Странице

субота, 13. септембар 2014.

MUSAKA OD TIKVICA

Tikvice su najzahvalnije povrće jer nisu skupe, ima ih tokom celog leta i sa njima može svašta da se sprema. Jedno od omiljenih jela je musaka iako kad se spomene musaka prvo mi na pamet padne ona od krompira. Ali tokom leta uvek spremam musaku od tikvica jer ih zimi nema. Jelo je lagano, sočno i jednostavno za pripremu. Ukus joj dođe do izražaja kada se pomeša sa kiselom pavlakom pa je ja tako i služim uz paradajz salaticu :D.

SASTOJCI :
 1,5 kg tikvica,
1 dl ulja,
1 praziluk ili 2 glavice crnog luka,
5oo g mlevenog mesa,
šolja pirinča (oko 15o gr),
kašika mlevene paprike,
so,
origano ili biber,
po želji kocka supe.
Za preliv :
2 jaja,
2oo ml kisele pavlake. 
PRIPREMA :


Tikvice oljuštiti i iseći na šnite po dužini. Posoliti ih i ostaviti da odstoje i da puste vodu dok se priprema fil. U šerpicu staviti ulje da se greje. Praziluk sitno iseckati i ubaciti u šerpu da se dinsta sa malo vode. Šargarepu oguliti i izrendati pa ubaciti u šerpicu sa prazilukom da se dinsta. Dodati pola šolje vode, origano i izrmvljenu kocku supe. Ubaciti meso posle 5 minuta i sitniti ga varjačom. Na kraju dodati opran pirinač i alevu papriku. Posoliti po ukusu. Pola tikvica poređati na dno pleha ili pekača i preko rasporediti fil. Prekriti sa ostatkom tikvica. Dodati vode tek da prekrije gornji sloj tikvica i ubaciti u rernu zagrejanu na 2oo C da se peče oko 1h. Desetak minuta pred kraj premazati umućenim jajima sa pavlakom i vratiti u rernu da se zapeče. Musaku od tikvica poslužiti sa pavlakom i sezonskom salatom. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept!  Klik na MUSAKA OD ZELJA.

Нема коментара:

Постави коментар