петак, 28. новембар 2014.

GRČKA TORTA

Još jedna divna torta koju nikako da prebacim na blog. Pre nego što sam je napravila bila sam skeptična, nisam baš znala da li će biti kremasta. Međutim, to je bila ljubav na prvi zalogaj :D. Mešavina crne i bele čokolade ne može da omane :).

SASTOJCI :
Za koru :
1o belanaca,
2o kašika šećera,
1o kašika oraha,
1o kašika mlevene plazme,
1 prašak za pecivo.
Za fil :

1o žumanaca,
5 kašika šećera,
5oo ml mleka,
5 kašika gustina,
2oo gr šećera u prahu,
25o gr margarina,
1oo gr crne čokolade,
1oo gr bele čokolade,
15o gr plazma keksa,
15o gr seckanih oraha,
2 kesice vanilinog šećera.
PRIPREMA :


Čvrsto umutiti 5 belanaca sa 10 kašika šećera.
Dodati 5 kašika mlevene plazme, 5 kašika mlevenih oraha i 1/2 kesice praška za pecivo i lagano mešati varjačom.
Pripremljenu koru za grčku tortu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
Tako napraviti ukupno dve kore.
 U posudu za kuvanje na pari staviti žumanca, šećer u prahu i 1 kesicu vanilin šećera i umutiti mikserom.
Fil kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
U drugu šerpu skuvati 1/2 litre mleka sa 5 punih kašika gustina, 1 kašikom vanilin šećera i 5 kašika šećera.
Oba fila za grčku tortu ostaviti da se ohlade pa ih sjediniti sa prethodno umućenim margarinom.
Fil za grčku tortu podeliti na dva dela.
U prvi deo fila dodati seckanu crnu čokoladu i orahe a u drugi seckanu belu čokoladu i lomljeni plazma keks.
Preko prve kore staviti fil sa crnom čokoladom i prekriti drugom korom na koju staviti fil od bele čokolade.
Grčku tortu ostaviti da se ohladi i stegne pa je ukrasiti šlagom ili fondanom po želji.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BINGO TORTA.

6 коментара:

  1. Na zalost, razocarana sam tortom. Krem nije dovoljno cvrst.

    ОдговориИзбриши
  2. To znači da žumanca nisu bila dovoljno zgusnuta, probajte da pomešate sve sastojke za fil, dakle žumanca šećer gustin i skuvate u mleku kao puding, mala je razlika u ukusu a mnogo lakše za pravljenje pogotovo ko nema iskustva sa kuvanjem na pari...

    ОдговориИзбриши
  3. Nikako nemojte staviti na pola litre mleka i gustin i deset zumanaca!Dobiccete gumu a ne fil.

    ОдговориИзбриши
  4. Slika torte je sa tri kore ,recept torte sa dve kore?

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka cast, zaista ste me inpresionirali vasim umecem, vi ste moja inspiracija, mozda mozemo saradjivati u buducnosti Pepeljuga Pozdrav i sve najbolje

    ОдговориИзбриши