Странице

петак, 23. јануар 2015.

PEKARSKE KIFLE

Recepata za peciva meni nikad dosta. Meke, mirisne kifle su dobrodošle u svako doba. Pekarske kifle posebno volimo ujutru uz jogurt. Ove kifle su nalik na prave pekarske, ali po meni i lepše. Mogu da ostanu sveže i dva, tri dana. Od njih možete praviti sendviče, mazati ih kajmakom dok su još tople ili ih jesti prazne sa jogurtom za doručak. 
SASTOJCI :
1 kg mekog brašna,
1 kockica kvasca,
5oo ml mleka,
2oo gr margarina ili masti,
2 kašičice soli,
1 jaje,
5o ml ulja,
2oo ml kiselog mleka ili jogurta,
3 kašičice šećera.
I još :
1 jaje za premaz,
kašika pavlake ili jogurta,
susam, kim, lan, semenke za posipanje.
PRIPREMA :
U čašu toplog mleka razmutiti kvasac. Dodati  kašičicu šećera i kašiku brašna i ostaviti da se udupla smesa.
U vanglu ubaciti brašno, ostatak mleka i sve ostale sastojke za testo. Margarin treba da odstoji na sobnoj temperaturi pre nego što se ubaci u testo.
Umesiti glatko, meko testo i ostaviti ga da odmara i naraste 3o minuta. 
Prebaciti testo na nauljenu radnu površinu i podeliti ga na loptice. 
Ako želite veće kifle neka vam loptice budu veće, i obrnuto. 
Svaku jufku oklagijom razvući u formu valjka.
Zavijati kifle. Dok ih zavijate, spoljne krajeve blago vucite nauljenim prstima.
Ređajte kifle u nauljen pleh. 
Ostavite ih da odstoje još 15 minuta, taman dok se rerna lepo zagreje.
Premažite kifle razmućenim jajetom pomešanim sa pavlakom i pospite semenke po želji.
Pecite pekarske kifle na 2oo C dok lepo ne porumene. 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KLIPIĆI KIFLE.

Нема коментара:

Постави коментар