Странице

петак, 10. октобар 2014.

POGAČA

Pogača se  može praviti svaki dan umesto hleba, ali se najčešće pravi za vreme slava i nekih svečanijih trenutaka. Ukusna, mekana, izdašna pogača  sa lepom rumenom koricom pravi je ukras svake domaće  trpeze. Kod mene na stolu se često nalazi neka vrsta pogače i uglavnom više od pola nestane uz taj ručak :D. Ako se i desi da ostane za sutra, pogača pripremljena na ovaj način je i dalje meka.I da, moram da napomenem da ja koristim brašno za testa, nije oštro a nije ni preterano meko. To sam morala da napišem jer su mnogi pitali koje brašno koristim.
SASTOJCI :
500 gr brašna, 
1 jaje,
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera, 
 pola margarina (125 gr),

1 žumance,
1 belance,
susam za posipanje.

PRIPREMA :

Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.  Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Jedan deo od ta dva podelite na još dva manja.
Veći deo ostavite a dva manja uzmite. Razvucite jedan deo u krug prečnika 20 cm, a drugi deo oblikujte u lopticu. Razvučen deo isecite na trakice. Upletite trakice preko loptice. Igrajte se, ne mora biti baš kao pleteno, bitno je pogača ima neku dekoraciju. Višak trakica podvucite ispod lopte koju ste stavili na na sredinu podmazanog pleha. Razvucite drugi deo u pravougaonik, otopite margarin, ppomešajte ga sa razmućenim žumancetom i premažite pa uvijte u rolat. Rolat možete iseći pre stavljanja oko lopte ili nakon što ga namestite u krug. Celu pogaču premažite umućenim žumancetom a onaj deo od rolata pospite susamom. Ostavite pola sata pa pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 2oo C. Pre pečenja prekrijte folijom pa je skinite nakon 15 minuta i dopecite još 15 minuta. Poslužite pogaču toplu ili hladnu, sa slatkim ili slanim :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA ŠUNKOM I KAČKAVALJEM.

2 коментара: