Странице

петак, 16. новембар 2018.

POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA


Lenja pita, ukusna, mekana i neodljiva, miriše na bakinu kuhinju. Lenja pita potseća na vreme kada smo bili deca, na vreme kada su nas okruživali mirisi domaće hrane. Naše bake, a i mame, su imale više vremena da nam spremaju ukusne đakonije. Ti mirisi su se urezali u sećanje. Jedno od najlpeših sećanja je miris lenje pite u jesen. U ovom postu vam predstavljam recept za posnu lenju pitu sa jabukama.
SASTOJCI: 
(odnosi se na šolje za čaj)
2 šolje brašna, 
2 šolje griza,
1 šolja šećera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo.

Za fil:
1,5 rendanih jabuka (mera za narendane jabuke, ne cele),
1 šolja šećera,
1 vanilin žećer,
1 narendana korica limuna,
2 kafene kašičice cimeta.
I još:
šećer u prahu za posipanje. 

PRIPREMA: 
Pre svega, pripremiti fil. 
Pomešati izrendane jabuke sa šećerom, vanilinim šećerom i izrendanom koricom limuna. 
Sve suve sastojke za koru pomešati i izdvojiti jednu šolju sa strane.
Na dno posude u kojoj će se lenja pita peći posuti pola smese koja je ostala u vangli. 
Potapkati rukom da se smesa izjednači. 
Preko toga rasporediti pola fila od jabuka. 

Preko fila posuti ostatak smese za koru.
Na kraju posuti brašnom iz šolje koju smo sklonili sa strane. 
Ostaviti pitu da odstoji desetak minuta, a za to vreme uključite rernu da se zagreje na 200C.
Lenju pitu sa jabukama peći oko 40 minuta. 
Kada pita lepo porumeni, posuti šećer u prahu i prekriti je krpom. 
Najbolje je da odstoji preko noći da bi jabuke pustile još više soka i da bi testo omekšalo. 
Prijatno! 

Ne proputite i ovaj recept! Klik na SOČNA ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA


Нема коментара:

Постави коментар