjiru možete staviti krišku limuna što će im dati estetsku notu ali i pojačati ukus.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар