среда, 02. септембар 2015.

SATARAŠ SA MESOM

Sataraš je starinsko jelo koje se sprema po celoj bivšoj Jugoslaviji. Svako ima neki svoj sistem ali su u principu sastojci isti, paprika, paradajz, luk i jaja. Ja volim da dodam i mesance jer tako imam kompletan obrok. Idealan letnji ručak koji ne zahteva ni puno vremena ni puno novca, često je na mojoj trpezi. Uz sataraš uvek napravim pire krompir i mogu vam reći da je ta kombinacija nerazdvojna. 
SASTOJCI :
6 paprika,
3~4 paradajza,
1 veća glavica crnog luka,
300g mesa (piletina, junetina ili svinjetina),
100 ml soka od paradjza,
so po ukusu,
začin po želji (bosiljak, origano...)
1 jaje.

PRIPREMA :
Pre sve ga stavite paradajz u vrelu vodu da bi se lakše ljuštio.
Crni luk sitno iseckajte i stavite u dublju šerpu da se dinsta na malo ulja.
Meso iseckajte na kockice i dodajte luku, pa dinstajte desetak minuta (dolijte malo vode).
Dodajte začin koji ste pripremili.
Paprike iseckajte na kockice.
Dodajte paparike u šerpu sa lukom.
Paradjz oljuštite i iseckajte ga na kockice.
Ubacite ga u šerpu i sve lepo promešajte.
Posolite po ukusu.
Paradajz će da pusti sok pa bi trebalo da se krčka sve zajedno oko pola sata na srednjoj temperaturi.
Pred kraj dodajte paradajz sok (ovo može i ne mora, ako volite sočnije stavite i sok od paradajza).
Na kraju, kada je povrće omekšalo ubacite celo jaje i lepo promešajte.
Dinstajte još par minuta pa sklonite sa šporeta.
Sataraš poslužite uz pire krompir, rižu ili feta sir.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PEČENE PAPRIKE U ULJU.

Нема коментара:

Постави коментар