субота, 14. јануар 2017.

SITNI KOLAČI (mrsni)

Svake godine pred slavu sam u dielmi koje sitne kolače da spremam. Ako imam vremena volim da spremim bar desetak vrsti, ali naravno, sve one koji se brzo i lako spremaju. Volim da mi slavska trpeza bude bogata a hrana na tanjiru šarenolika. Počevši od predjela, koje je uvek izdašno, do sitnih slavkih kolača koji mame uzdahe i zadovoljne osmehe. Volim reakciju naših dragih gostiju. Volim i pohvale koje pristižu na moj račun jer mi to najveći dokaz da se moj trud isplatio. Nije mi teško da danima unapred idem u nabavku i spremam jer moji gosti cene moj trud a i svi vole domaće. U ovom postu ću vam napisati deset recepata za odabrane sitne kolače koji se brzo i lako spremaju i uglavnom nisu skupi. O ukusu vam neću pričati, mi smo sladokusci i volimo ih sveeee :).
PS: recepti su pisani po redosledu sa fotografije!



KOKOSOV ORAH:
PRIPREMA:
Prvo spremiti beli deo.
U šerpicu staviti vodu i šećer i kada provri dodati maragarin pa kada se rastopi dodati kokos i mleko u prahu.
Mikserom sve lepo sjediniti pa ostaviti da se ohladi.
Za tamni deo staviti vodu i šećer da se kuvaju.
Kada provri dodati keks i kakao i vrajačom lepo sjediniti.
Smokve potopiti u mlaku vodu na nekoliko minuta. 
Ocediti ih pa ih napuniti orasima.
Preko smokvi rasporedite tamni deo i formirajte kuglicu (od tamnog i belog dela izdvojite po deset kuglica pa ih rastanjite da bi vam sve bile iste i da bi vam bilo lakše da obložite smokve).
Stavite kuglice malo u frižider da se tamni deo stegne.
Tamni deo obložite belim filom pa kuglice uvaljajte u kokos.
Ostavite ih u frižideru oko 2 sata pa ih isecite vrlo oštrim nožem ili skalpelom na 4 ili više kriškica.
Poslužite ih kao slavski desert uz druge kolače ili uz kaficu dragim ljudima.


ROZEN TORTA SA MAKOM:
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za rozen tortu,
400g mlevenog maka,
300g šećera,
300ml mleka,
100g mlevenog keksa (najbolje plazma),
250g maragrina,
1 vanilin šećer.
Za glazuru;
150g čokolade,
3~4 kašike ulja.

PRIPREMA:
Mleko sa šećerom i vanilin šećerom staviti na tihu vatru da provri i da se šećer rastopi.
U tu šerpu dodati mak i pustiti da vri 5 minuta.
Skloniti sa šporeta, dodati mleveni keks i sve lepo izmešati.
Na kraju dodati margarin iseckan na kockice i mešati dok se ne rastopi i dok se sve lepo ne sjedini.
Premazati kore toplim filom i ređati jednu na drugu.
Poslednju koru ne treba mazati.
Preko rozen torte staviti nešto teško (preko cele dužine da se lepo kore i fil i sjedine) i tako ostaviti u frižideru preko noći.
Ujutru napraviti glazuru i preliti je preko poslednje kore.
Kad se glazura stegne iseći kolač na željeni oblik pa poslužiti.
Ako spremate posnu verziju, umesto mleka koristite sojino mleko ili vodu.


ČOKOLADNI ROLAT SA KOKOSOM:
SASTOJCI :
Za rolat :
500g mlevene plazme ili nekog drugog keksa,
250g šećera u prahu,
200 ml toplog mleka,
100g rendane crne čokolade (ako volite može i bela),
kašika kakaa,
50 ml ruma.
Za fil :
200 ml slatke pavlake,
200g kokosa,
100g šećera u prahu.
PRIPREMA :
Pomešajte keks sa izrendanom čokoladom, šećerom, kakaom i rumom.
Zagrejano mleko polako sipajte i mešajte.
Umesite rolat koji ne sme biti ni redak ni previše čvrst.
Slatku pavlaku čvrsto umutite sa šećerom u prahu.
Dodajte kokovo brašno i lepo ga umešajte.
Na radnu površinu postavite prijanjajuću foliju.
Pospite šećer u prahu po njoj.
Smesu za rolat prebacite na foliju i rastanjite je u formu pravougaonika.
Premažite fil od kokosa i pomoću folije urolajte rolat u oblik kobasice.
Rolat podelite na dva, tri dela, zavijte ga u foliju i stavite u frižider da se stegne i ohladi.


LEŠNIK GNEZDA SA KREMOM:
SASTOJCI:
250g mlevenog keksa,
200ml vode,
200g šećera,
150g maragarina,
150g mlevenih pečenih lešnika,
100g čokolade,
i još mlevenih lešnika za dekoraciju,
eurokrem, nutela, linolada...
PRIPREMA:
Vodu sa šećerom, maragarinom i čokoladom staviti na špret da proključa.
Kada su se maragarin i čokolada otopili dodati mleveni keks i mlevene pečene lešnike.
Sve lepo promešati i otaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila vlažnim rukama oblikovati loprice i uvaljati ih u mleveni lešnik.
Prstom na sredini loptice napraviti udubljenje.
Poslastičarski špric napuniti kremom pa filovati gnezda.
Ostaviti ih da se ohlade i stegnu nekoliko sati pa poslužite.

MAK POTKOVICE:
SASTOJCI:
170g brašna,
140g hladnog putera,
85g šećera u prahu,
70g mlevenog maka,
2 žumanca,
1 vanilin šećer,
na vrh noža prašak za pecivo.
Za glazuru:
1 kašika slatke pavlake,
80g čokolade.

PRIPREMA:
Od svih sastojaka (sem za glazuru) umesiti glatko testo.
Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
Podeliti testo na 10 delova i svaki rastanjiti na debljinu kao olovka.
Napraviti formu potkovice i slagati u pleh lepo razdvojene jedan od drugog.
Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 10~15 minuta.
Mak potkovice možete posuti šećerom u prahu ili krajeve umakati u glazuru koju ste napravili od rastopljene  čokolade sa kašikom slatke pavlake.


PLAZMA BAJADERA:

PRIPREMA :
Vodu i šećer stavite na šporet da prokuvaju.
Sklonite sa šporeta pa ubacite margarin i mešajte dok se ne rastopi. 
Dodajte plazma keks i mlevene orahe i sve lepo promešajte.
Podelite fil na dva dela.
U jedan deo ubacite rastopljenu čokoladu.
Na dno posude u kojoj ćete slagati bajaderu rasporedite prvo deo sa čokoladom.
Preko njega rasporedite svetliji deo.
Napravite glazuru od ulja i čokolade tako što ćete ih rastopiti na šporetu.
Premažite glazuru preko bajadere.
Ostavite preko noći da se ohladi i stegne, pa isecite na željene oblike.

ROZEN TORTA SA PLAZMA KEKSOM :
SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora,
500ml mleka, 
250g šećera,
100g bele čokolade,
150g margarina ili putera,
300g mlevene plazme,
300g mlevenih oraha,
po želji izrendana korica 2 narandže.
Za glazuru ;
100g čokolade za kuvanje,
3 kašike ulja.

PRIPREMA :

Mleko i šećer prokuvati. 

U vrelo dodati čokoladu i margarin i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. 
Ako želite svežiji ukus narandže, dodajte izrendanu koricu. 
Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. 
Poslednju ne premazivati filom.

Na kolač staviti neki lagani predmet (nabolje knjigu) i ostaviti preko noći u frižider.
Za glazuru zagrejati čokoladu i ulje i kada se malo prohladi preliti preko kolača i ravnomerno razmazati. 

Kada se glazura stegne iseći kolač na šnite i poslužiti.



ROLNICE OD OBLANDI:
SASTOJCI:
2 lista manje oblande,
120g maragrina,
120g šećera u prahu,
120g čokolade,
30g kakaa,
2 kašike mlevenih oraha,
1 kašika ruma.
Za glazuru:
50g čokolade,
2 kašike ulja.
PRIPREMA:
Oblande zavijte između dve mokre krpe i ostavite ih da omekšaju.
Margarin treba da odstoji na sobnoj temperaturi da bi se lepo umutio.
Umutite margarin i šećer u prahu penasto pa im dodajte mlevene orahe, kakao prah, kašiku ruma i otopljenu čokoladu.
Dobro promešajte smesu.
Listove oblandi isecite po dužini na dva dela i nafilujte ih.
Pažljivo ih zavijte u rolat i umotajte folijom pa ih ostavite da se stegnu i ohlade.
Isecite svaki rolatić na 4 dela i sa obe strane krajeve umočite u glazuru.
Kada se ohlade spremni su za degustaciju.


RAFAELO GNEZDA SA NUTELOM:
SASTOJCI:
250g mleka u prahu
100ml vode,
150g šećera,
150g margarina,
150g kokosa,
1 vanilin šećer.
I još:
50g kokosa,
nutela ili neki drugi krem za punjenje.
PRIPREMA:
U šerpicu stavite vodu, margarin i šećer.
Pustite da provri i da se lepo sjedini, sklonite sa šporeta pa dodajte mleko u prahu i 150g kokosa.
Umesite rukama pa pšravite kuglice.

Svaku uvaljajte u kokos i napravite udubljenje kao za gnezdo.

Nutelu ili bilo koji drugu krem stavite u špric ili poslastičarsku kesu (mada ovaj deo možete i kašikom ali je meni lepše i dekorativnije da punim špricom)  i punite gnezda.

Ostavite ih u frižider da se ohlade i stegnu pa poslužite.


OBLANDE SA JAFFA KEKSOM:
400g mlevenog keksa,
400g šećera,
300g jaffa keksa,
300ml vode,
250g maragrina,
200g mlevenih oraha,
100g čokolade,
2 lista veće oblande.
PRIPREMA:
U šerpicu sipajte vodu i šećer i stavite na šporet da prokuva.
Kada se šećer rastopi dodajte margarin i čokoladu i mešajte doko se sve lepo ne rastopi i dok se ne sjedini.
Sklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe i mleveni keks i sve lepo promešajte.
Jedan list oblande premažite sa pola ohlađenog gila.
Preko fila poređajte jafaf kes.
Preko jaffe premažite ostatak fila i preklopite drugom oblandom.
Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoje preko noći.
Ujutru isecite na želejene oblike i poslužite.



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLAVSKI SITNI KOLAČI.





Нема коментара:

Постави коментар