среда, 29. јануар 2014.

KREM ČORBA OD KROMPIRA

Znate one dane u mesecu kada ste istrošili sve ideje a očekujete i platu pa nemate puno izbora? Za svaku domaćicu su takvi dani noćna mora jer od ničega mora da napravi nešto. Kod nas u kući takođe jako često postoje takvi dani i tada sam u dilemi šta da spremim a da bude i izdašno i ukusno. U jednom takvom periodu, pred kraj meseca, je nastala ova krem čorbica koja se posle prvog srka svrstala u našu omiljenu klopu. Dok sam istraživala svoj frižider tj sadržaj u njemu nije mi ostalo ništa drugo sem da spremim neko jelo od krompira i praziluka. Ali to je trebalo spremiti za dva dana pa je najlogičniji izboe bila čorba. Malo sam bila skeptična jer nema mesa u njoj i klot je što bi se reklo ali kada smo je okusili naša porodica je konstatovala da se ni ne oseti nedostatk istog :)
~Čorba je Tursko tradicionalno jelo~ 
 
  
SASTOJCI :
1 praziluk
7~8 većih krompira
2 kašike pavlake

    ulje za dinstanje 
    1 kašičica origana
    i još za zapršku :
     3 kašike ulja i 2  kašike brašna.



Priprema :
U šerpu (od 3L) staviti ulja toliko da prekrije dno (ne preterivati). Iseckan praziluk staviti u šerpu da se prži par minuta pa dodati pola čaše vode i dinstati  dok luk ne omekša. Začiniti origanom i staviti jednu kašiku pavlake i preliti čašom vode. Krompir očistiti i iseckati na kockice pa ubaciti u šerpu, dobro promešati pa naliti vodom do vrha. Čorbu kuvati na tihoj vatri oko1,5h. Pred kraj dodajte još jednu kašiku pavlake a možete ubaciti i knedle koje se prave od jednog jaja, 1 šolje brašna i pola šolje vode. Sve sastojke za knedle izmešati i posoliti ih po želji.
Testo za knedle treba da bude ređe od klasičnog testa a gušće od testa za palačinke. Knedle ubacujte kašikom u čorbu i sačekajte da isplivaju na površinu. Krem čorbu zapržiti standardnom zaprškom od ulja i brašna. Ako ste za posnu varijantu ove čorbice umesto pavlake stavite jednu kocku povrćne supe i ne stavljajte knedle već samo zapržite. Poslužite pre jela ili kao glavno jelo uz domaći hleb ili uštipke :)
PRIJATNO!





  .

Нема коментара:

Постави коментар