Странице

уторак, 30. децембар 2014.

NOVOGODIŠNJA POGAČA DEDA MRAZ

Nova godina samo što nije pa u skladu sa prazničnim raspoloženjem ja spremam klopu koja je interesantna na oko. Fotku pogače Deda Mraz sam videla na nekoj stranici na fecebooku i odmah je zabeležila. Testo je ono moje provereno a izgled je pravi novogodišnji. Baš se radujem što sam pronašla nešto jednostavno a efektno. Moju trpezu će sutra krasiti Deda Mraz, a vašu? :D 

SASTOJCI :
5oo gr mekog brašna,
1oo ml ulja,
3oo ml mleka,
1 jaje,
1 kocka svežeg kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
kocka margarina oko 5o gr.
Za premaz :
1 jaje,
1 kašičica pavlake,
jestiva crvena boja,
malo kima ili dve crne masline.
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna ili ako je čvrsto dodajte mleko.

Staviti testo na toplo mesto da bi naraslo.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva manja i jedan veći deo. 

 Veći deo podeliti na tri dela i razvući u krugove. 
Margarin otopiti i premazati dva kruga. Staviti ih jedan preko drugog. Poslednji se ne premazuje. 
Razvući te krugove opet u formu trougla. Prebaciti trougao u podmazan pleh ili obložen pek papirom. 
Širi deo treba da stoji dole gde će biti brada.
Drigi deo razvući u formu jajeta. Makazama iseckati vertiklano. Naravno, pre seckanja dezinfikujte makaze.
Taj deo postavite na onaj širi deo. Uvijte svaki deo da bi brada bila bogatija.
Od trećeg dela testa odvojite jedan manji deo. 
Od ostatka testa razvucite kapu i smestite je na vrh testa u plehu. 
Od onog manjeg dela testa koje ste izdvojili napravite dve loptice. Jednu stavite na mesto nosa a drugu za kapicu.
Treći, i poslednji, deo testa razvucite u trakicu i stavite na donji deo kape. 
Umutite jaje sa pavlakom i premažite donji deo pogače. Oči napravite od kima ili od maslina. 
Preostali premaz obojite u intenzivnu crvenu i premažite kapu i nos. 
Ostavite pogaču da odstoji još 15~2o minita pa je pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko pola sata ili dok lepo ne porumeni. 
Poslužite je dragim osobama i uživajte i u izgledu i u ukusu :D. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

Нема коментара:

Постави коментар