Странице

среда, 12. март 2014.

KUKURUZNE ZEMIČKE

Za kukuruzni hleb je poznato da se kruni i raspada i da već sutradan nije više mekan. Ipak, hleb od kukuruznog brašna je jako zdrav i ukusan i odlično se slaže uz jela od kiselog kupusa a idealan je i uz domaće meze i mlečne proizvode. Postoji mnogo recepata za ovaj ukusni hleb i ja moram priznati da sam probala većinu. Mada mi se nekoliko varijanti i nije baš dopalo jer je hleb bio suv i tvrd ja nisam odustajala od potrage za pravim receptom. Juče sam kuvala sarmu i dok sam se spremala da umesim hleb koji inače mesim svaki dan odlučila sam da bih mogla da probam sa kukuruznim brašnom. Ideja je bila odlična jer smo svi oduševljeni mekoćom a i ukusom ovih lepinjica. Namerno sam sačekala do danas za pisanje recepta da bih videla da li će se stvrdnuti i da li će se preterano kruniti ali sa ovim kajzericama to nije slučaj. Dakle, preporučujem da probate jer sam sigurna da ćete i vi biti oduševljeni :). Možete ih jesti i sa medom kao što su to naši preci radili. Kukuruzne zemičke žute kao dukat su odlične uz svaki obrok i odlično se slažu i uz slatke i uz slane zalogaje :).
SASTOJCI :
400 gr  pšeničnog brašna,  
15o gr kukuruznog brašna,
5o gr kukuruznog griza (može i palenta),
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
400 ml mleka, 
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
margarin za premazivanje pleha i po kockicu za vrh svake  zemičke.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) i promešati da se lepo sjedine sve tri vrste brašna pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za zemičke  krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti na onoliko delova koliko želite zemički. Svaki deo testa premesiti i razraditi oklagijom pa oblikovati u tanje loptice. Pleh premazati margarinom jer će tako vaše kukuruzne zemičke biti meke i ukusnije. Lopte od testa ređati u podmazan pleh pa svaku zaseći pizza sekačem ili oštrim nožem, uzduž i popreko. Ostaviti ih da odstoje oko 3o minuta pa na svaku staviti po kockicu margarina. Kukuruzne zemičke peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. Služiti tople uz ručak, večeru ili doručak a lepe su i hladne :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

Нема коментара:

Постави коментар